≫ 

Prijateljstvo SAD i Srbije staro čitav vek: Arhiv Srbije čuva pravo istorijsko blago, Vučić i Skat se uverili na izložbi (FOTO) (VIDEO)

Osim dokumenata iz perioda 1881. - 1918. godine, posebno zanimljiv i jedan od retkih sačuvanih dokumenata iz perioda pre uspostavljanja diplomatskih odnosa je i dopis Luja Čepkeja, američkog konzula u Bukureštu iz 1868. godine

  • 26

U Arhivu Srbije danas je, povodom sto godina od Srpskog dana u SAD, otvorena izložba "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države", u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Beogradu Kajl Skata.

Kajl Skat se na srpskom jeziku obratio našem narodu: Poslušajte poruku povodom 100 godina savezništva (VIDEO)

Uz originalna dokumenta Arhiva Srbije, fotografije, izvode iz ondašnje američke i srpske štampe, izložba prati odnose dve države od potpisivanja Konzularne konvencije i Trgovinskog ugovora 1881. godine, do kraja Prvog svetskog rata 1918. godine.

Prijateljstvo, saradnja i savezništvo između Srbije i SAD izgrađivalo se kroz razne vidove diplomatskih, trgovinskih i kulturnih veza i kroz ostvarivanje zajedničkih istorijskih ciljeva u Prvom svetskom ratu.

Na izložbi su, između ostalog, predstavljena i dokumenta o imenovanju prvih diplomatskih predstavnika dveju država, telegram Vudroa Vilsona povodom obeležavanja Kosovskog dana u Vašingtonu, poslanica Roberta Lansinga, državnog sekretara SAD povodom Srpskog dana u SAD, kao i pismo zahvalnosti regenta Aleksandra Karađorđevića predsedniku SAD Vudrou Vilsonu na velikoj pomoći srpskom narodu.

Značajan deo izložbenog prostora posvećen je humanitarnoj ulozi američkih medicinskih misija u Srbiji tokom Prvog svetskog rata.

Dokumenti iz Arhiva Srbije Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Misija Američkog crvenog krsta na čelu sa dr Edvardom Rajanom upućena je u Srbiju ubrzo po izbijanju rata, o čemu svedoči pismo Mihajla Pupina, srpskog generalnog konzula u Njujorku, upućeno srpskoj vladi 8. septembra 1914. godine.

Osim dokumenata iz perioda 1881. - 1918. godine, posebno zanimljiv i jedan od retkih sačuvanih dokumenata iz perioda pre uspostavljanja diplomatskih odnosa je i dopis Luja Čepkeja, američkog konzula u Bukureštu iz 1868. godine, kojim poslove američkog konzulata tokom svog odsustva poverava srpskom zastupniku u Bukureštu Kosti Magazinoviću.

Kajl Skat govori o savezništvu Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pored predsednika Vučića, prisutnima, među kojima su bili ministri u vladi Nebojša Stefanović, Nela Kuburović, Vladan Vukosavljević, Jadranka Joksimović, Zoran Ðorđević, Nenad Popović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, obratili su se ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Izložbu organizuje Arhiv u saradnji sa Ambasadom SAD u Srbiji, a autorke su Jelica Reljić i Ljubinka Škodrić.

Izložba će biti otvorena do 28. avgusta, od utorka do nedelje od 10 do 18 sati, uz slobodan ulaz.

Vučić je uveo novu praksu prilikom posete državnika Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dokumnet nije istorija, ali bez dokumenta nema istorije

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je danas da je ta ustanova čuvar pamćenja, baštinik identiteta, izvorište znanja, koja čuva dokaze da postojimo kao država, kao narodi i kao pojedinci.

Arhiv je u metafori književnika "kapija prošlosti", a jedan francuski kolega zabeželio je da to "nisu papiri, to su životi ljudi" dodao je Perišić i poručio:"Države koje ne pridaju puni značaj arhivima ne poštuju sebe i nemaju budućnost".

On je na otvaranju izložbe rekao da je upravo iz razumevanja značaja arhivskih dokumenata predsednik Srbije uveo novu, pre njega neprimenjivanu praksu, da predsednicima i premijerima stranih država prilikom njihovih poseta Arhiv Srbije izlaže dokumenta značajna za istoriju dve države, države Srbije i države gosta.

Sa ogromnom pažnjom i interesovanjem za sadržinu dokumenata strani državnci u tim prilikama iskazuju poštovanje prema našem sačuvanom arhivskom blagu značajnom i za njihovu državu, kazao je Perišić.

Perišić: Dokument nije istorija, ali bez dokumenata nema istorije Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je, da nije slučajno ni što je ambasador SAD Kajl Skat razmišljajući kako da doprinese stogodišnjici jednog velikog dana uputio saradnike u Arhiv Srbije sa idejom da uspostavi saradnju na ovom projektu.

- Dokument nije istorija, ali bez dokumenata nema istorije. Bez njih ne bi bilo ni ovog današnjeg događaja. Izložene konvencije, zvanična pisma, prepiske, telegrami sa dramatičnim sadržajem, fototografije, poruke državnika, naučnika, umetnika, izvodi iz štampe i drugi materijali samo su deo onoga što se u Arhivu Srbije čuva na temu odnosa Kraljevine Srbije i SAD - rekao je Perišić.

Riznica Arhiva Srbije Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Istakao je da je važno da kao društvo negujemo svest o značaju arhiva zato što u istoriji društva ništa ne nastaje niti se gradi samo od sebe, već na onome što je prethodilo.

- Koreni prijateljstva i međusobnog razumevanja Srbije i SAD su duboki. Visoki državni zvaničnici i intelektualni krugovi SAD su 1918. godine govorili da je srpski narod 1389. godine na Kosovu, braneći svoju državu i slobodu, branio i Evropu, a da su u Prvom svetskom ratu Srbija i SAD branili civilizaciju. Može li biti većeg istorijskog, moralnog kapitala, dublje osnove i čvršćeg korena za prijateljstvo 100 godina kasnije? - rekao je Perišić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA