Apel šefova misija EU: Priština da poštuje zonu oko Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani smatraju da se gradnjom puta Dečani -Plav, krši Zakon o zaštićenim zonama, pod koje potpada i manastirsko imanje

  • 2

Predstavnici misija više zemalja Evropske unije u Prištini saopštili su da su prištinske institucije dužne da u potpunosti poštuju svoje propise o specijalnim zaštićenim zonama i međunarodne obaveze u pogledu zaštite verske i kulturne baštine.

Izvoziti stabilnost, a ne uvoziti nestabilnost: Johanes Han podelio svoj princip o EU

Šefovi misija EU u Prištini zajednički stav objavili su danas, a nakon posete Specijalnoj zašticenoj zoni u Dečanima, 26. jula.

Oni pozdravljaju dogovor između clanova Saveta za sprovođenje i nadgledanje (ŠN) gradnje puta Dečani - Plav.

- Dok EU priznaje vrednost puteva koji povezuju zajednice, primenjive procedure moraju biti ispoštovane. Pre bilo kakve radnje koja pogađa specijalnu zaštićenu zonu treba konsultovati Savet za sprovođenje i nadgledanje (ŠN), a odluke istog u potpunosti ispoštovati u interesu zaštite verske i kulturne baštine i podržavanja vladavine prava u skladu sa međunarodnim obavezama Kosova - navodi se zajedničkom saopštenju šefova misija EU u Prištini koje je objavljeno na Fejsbuku kancelarije EU u Prišitni.

Ovako su prištinske vlasti započele radove u zoni manastira Foto: Printscreen/Youtube

Oni podsećaju i na prethodnu obavezu Prištine da se ne počne sa radovima na putu sve dok obilaznica nije u potpunosti isplanirana i finansirana i apeluju na poštovanje ove obaveze.

U manastiru Visoki Dečani smatraju da se gradnjom puta Dečani -Plav, krši Zakon o zaštićenim zonama, pod koje potpada i manastirsko imanje.

Eparhija raško prizrenska insistira na tome da radovi budu obustavljeni, za sta je u maju ove godine dobijena podrška od šefice Kancelarije EU na Kosovu i američkog ambasadora.

Eparhija je, naime, više puta do sada upozoravala na kršenje kosovskog zakona koji izričito kaže da je gradnja izgradnja tranzitnih puteva kroz zastićene zone zabranjena, a reč je o zoni u koji su najvažnijih kulturno-istorijskih spomenici među kojima je i manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    31. jul 2018 | 10:07

    Srbija im zabranila gradnju puta kroz vlastitu "drzavu"???

  • pravedna

    31. jul 2018 | 11:39

    Jadnili smo mi,dokle cemo imati Probleme sa ovim zlotvorima,boze milosni,njima nista nije sveto...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA