≫ 

Albanci tražili da se "Preševska dolina" pripoji Kosovu, "to je najbolje rešenje!": Njihov predlog na briselskom stolu krajem avgusta?

Ragmi Mustafa objašnjava da posredi nije razmena teritorija, nego nova demarkacija granice

  • 70

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa ocenio je danas da je priključenje Preševske doline Kosovu "najbolje rešenje" za trajnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Tači otkrio svoj cilj, hoće da komada Srbiju: "Preševska dolina" treba da bude deo Kosova

On je agenciji Beta kazao da će to sigurno biti jedan od predloga koji će se krajem avgusta ili početkom septembra naći na radnom stolu tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

- Normalno je da smo tražili pripajanje Kosovu ali ne govori se o razmeni teritorija nego o novoj demarkaciji granice tokom koje će Kosovo i Srbija kroz novi sporazum koji će biti trajan, na najbolji način rešiti svoje probleme i krenuti dalje putem evropskih integracija. Kada dve susedne države govore o demarkaciji granica normalno je da i jedna i druga država vode računa o svojim manjinama - kazao je Mustafa.

Govoreći o deklaraciji kojom su albanski odbornici iz Preševa, Bujanovca i Medveđe dali "zvaničnu saglasnost predsedniku, premijeru i pregovaračkom timu Kosova da njihova prava zastupaju tokom pregovora sa Beogradom u Briselu", Mustafa je rekao da su albanski politički predstavnici iz tih opština razgovarali u proteklih mesec i po dana i sa političkim liderima u Albaniji.

Foto: Shutterstock

- Albanci iz te tri opštine ne očekuju više da će njihova prava biti unapređena u okviru Srbije zato što nijedan od prethodno postignutih sporazuma nije realizovan. Kada je republički parlament 2013. godine usvojio Deklaraciju od sedam tačaka sa zahtevima Albanaca, tadašnji predsednik i premijer Srbije su ocenili da su to potpuno realni zahtevi čijim će se rešavanjem pozabaviti svako resorno ministarstvo, ali nijedno ministarstvo nije pokrenulo ništa - kazao je Mustafa.

Navodeći da Albanci sa juga Srbije "već 20 godina čekaju da se reše njihova elementarna prava ali da se to nije desilo", Mustafa je ocenio da zahtev za pripajanje Preševske doline Kosovu "ima legitimitet od referenduma koji je u Preševu, Bujanovcu i Medveđi održan 1. i 2. marta 1992. godine a na kome su se Albanci listom izjasnili za pripajanje Kosovu".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fudbaler

    1. avgust 2018 | 21:27

    Pa to se yaista nikada neće desiti.

  • Deki

    1. avgust 2018 | 19:30

    Gospodo iz presevske doline ako vam se nesvidja u Srbiji idite u Albaniju ili molimo vas pobunite se pa da pravite drustvo cap Lesiju.....

  • milena

    1. avgust 2018 | 21:09

    Ovo je strasno, sta sve nece da traze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA