"U narednih nekoliko dana nećemo imati sukobe": Završena sednica Saveta za bezbednost, Đurić prvi pred medijima (FOTO) (VIDEO)

Na sednici Saveta se razgovaralo o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji

  • 35

U Predsedništvu Srbije jutros je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, sazvana povodom situacije na Kosovu i Metohiji, kojoj je pored predsednika Aleksandra Vučića prisustvovao državni vrh Srbije.

Tačijev savetnik u Beogradu: Srbija i Kosovo taoci jedni drugima

Prva tačka bila je analiza trenutne političko-bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, druga je bila stanje u našim organima i službama bezbednosti, sistemima odbrane, kako civilnim tako i vojnim i treća situacija u regionu, rekao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Savet je usvojio određene zaključke, a kako je rečeno, predsednik Srbije je svim službama, u skladu sa svojim ovlašćenjima, dao i određene zadatke.

- Želim posebno da kažem da smo danas razgovarali o činjenici da se 1.930 dana ne sprovodi dogovor o ZSO i da je velika sramota što u Srbiji danas razgovaramo o bezbednosti Srba, a ne o sprovođenju sporazuma i garancijama međunarodne zajednice na Briselski sporazum - rekao je Đurić.

Savet je usvojio određene zaključke, a kako je rečeno, predsednik Srbije je svim službama, u skladu sa svojim ovlašćenjima, dao i određene zadatke-Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

On je naglasio da je takva situacija i zbog toga što su pojedini Srbi prethodnih dana stvarali atmosferu u kojoj su optuživali državu da planira najstrašnije zločine i lažne scenarije dogovorenih sukoba.

- Doveli su nas u situaciju da umesto da razgovaramo o obavezama Prištine, zbog ponašanja pojedinih političkih predstavnika, crkvenih velikodostojnika, mi danas moramo da budemo srećni zbog toga što u narednih nekoliko dana nećemo imati sukobe - rekao je Đurić i dodao da će Srbi na Kosovu i Metohiji poslušati apel i savet koji su juče dobili u pismu predsednika Vučića, da ne reaguju na provokacije.

Nadležne službe vojske i policije dobile su instrukcije i zadatke, reagovaće na agenturna delovanja na Kosovu i pojačati aktivnosti kako bi sprečile bilo kakve akcije protiv Srba, naveo je on.

Predsednik Srbije stiže u Predsedništvo na sednicu Saveta bezbednosti-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

- Srbija će nastaviti pojačano da radi svoj posao i zbog kojih je i predsednik Vučić bio na meti napada - završio je obraćanje Đurić.

Prethodna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održana je 26. marta, a nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Savet je formiran 2007. godine kao telo za razmatranje pitanja od znacaja za nacionalnu bezbednost i usmeravanje rada službi bezbednosti.

Aleksandar Vulin stiže u Predsedništvo-FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Inače, danas ističe rok koji je Brisel dao Prištini za donošenje statuta Zajednice srpskih opština.

Podsetimo, KFOR je počeo sa izvođenjem "planirane vežbe" širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koju je zvaničnim obaveštenjem najavio još pre tri meseca. Mediji, međutim, javljaju da su pripadnici ove misije noćas naoružani dugim cevima blokirali branu Gazivode u Zubinom Potoku na severu Kosova i Metohije.

Spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dok u Beogradu zaseda Savet za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vucic sazvao zbog rasta tenzija na Kosovu, u Kosovskoj Mitrovici je mirno, ali napeto.

VIDEO: Država još žešće i ozbiljnije protiv kriminalaca

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1-1

    4. avgust 2018 | 10:48

    A legija u zatvoru trune alo bre

  • marija

    4. avgust 2018 | 10:50

    ...a posle tih nekoliko dana cemo imati. Valjda je to hteo reci. Sve lazu, ovo je farsa.

  • Aleksandar

    4. avgust 2018 | 08:11

    Kukala nam majka sa ovima. Ceka nas istrebljenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA