≫ 

Kompromis ne znači da Beograd mora da prizna nezavisnost Kosova, Srpska lista poručuje: Spekulacije o podeli dolaze iz Prištine

Igor Simić je ukazao da je pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića donelo olakšanje za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno na severu pokrajine

  • 9

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je danas da Srbi sa severa Kosova i Metohije, iako osećaju nelagodnost zbog neodgovornih izjava pojedinaca, neće povlačiti jednostrane poteze, koji bi mogli biti povod za reakciju Prištine ili međunarodne zajednice.

"U narednih nekoliko dana nećemo imati sukobe": Završena sednica Saveta za bezbednost, Đurić prvi pred medijima (FOTO)

Simić je, u izjavi Tanjugu, ukazao da je pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića donelo olakšanje za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno na severu pokrajine.

- Te poruke, koje je predsednik izneo u pismu, za nas su vrlo značajne, to da Srbija neće dozvoliti da se bilo šta loše desi Srbima i neće posmatrati da bilo ko koristi nasilje za sticanje političkih poena - naglasio je on.

Simić je kazao da su predstavnici Srba u stalnom kontaktu sa predstavnicima drzave Srbije i da može u ovom trenutku reći da Srpska lista, srpski narod na KiM neće povlačiti nijedan potez koji bi Albancima, ali i međuanrodnoj zajednici dao povod za nekakvu reakciju.

Pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića donelo olakšanje za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno na severu pokrajine-Foto:Tanjug/Zoran Žestić

- Ono što sada možemo da vidimo na terenu je situacija koju su stvorili pojedinci svojim izjavama, manjinski predstavnici srpskog naroda i određeni crkveni predstavnici. Oni su svojim neodgovornim izjavama dali povod i alibi Albancima da juče zveckaju oklopnim vozilima oko severu Kosova i Metohije. To je nešto što nije dobro i što potvrđuje još jednom koliko je potrebno da što pre pronađemo rešenje koje će uvažiti interese i Srbije i srpskog naroda u celini - objasnio je on.

Upitan za stanje oko Gazivoda i prisustva Kfora oko jezera i hidroelektrane Simić je izrazio nadu da neće doći ni do kakve akcije.

- Kfor ima jasan mandat dat Rezolucijom 1244, a to je da očuva mir i bezbednost svih građana na prostoru KiM. Oni su u redovnom kontaktu sa predstavnicima Vojske Srbije, tako da se nadam da neće doći do nekakve akcije - naglasio je on.

Kfor ima jasan mandat dat Rezolucijom 1244, a to je da očuva mir i bezbednost svih građana na prostoru KiM-Printksin: Youtube/Anel Grbovic

Simić je ponovio da Srbi neće preduzeti akciju koja bi dala povod za bilo kakve intervencije Prištine i međunarodnih predstavnika.

- S druge strane, čak i ako do toga, ne daj Bože, dođe mi ćemo se ponašati mirno, civilizovano i dostojanstveno, kao što je predsednik Vučić zahtevao od nas - podvukao je on.

Upitan za spekulacije o podeli KiM, Simić je poručio da su to spekulacije koje dolaze iz Prištine.

- Ne želim da ih komentarišem. Potrebno je doneti rešenje, postići kompromis. Kompromis nije da Beograd mora da prizna jednostranu proglašenu nezavisnost. Kompromis znači uvažiti interes obe strane, i da obe strane budu po malo zadovoljne i po malo nezadovoljne - ukazao je Simić.

Da je Priština htela, ispunila bi uslove jer su imali pet i po godina da to urade-Printskrin:Youtube/Kosova Press

Na pitanje da li će Priština ispuniti svoje obaveze u vezi Zajednice srpskih opština, za šta ističe danas rok, on je rekao da realno ne očekuje ništa, jer su imali pet i po godina da to urade.

Simić odbacuje i spekulacije da bi Srbi na severu mogli preduzeti jednostrane korake zbog nepoštovanja dogovora oko ZSO.

- Mi nećemo povući nijedan potez koji će dati povod Albancima i Prištini, međunarodnim predstavnicima da koriste nasilje protiv Srba na severu Kosova i Metohije. Mi ćemo biti u dosluhu sa svojom državom Srbijom. Nećemo uraditi bilo šta što bi se moglo protumačiti kao jednostran potez Srba na KiM - zaključio je on.

VIDEO: Život Srba na Kosovu - Albanci ih KAMENOVALI jer slave slavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Savić

    4. avgust 2018 | 14:23

    Srbija neće priznati Kosovo i Metohiju, to je naša kolevka koje se nećemo odreći ni po cenu rata.

  • Ivan

    5. avgust 2018 | 11:38

    Srbija ce sacuvati svoj narod, ali na mnogo drugaciji nacin, nego sto je to bilo devedesetih.

  • Dragan

    5. avgust 2018 | 11:37

    Albanci se nikako nisu nadali ovakvoj reakciji Srba. Samo opusteno sa njima, a oni neka se grupisu. Samo to znaju da rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA