Vozila sa naoružanim američkim vojnicima stoje na prilazu Gazivodama: Evo šta se sada dešava na Kosovu (FOTO)

Američki vojnici, sa puškama, stoje ispred vozila, a povremeno ih obilaze timovi za vezu Kfora

  • 17

Međunarodna vojna misija na Kosovu, Kfor, smanjila je danas po podne svoje prisustvo na prilazu hidroelektrani Gazivode. Dok je jutros na prilazu hidroelektrani i jezeru bilo dvadesetak pripadnika američkog kontingenta, sa više vozila, posle podne, kako javlja izveštač Tanjuga, ostala su samo dva vozila na prilazu hidroelektrani.

Proteklih dana snažno su delovale strane agenture, doneli smo više odluka za jačanje borbene gotovosti: Vučić izvestio javnost i patrijarha (VIDEO) (FOTO)

Američki vojnici, sa puškama, stoje ispred vozila, a povremeno ih obilaze timovi za vezu Kfora.

Pripadnici Kfora ukazali su još jutros da nije reč o blokadi hidroelektrane, već o delu planirane redovne vežbe međunarodnih snaga na Kosovu.

Vojnici Kfora ne zaustavljaju saobraćaj, niti sprečavaju prilaz hidroelektrani.

Vojnici Kfora ne zaustavljaju saobraćaj, niti sprečavaju prilaz hidroelektrani-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na Kosovu danas, nakon brojnih spekulacija, upozorenja, pa i pretnji premijera Ramuša Haradinaja Srbima da ne pokušavaju da uspostave autonomiju zbog isteka roka za uspostavljanje Zajednice Srpskih Opština, među Srbima vlada uznemirenost.

Najviše se strepi na severu, gde se, zbog takve atmosfere, strepi od mogućnosti preuzimanja od strane prištinskih vlasti.

I pored toga na jezeru Gazivode bili su kupači i pecaroši, koji nisu dozvolili da im tenzije poremeti koliko-toliko normalan život.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao "meta" prištinskih vlasti, koje žele da ih "uključe" u kosovski energetski sistem.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao "meta" prištinskih vlasti, koje žele da ih "uključe" u kosovski energetski sistem-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je više puta izjavio da nema govora o tome.

Jezero i hidrocentrala Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanica Valač su ključni energetski resursi na severu Kosova, u vlasništvu Elektroprivrede Srbije.

Gazivode, prema nekim procenama, prihoduju desetine miliona evra godišnje.

Deo sistema je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritoriju KiM, počev od snabdevanja vodom, preko navodnjavanja, do rashlađivanja Termoelektrane "Obilić".

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    4. avgust 2018 | 20:57

    Koliko se meni čini KFOR je danas zbog šiptara izašao da ne izazovu nešto,a ne zbog Srba...jer šiptari su hteli na Gazivode,a u tom slučaju bi ih obišla naša vojska.

  • kica

    4. avgust 2018 | 19:25

    Tamo srbima uopste nije lako,bez obzira sto samo stoje

  • Bata

    4. avgust 2018 | 19:16

    Da se ja pitam, ja bi tuda proterao, i ne bi se zaustavljao sve do Albanije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA