≫ 

Ono što nije uspelo Paveliću, to je premašila Tuđmanova vlast devedesetih: Etničko čišćenje je ostvareno

Oni su preko dve trećine proterali, jedan deo, oko 7.000 pobili, a proces pokatoličenja traje intenzivno i danas - rekao je Štrbac

  • 27

Predsednik Udruženja Veritas Savo Štrbac ocenio je da Hrvatska na pravi način treba da se suoči sa prošlošću iz devedesetih, pa i četrdesetih godina.

Ima više mojih slika nego Kolinde i Plenkovića, ali razumem hrvatsku histeriju: Maleni Vučić, poražena Srbija i istina koju niko ne želi da čuje (VIDEO)

- Ono što nije uspelo Paveliću, trećinu pobiti, trećinu proterati, trećinu pokrstiti, to je premašila Tuđmanova vlast devedesetih. Ne po toj formuli, oni su je nešto izmenili. Oni su preko dve trećine proterali, jedan deo, oko 7.000 pobili, a proces pokatoličenja traje intenzivno i danas - rekao je Štrbac za Prvu TV.

On je dodao i da će proći mnogo godina pre nego što se odnosi dve zemlje poboljšaju.

- Hrvatska će morati na pravi način da se suoči sa svojom prošlošću. To se još zove katarza, oni su se sve vreme uljuljkivali da su oni vodili neki odbrambeni rat, da su Srbi agresori. Ja sam rođen tamo, brojke nisu agresori. Agresija podrazumeva da je došao neprijatelj iz neke druge države da pokori tu državu u koji je došao. Ne možemo mi biti agresori, to je potpuno pogrešna teza, koju su nažalost prihvatili svetski mediji i svetski autoriteti - rekao je Štrbac.

Ocenio je i da je i ove godine, kao i posle svakog obeležavanja "Oluje", došlo do zahlađenja odnosa izemeđu Srbije i Hrvatske.

- I prethodnih godina imali smo pisanje nota, diplomatskih zbog upotreba ustaških obeležja na zvaničnoj državnoj proslavi, zbog pevanja Tompsona. Sa druge strane, imali smo pisanje nota i sa hrvatske strane u vezi sa teškim rečima koje su iznosili srpski političari proteklih nekoliko godina. Čak je hrvatska predsednica nedavno i najavila da će doći do zahlađenja odnosa i to se desilo. Nije to teško predvideti - rekao je Štrbac.

Savo Štrbac - Foto: mc.rs

Kako je naveo, ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u Bačkoj Palanci na obeležavanju godišnjice te vojno-policijske akcije je prava istina i dodao da to može da potkrepi brojkama.

- Ako je 1991. godine bilo učešće Srba u ukupnoj populaciji 12,2 odsto plus dva odsto Jugoslovena, među kojima je opet bilo 80 odsto Srba, imali ste ih 2011. samo 4,36 odsto. Naše ozbiljne analize govore da će 2021. godine spasti na ispod tri odsto. To je upravo ona željena projekcija Tuđmana i establišmenta sa početka devedesetih, da će srpsko pitanje da bude rešeno za sva vremena. Mislim da su Srbi već sada u Hrvatskoj spali na ispod tri odsto. Ovo što je rekao Vučić, da je etničko čišćenje ostvareno, to je to - ocenio je Štrbac.

VIDEO: Hrvatska obeležava "Oluju", najviši državni zvaničnici prisutni u Kninu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lila

    8. avgust 2018 | 16:45

    Tuzno je njihovo hvaljenje etnickim ciscenje hrvatske od Srbskog stanovnistva, a jos je tuznije sto svet nije reagovao na takav zlocin koji je pocinjen nad Srbima.

  • Igor

    8. avgust 2018 | 16:17

    Najbolje bi bilo da se krene dalje ali zbog takvog ponasanja Hrvata tesko.

  • Miki

    8. avgust 2018 | 16:17

    Samo je nastavljen kontinuitet ustaske/fasisticke politike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA