Tužilac sa Kosova pre ostavke predao "nacrt-optužnice" protiv veterana OVK: Zbog zbog ovoga je posebno bio zabrinut

Bljakaj pripremio "nacrt-optužnice" protiv nekoliko osoba u vezi sa manipulacijama oko lista veterana, kao i da je ona predata Specijalnom tužilaštvu - izjavio je glavni kosovski tužilac

  • 0

Glavni kosovski tužilac Aleksandar Ljumezi izjavio je da je Eljez Bljakaj, koji je podneo ostavku na mesto tužioca Specijalnog tužilaštva, u svojoj ostavci naveo da je razlog njegovog odlaska to što je odlučio da karijeru nastavi kao advokat u jednoj organizaciji "van ili unutar Kosova".

Da li će rešenje kosovskog pitanja izazvati ''domino efekat'' u regionu? SAD traže garancije da sporazum o KiM neće uticati na BiH

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da je Bljakaj pripremio "nacrt-optužnice" protiv nekoliko osoba u vezi sa manipulacijama oko lista veterana, kao i da je ona predata Specijalnom tužilaštvu na sugestije.

Kako je naveo, na osnovu informacija kojima raspolaže, u istražnoj fazi su osigurani dokazi koji ukazuju da je 19.000 ratnih veterana dobilo beneficije Komisije za ratne veterane i invalide na nezakonit način.

Ljumezi kaže da zvanična optužnica još nije podignuta i dodaje da ako jedan tužilac podigne optužnicu protiv nekoliko osoba, ona treba da se dostavi sudu u onoliko kopija koliko je optuženih i koliko ima advokata.

- U ovom slučaju, imali smo samo jedan nacrt optužnice koju je tužilac pripremio i predao na razmatranje tužiocu Specijalnog tužilaštva, a koji je sigurno nakon razmatranja izneo svoje sugestije. Ja nemam informacije o tome kao ni šta se kasnije odlučilo sa tim nacrtom optužnice. Optužnica je podignuta onda kada se ona preda kompetentnom sudu, i u ovom slučaju optužnicu sudu treba da podnese tužilac ili neko ko je radio na konkretnom slučaju - kazao je Ljumezi.

Bljakaj pripremio "nacrt-optužnice" protiv nekoliko osoba u vezi sa manipulacijama oko lista veterana, kao i da je ona predata Specijalnom tužilaštvu na sugestije-Foto: Profimedia/AFP

On nije mogao da potvrdi da je Bljakaj dobijao pretnje od političara jer, kako je rekao, zvanična informacija o tome ne postoji.

- Koliko sam informisan, on nije nikada imao pretnje, već je bio zabrinut zbog jedne lekarske komisije koja je radila u sklopu Ministarstva rada, koja je vršila procene zdravstvenog stanja ratnih veterana. On je zatražio da policija pruži sigurnost tim lekarima u Komisiji za procenu zdravstvenog stanja ratnih veterana - rekao je Ljumezi.

Ljumezi je objasnio da su članovi te komisije primali pretnje, kao i da je u vezi sa tim policija pokrenula istragu.

Pre nekoliko dana tužilac Specijalnog tužilaštva Eljez Bljakajakoji je vodio istrage u vezi terorizma i manipulacija sa listama veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podneo je ostavku na to mesto.

On se takođe bavio istragama ratnih zločina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA