Ko su ćutolozi, a ko pričalice u Narodnoj skupštini? Ko nijednom nije ušao u salu za zasedanje?

Otkako je uvedeno pravilo da, takoreći, osim diskutanta i predsedavajućeg, niko ne mora da bude u sali, poslanici ovu pogodnost obilato koriste za izbegavanje sedenja na sednicama

  • 1

Skupština Srbije zasedala je u ovoj godini 65 dana, a poslanici su krajem jula otišli na odmor, koji će, najverovatnije, potrajati do septembra. Kad se pogleda koliko je ko bio aktivan u radu, može se zaključiti da je nekima odmor stvarno bio potreban, drugi bi teško mogli da objasne od čega se odmaraju, budući da, prema statističkim podacima, na primer, njih četvoro u ovom periodu, baš nijednom nije ni ušlo u skupštinsko zdanje, a njih 30 nije reklo ni reč. Najgovorljiviji poslanik bio je Marjan Rističević (NSS–SNS), koji je na diskusiju potrošio 11 sati i 34 minuta, piše Politika.

Polovina narodnih poslanika želi više funkcija: Evo koliko njih trenutno sedi u dve ili više fotelja

Otkako je ukinuta obaveza da i tokom rasprave u sali mora da bude prisutno 126 poslanika, i uvedeno pravilo da, takoreći, osim diskutanta i predsedavajućeg, niko ne mora da bude u sali, poslanici ovu pogodnost obilato koriste za izbegavanje sedenja na sednicama.

Najgovorljiviji: Marjan Rističević, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema statističkim podacima o prisutnosti poslanika na plenarnim sednicama iz Skupštine Srbije, pet najrevnosnijih poslanika, bilo je iz SNS-a i to su: Dragana Barišić (504 sata i 52 minuta), Duško Tarbuk (504 sata i 21 minut), Blaža Knežević (498 sati i 25 minuta), Milanka Jevtović Vukojičić (495 sati i 31 minut) i Tanja Tomašević Damnjanović (493 sata i 29 minuta).

Pet poslanika koji su najmanje vremena proveli u sali bili su: Goran Ješić (DS), 34 minuta, Nenad Čanak (LSV), sat i 41 minut, Dušan Bajatović (SPS), sat i 43 minuta, Dušan Pavlović (DJB), sat i 50 minuta i Žarko Korać (LDP), dva sata i osam minuta.

Dušan Bajatović je među onima koji su proveli najmanje vremena u sali, Foto: Marko Todorović

PODUŽI SPISAK "NEMIH"

Među 30 onih koji nisu rekli ni reč za sedam meseci nalazi se i Slavica Živković (SDPS), ali ona je jedina koja za to ima savršeno opravdanje, pošto je tek na poslednjoj julskoj sednici položila poslaničku zakletvu, a mandat je dobila umesto Meha Omerovića, koji je podneo ostavku.

Ostali nemaju ovako savršen alibi, a na ovom spisku su: Dušan Bajatović (SPS), Milena Bićanin (SDPS), Dušan Borković (SNS), Mladen Grujić (SNS), Ratko Jankov (DJB), Goran Ješić (DS), Jadranka Jovanović (SNS), Aleksandar Jugović (SPO), Miroslav Markićević (NS–PZSS), Ostoja Mijailović (SNS), Nenad Milić (LDP), Dragoljub Mićunović (DS), Milutin Mrkonjić (SPS), Bogdan Obradović (SNS), Biljana Pantić Pilja (SNS), Zoltan Pek (SVM), Dušan Petrović (DS), Mira Petrović (PUPS), Katarina Rakić (SNS), Veroljub Stevanović (DS), Aleksandar Čotrić (SPO), Dragan Šormaz (SNS), Bajro Gegić (SDAS), Jelisaveta Veljković (PUPS).

ZAŠTO ĆUTE?

Od pitanja zašto su prećutali sedam meseci, ogromna većina navedenih se „brani” ćutanjem ili ne odgovaraju na pozive, ni na poruke, ili se jave, ali mole da ne budu pomenuti zato što „imaju svoje razloge”, retki su pristali da objasne zašto nisu učestvovali u raspravi.

Četvoro poslanika od početka godine nije baš nijednom ušlo u salu za plenarno zasedanje, pa, samim tim, nisu mogli ni da govore i to su: Čedomir Jovanović, lider LDP-a, Milanka Karić (SNS), Zdravko Stanković (SDS–NS) i Jasmina Nikolić (DJB).

Ćedomir Jovanović nijednom nije prešao prag sale, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

JOVANOVIĆ USTUPIO MESTO HAJDAREVIĆU

Jovanović, koji je i šef poslaničke grupe, nedavno je, kako je saopštio LDP, odlučio da se posveti drugim stvarima i saradnji u regionu, zbog čega je svoje mesto u parlamentu ponudio Kenanu Hajdareviću, koji je to odbio, kako je rekao, jer smatra da je prisustvo lidera LDP-a u parlamentu važno.

Probali smo da čujemo i zašto troje drugih poslanika nije ulazilo u salu, ali nam to nije pošlo za rukom. Karićeva je, kako nam je rekao neko ko se javio na njen telefon, na putu, pa ne može da daje izjave, ostalo dvoje nam nisu bili dostupni.

VIDEO: Šešelj vređa Mariniku Tepić u Skupštini

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana Rankovic

    21. avgust 2018 | 01:03

    Kad bi uveli da im se svaki izostanak odbija od plate svi bi bili na radnom mestu. Sramota,primaju tolike plate a nerade nista,cak nisu ni prisutni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA