≫ 

Pripajanje tri opštine Kosovu nije tema u Briselu: Stanković o zahtevu albanskih odbornika

Stanković je rekao da mu je to potvrđeno u razgovorima s međunarodnim predstavnicima

  • 42

Pripajanje tri opštine - Bujanovca, Preševa i Medveđe - Kosovu neće biti tema na stolu u Briselu, uveren je predsednik Koordinacionog tela Vlade za ove tri opštine Zoran Stanković.

"Srbiji ne damo ni pola Medveđe", "Podela je jedino rešenje": Predsednik opštine Preševo šalje zapaljive poruke, a ni sam ne zna šta želi

Stanković je u intervjuu za televiziju N1 rekao da mu je to potvrđeno u razgovorima s međunarodnim predstavnicima i dodao da su glavni problem albanske manjine udžbenici, ali da odgovornost nije na organima Srbije.

- U najnovijim razgovorima koje imamo kažu da nema razmena teritorija, jer bi to povuklo lavinu ne samo na Balkanu. To su stavovi zemalja koje odlučuju i koje imaju dominantan uticaj u UN - kaže Stanković.

Zoran Stanković - Foto: MC

Stanković je napomenuo i da su sve partije koje su bile za pripajanje ove tri opštine Kosovu, izgubile na izborima i da gube poverenje među stanovništvom u tom delu.

Uoči najnovijih rundi dijaloga Beograda i Prištine, skupština albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije, usvojila je "Političku deklaraciju", kojom je tražila od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Traže ista prava kao i Srbi na Kosovu i Metohiji, navodi N1.

Stanković je podsetio da se radi o trećoj takvoj deklaraciji, i da su prethodne usvojene 2006. i 2013, nakon čega se, kako kaže, ništa nije desilo.

Smatra da je ta aktivnost u političke svrhe, naročito s obzirom na to da predstoje izbori za savete nacionalnih manjina.

VIDEO Aleksandar Vučić obilazi remontovane MIG-ove:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    22. avgust 2018 | 09:50

    Siptari o ovomoe mogu samo da sanjaju....

  • Baki

    22. avgust 2018 | 09:50

    Albanci o ovomoe mogu samo da sanjaju....

  • Kontras

    22. avgust 2018 | 18:05

    Siptari ce morati malo da spuste loptu. Nije ovo period kada im je sve islo na ruku, niti je takva situacija sada da mogu da se ponasaju kao kada su nam za vreme zutih palili Crkve na KiM. Stukse malo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA