To su veštačke i kratkotrajne koalicije, raspali bi se čim bi došli na vlast: Goati o formiranju opozicionih blokova

To će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik - naveo je Goati

  • 48

Sociolog Vladimir Goati ocenio je danas da formiranje novog opozicionog bloka "Građanskog bloka 381", oko Pokreta slobodnih građana, predstavlja još jednu "veštačku i kratkotrajnu koaliciju", kojoj preti opasnost da se raspadne ukoliko dođe na vlast.

Saša Janković na čelu novoosnovanog "Građanskog bloka 381": PSG potpisao dogovor sa nekoliko političkih organizacija

Goati, koji je i predsednik organizacije Transparentnost Srbija, rekao je za agenciju Beta da u formiranju "Građanskog bloka 381" i "Saveza za Srbiju" vidi paralele sa nekadašnjim DOS-om.

- Svako ko je u politici teži da eliminiše postojeću vlast. Tako je DOS bio formiran i njima je bilo bitno da eliminišu Miloševića (Slobodana), a posle smo videli da ta koalicija nije dugo izdržala i da se razbila na dva kraja - kazao je Goati.

Vladimir Goati - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na konstataciju da su dva nova opoziciona bloka (Savez za Srbiju i Građanski blok 381) predstavili programe u kojima se navodi saglasnost oko niza pitanja, a ne samo rušenja aktuelnog režima, Goati je odgovorio da su to u pitanju "veštački premošćene razlike".

- To su veštački premošćene razlike koje bi se sutra, ako bi se ta koalicija našla na vlasti i kada bi trebalo da se definitivno odrede prema politici ka EU, pitanju granica, saradnji sa zemljama u regionu medju kojima je i Albanija, nužno izašle na videlo, kao što je to bio i slučaj sa DOS-om. To ih čini veštačkim i kratkotrajnim organizacijama - ocenio je on.

Upitan o dometima dva opoziciona bloka i njihovom uticaju na političku scenu, Goati je kazao da je to "pitanje od milion dolara" i da je rano na njega davati odgovor.

Vladimir Goati - Foto: Tanjug/Tanja Valič

Komentarišući mogućnost saradnje izmedju "Saveza za Srbiju" i "Građanskog bloka 381", Goati je rekao da je sigurno da će se truditi da bude saradnje.

- Ali to će verovatno biti kvazi saradnja, ne na dugi rok, budući da su unutar sebe toliko heterogene da je teško da nađu zajednički jezik - naveo je Goati.

Pokret slobodnih građana (PSG), Zelena ekološka partija - Zeleni, Mađarski pokret, Šumadijska regija i Koalicija Tolerancija u utorak su formirale "Građanski blok 381", na čijem čelu je predsednik PSG Saša Janković. Podršku tom bloku pružio je i Pokret centar.

Prethodno je najavljeno da će se u septembru održati osnivačka skupština Saveza za Srbiju koji čine bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Narodna stranka, Levica Srbije, pokret Dveri, Demokratska stranka, Sindikat Sloga, Zdrava Srbija i Zajedno za Srbiju. Spekuliše se da bi podršku tom savezu mogla da pruži i Demokratska stranka Srbije.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos Veliki

    22. avgust 2018 | 17:44

    Oznovna poenta svega je da su to ljudi koji su vec izneverili narod i da to nisu opozicionari, vec bivsa vlast koju je narod oterao na izborima sa vlasti i koje nece niko, ma koliko se trudili da se operu od proslosti.

  • Savo

    22. avgust 2018 | 14:47

    Srpska opozicija je dokazala da ne haje za narod već da nastoji da zadovolji isključivo svoje interese…

  • naki

    22. avgust 2018 | 14:48

    Kako je opozicija radila, takvo i poverenje građana uživa…mizerno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA