Granica između Srbije i Kosova je Haradinajeva fikcija: Dačić o razgraničenju, provokacijama Albanaca, RS i Dejtonskom sporazumu (VIDEO)

- Kosovo ne prati šta se dešava na međunarodnoj političkoj sceni - izjavio je Ivica Dačić

  • 8

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom zahteva kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se počne s radom na obeležavanju granice između Kosova i Srbije, da između centralne Srbije i Kosova ne postoji granica, već administrativna linija i da ne može doći do demarkacije.

Haradinaj bi da crta nove granice na Balkanu: Posle ratifikacije sporazuma sa Crnom Gorom, na redu demarkacija sa Srbijom

Dačić je za televiziju Prva rekao da Kosovo ne prati šta se dešava na međunarodnoj političkoj sceni.

- Oni su obeležavali rođendan (nekadašnjeg predsednika SAD Bila) Klintona, ja mislim da se to u njegovoj kući samo još obeležava. Kosovo je fikcija koja ne postoji u realnom delu međunarodne političke javnosti - rekao je Dačić.

On je objasnio da administrativna linija postoji više decenija, a KFOR sigurno vodi računa o njoj od 1999. godine i naglasio da su Haradinajeve izjave "pozorište u kući".

Naveo je da su takve izjave rezultat ne samo toga da postoje razlike u mišljenjima albanskih predstavnika na KiM, već pokušaj namernog stvaranje konfuzije, kako bi se predstavilo da je situacija na KiM toliko teška da oni ne mogu da sprovedu ono što su potpisali.

Haradinajeve izjave su pokušaj namernog stvaranje konfuzije, smatra Ivica Dačić-Foto: Profimedia

- Albanci bi trebalo da se dozovu pameti, a to je da se pridržavaju onoga što se dogovara - poručio je Dačić i istakao da u dokumentu EU piše da je Kosovo teritorija, a ne država.

Istakao je da događaji na Kosovu pokazuju da Albanci ne žele bilo kakav dogovor i da je istina da je prištinska stana najveći problem za trajno rešenje Beograda i Prištine.

- To nije moje mišljenje, to je mišljenje međunarodne zajednice. Albanci ne shvataju da više nisu "miljenici" međunarodne zajednice - rekao je Dačić.

Dačić je pozvao Prištinu da se ozbiljno bavi dijalogom.

Dačić je rekao da je dijalog sa Prištinom na početku, da nije daleko odmakao, a da on nije ni počeo na temu razgraničenja-Printskrin: Youtube/Kosova Press

Dačić je dodao i da je dijalog sa Prištinom na početku, da nije daleko odmakao, a da on nije ni počeo na temu razgraničenja.

Srbija garant Dejtonskog sporazuma i želi najbolje moguće odnose sa BiH

Razgraničenje u BiH, o kojem govori predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, u ovom trenutku nije tema, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Upitan koliko su realne izjave Dodika da osim osim razgraničenja na KiM tema treba da bude i razgraničenje u BiH, Dačić je rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da želi najbolje moguće odnose sa BiH i stabilnost u regionu.

Razgraničenje u BiH, o kojem govori predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, u ovom trenutku nije tema-Foto: Milena Đorđević

- To znači da smo za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH i ravnopravnosti naroda i entiteta. Svaki mogući dogovor tri naroda i dva entiteta mi ćemo poštovati, u ovom trenutku ta tema nije na dnevnom redu - rekao je Dačić novinarima.

Šta bi bilo da je u Srbiji specijalni tužilac dao ostavku zbog političkih pritisaka?

Osvrnuo se i na ostavku specijalnog tužioca za ratne zločine na KiM zbog političkih pritisaka kojima je bio izložen, i rekao da to pokazuje da Priština ne namerava ni da goni one koji su počinili ratne zločine.

- Da se to u Srbiji desilo, mislim da bi već zasedao Savet bezbednosti koji nisu hteli da zakažu. Zamislite da sprski tužilac podnese ostavku zbog političkih pritisaka na njega i da niko ne reaguje - naveo je Dačić.

Dačić je prokomentarisao i stav Rusije po pitanju razgraničenja za Albancima, rekavši da Srbija ima najveću podršku od Rusije, da neće iznositi ideje i ulaziti u pregovore bez podrške te zemlje i da će Rusija podržati svaki predlog u interesu Srbije.

Upitan o vraćanju obaveznog vojnog roka za muškarce, Dačić je ranije rekao da on pripada generaciji koja je služila vojsku, da on redovni vojni rok nikada ne bi ukinuo, ali da ga je teško vratiti kada je ukinut.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    23. avgust 2018 | 17:07

    E videcemo

  • Sele

    23. avgust 2018 | 10:54

    Sve najbolje za našeg političara ...

  • Nikolas

    23. avgust 2018 | 13:01

    BEZ UCESCA KINE I RUSIJE I NJIHOVIH GARANCIJA NISTA NE PODPISOVATI ZAPADU KOJI MOZE SUTRA RECI ,PUJ PIKE NE VAZI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA