≫ 

Priznanjem Kosova, Merkelova je sama dovela granice u pitanje, a sada je moralno bankrotirala: Poslanica Bundestaga odbrusila nemačkoj kancelarki

- Jedna nemačka kancelarka je poslednja koja treba da se meša u granična pitanja na Balkanu - rekla je Sevim Dagdelen

  • 31

Levica je jedina nemačka stranka koja kritikuje jednostrano otcepljenje Kosova. Sevim Dagdelen, poslanica ove partije, kaže da bi pripajanje delova južne Srbije Kosovu „osokolilo snove o Velikoj Albaniji.

Angela Merkel potvrdila da je razgovarala sa Trampom, poznati detalji koji se odnose na Kosovo

Takav scenario ne samo da izlazi na dalje odustajanje od srpske državne teritorije, već i srpsko odustajanje od pravne pozicije da je jednostrano otcepljenje i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. bilo ilegalno.“

Premda sa drugih pozicija, i Dagdelen misli da bi „nastavak etničkog parcelisanja na Balkanu ojačao samo nacionalističke pokrete i stvorio nove neizvesnosti“.

O promeni američkog stava ona za DW navodi:

- SAD imaju svoju drugu najveću vojnu bazu u Evropi u vidu Bondstila na Kosovu. Koliko god da je rešenje (između Srbije i Kosova, prim. red.) "kreativno" i "fleksibilno", ova baza na 386 hektara ne sme da im se dira. A u slučaju novog rata, izbeglice neće tražiti zaštitu preko okeana, nego u Nemačkoj. Tu izgleda u velikoj meri postoje različiti interesi - kaže ona.

Kada je u pitanju stav Angele Merkel, Dagdelen kaže da su „ishitrenim priznanjem protivpravne secesije Hrvatske i Slovenije i kasnije BiH“ bivši kancelar Kol i njegov šef diplomatije Genšer otvorili Pandorinu kutiju na Balkanu.

Nemački Bundestag Foto: Tanjug/AP

- Jedna nemačka kancelarka je poslednja koja treba da se meša u granična pitanja na Balkanu. Kada kancelarka Merkel priznanjem proglašenja nezavisnosti Kosova sama dovodi granice u pitanje, ali sada upozorava, onda je to moralno bankrotirala politika "dršte lopova", ali ukupno gledano neodgovorna - zaključila je ona.

U najvećoj opozicionoj partiji, desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD), nisu se do sada preterano bavili Balkanom. Njen poslanik Anton Frizen, koji je u Bundestagu kritikovao politiku Zapada na Kosovu, za DW kaže da svet više od dvadeset godina čeka na rešenje ovog problema i da u tom smislu treba težiti scenariju u kojem Beograd i Priština nalaze konačni politički dogovor pa makar to obuhvatalo i promenu granica.

- Realno posmatrano, Balkan je bure baruta i to nije od juče. Zato se izgredi ne mogu isključiti. Ali ako postizanje održivog rešenja vodi do kratkoročnih tenzija, i to je bolje od aktuelnog statusa kvo - kaže Frizen.

On je mišljenja da se „spoljna politika Merkel oduvek orijentiše prema Sjedinjenim Državama. Stoga verujem da se Savezna vlada Nemačke neće opirati političkom rešenju koje bi imalo blagoslov Vašingtona.“

VIDEO: Vučić o planu Angele Merkel za Kosovo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA