Na Međunarodni dan nestalih: Rešavanje tog pitanja je zajednička obaveza zemalja regiona (FOTO)

Brnabić je u Skupštini grada Beograda, gde je održana komemorativna akademija, istakla da je vreme da stasaju nove generacije neopterćene mržnjom i koje neće nositi krivicu za stvari koje su se dogodile pre njhovog rođenja

  • 2

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas povodom Međunarodnog dana nestalih da nestali i njihove porodice ne smeju biti taoci neuređenih političkih odnosa među državama regiona i da je zajednička obaveza da se to pitanje reši udruženim snagama.

Brnabić i šef delegacije EU u Srbiji na važnom sastanku: Tema razgovora Ustav, reforme, mediji, Kosovo i čitav region (FOTO)

Brnabić je u Skupštini grada Beograda, gde je održana komemorativna akademija, istakla da je vreme da stasaju nove generacije neopterćene mržnjom i koje neće nositi krivicu za stvari koje su se dogodile pre njhovog rođenja.

- Ne smemo dozvoliti da se istorija ponavlja, moramo da učinimo sve da rešimo to pitanje, da imamo zajedničku budućnost, a ne ponavljanje prošlosti - rekla je premijerka.

Foto: Vlada Srbije

Ona je ocenila da rešavanje pitanja nestalih nije samo obaveza prema žrtvama i porodicama, već je to obaveza od prvorazrednog značaja kako bi ostvarili moralno pravo u budućnosti da prebrojavamo uspehe, a ne žrtve i zla.

Premijerka je navela da je za naše društvo, nezavisno da li u Srbiji, BiH ili Hrvatskoj, važno da sve priče i sudbine budu izrečene, da ostanu zabeležene kao deo koletivnog pamćenja i kao podsetnik na to da se ne sme prestati sa traženjem nestalih i da se zločini ne smeju ponoviti.

Foto: Vlada Srbije

- Tužno je da posle toliko decenija od sukoba na prostoru bivše SFRJ, ne samo da nisu istražene sudbine, već se o tim subinama nekada ne sme slobodno ni govoriti i zbog toga je vazno da obeležavamo ovakve dane - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, država mora da omogući podršku i pomoć Komisiji za nestala lica i drugim institucijama, povećava kapacitete i poboljša uslove rada, te da omogući saradnju sa drugim državama koliko je to u njenoj moći.

Foto: Vlada Srbije

- Učinićemo sve da se saradnja sa drugim stranama poboljša i da potraga za nestalima bude rasterećena politizacije. To se mora tretirati kao crvena civilizacijska linija koja se ne sme zloupotrebljavati u dnevno političkoj komunikaciji - ukazala je ona.

Brnabić je zaključila da je to pitanje dostojanstva jednog društva i načina na koji će graditi budućnost, navodeći da bez zatvaranja ovog poglavlja i naše društvo koje je mnogo učinilo i sva društva u okruženju neće biti u stanju da prevaziđu prošlost i da se okrenu budućnosti ukoliko imaju te rane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    30. avgust 2018 | 22:50

    Da ste hteli,svi ste mogli da pomognete porodicama nestalih. Ali ni oni pre ni ovi sada nisu imali ni volju ni hrabrost da to učine. Zato, nestanite svi, a ove jadne ljude koji još uvek žive u devedestim zbog tragedija koje su ih zadesile, ne zamajavajte. Naročito je ogavno da im pomoć nude oni koji su te ratove provocirali. U njihovu savast definitivno ne verujem. Njih samo sila može da natera da nešto urade.

  • Тодорић

    30. avgust 2018 | 21:35

    Ми смо већ више пута превазишли прошлост,то нас је коштало губитка достојанства,живота,територија ,а са стране оних који не заборављају...дајте нешто друго,ово је погубно,и глупо...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA