≫ 

Vučić i Zaev u obilasku graničnog prelaza Preševo-Tabanovce: Drugi bilateralni susret dvojice zvaničnika (VIDEO)

Ovo je drugi bilateralni susret predsednika Srbije i Zorana Zaeva koji je u novembru prošle godine prvi put posetio Beograd u svojstvu premijera

  • 29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev, sastali su se danas kako bi obišli granični prelaz Preševo-Tabanovce.

Sve je jasnije da ćemo teško doći do rešenja za KiM! Vučić oštro odgovorio opoziciji: Ćutali ste kada je Kosovo priznato 2008. godine (VIDEO)

Vučić i Zaev našli su se na prostoru između dva granična prelaza, a tema razgovora bila je i implementaciji projekta "One stop shop" za integrisano granično upravljanje.

Predsednik Srbije rekao je kako je ovaj projekat važan, potrebno je još mnogo birokratskih procedura, ali na kraju "rezultat bi bio da ljudi ne gube na vremenu i ne zadržavaju se predugo" već da na jednom mestu mogu da obave iste preglede od carinskih do veterinarskih i da se zadržavaju dvostruko kraće.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev, sastali su se danas kako bi obišli granični prelaz Preševo-Tabanovce-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ovo je veoma važno za privredu obe zemlje i podstaći će turiste da prolaze kroz naše zemlje. Želja nam je da uradimo ovakve projekte i sa drugim susednim zemljama, ali najviše smo u radu odmakli sa Makedonijom. Strateški smo bliske zemlje - rekao je predsednik Srbije i istakao da je "postojala želja da se to učini sa Crnom Gorom kod Bijelog Polja, kod Bratunca-Ljubovija, ali da se nije nigde tako daleko otišlo kao sa Makedonijom".

- Verujem da će ovo biti prvo mesto gde ćemo imati integrisani prelaz - naglasio je.

Poručio je, u ime Republike Srbije, kako smatra makedonski narod iskreno prijateljskim i da će učiniti sve da "prijateljske odnose održimo na najvišem nivou".

- Imamo istorijski veoma bliske odnose, strateški smo veoma bliski, a da li ćemo imati taktičke razmirice manje je važno - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je poručio, u ime Republike Srbije, kako smatra makedonski narod iskreno prijateljskim i da će učiniti sve da "prijateljske odnose održimo na najvišem nivou"-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao kako je uveren da i premijer Zaev misli isto kao i on, da je ovo jedan od primera gde možemo zajednički da nešto uradimo i pokažemo mnogo toga i olakšamo građanima.

- U regionu gubimo oko milijardu evra zbog dugih čekanja na svim prelazima, a ovim bismo postali konkurentniji i sve više teretnog saobarćaja koristio bi naše puteve, a ne prelazili preko zemalja EU - objasnio je on.

Srbi i Albanci moraju sami da urede svoje odnose

Predsednik Srbije rekao je da bi bilo dobro da se dopusti Srbima i Albancima da sami urede svoje odnose, jer su nama potrebni mir i stabilnost, a ne da zadovoljavamo interese velikih sila.

- Ovde mi živimo i treba da se dogovorimo kako hoćemo da živimo u budućnosti, a ne da nekom drugom ispunjavamo želje. To što Hrvatska, Makedonija i Crna Gora smatraju Kosovo celovitim i nezavisnim nije ništa novo. Mi bismo voleli da imamo pravo da štitimo svoje interese, a ničiju stabilnost ne ugrožavamo - istakao je predsednik Srbije i izrazio nadu da će nam biti dopušteno da probamo sami sa Albancima da rešimo problem koji postoji 200 godina.

Rešenje bi, uveren je, predstavljalo najznačajniju stvar za mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Dodao je da su za neke aktuelne jedne granice, a za nas su aktuelne one u skladu sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 i sa misljenjem bar polovine zemalja u svetu.

Ovde mi živimo i treba da se dogovorimo kako hoćemo da živimo u budućnosti, a ne da nekom drugom ispunjavamo želje-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže na pitanje što su oni priznali takve granice kakve su priznali 2008. godine, nikada neće dobiti odgovor, da se kaže da je to bilo tada, a sada je sad, te da je svoj stav izneo i Ageli Merkel i Emanuelu Makronu...i svim drugima.

Zato, kaže, uvek i pita o kojim se granicama govori, jer je reč o hiljadama kvadratnih kilometara.

- Voleli bismo, i zato smo zahvalni premijeru Zaevu za današnji stav, da imamo pravo da štitimo svoje interese, a da ničiji mir ne ugrozimo, da nikakvu stabilnost u regionu ne ugrozimo - rekao je Vučić.

Dodao je da je sa BiH drugačija situacija jer bi bošnjački lideri to isto učinili, ali Srbi misle sve suprotno te ne mogu da sprovedu to u delo. Ponovio je da je zato potrebno da pokušamo da se dogovorimo, da u budućnosti imamo jedne granice, a ne svako svoje, i da onda radimo na ekonomskoj i trgovinskoj saradnji.

Ne mešamo se, ali pozdravljamo rešavanje problema između Skoplja i Atine

Sve što doprinosi regionalnoj stabilnosti, kao što je rešavanje spora Skoplja i Atine, svakako je dobro za ceo region, istakao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje stvari druge zemlje, ali ćemo uvek pozitivno reagovati ako se naši prijatelji i komšije dogovaraju i rešavaju probleme.

Srbija se ne meša, ali pozdravlja rešavanje problema između Skoplja i Atine-Telegraf.rs / M. Beljan

Izrazio je zahvalnost na stavu premijera Zaeva u vezi razgovora sa Prištinom, rekavši da je zadovoljan takvim pristupom, jer cilj mora biti stabinost, mir i da postignemo dugoročno rešenje.

- Da li se mi radujemo ili smo zadovoljni što će Skoplje i Atina rešiti problem, sasvim sigurno je to dobra vest za Beograd i Srbiju. Ali, nemam pravo da pozivam ili ne pozivam bilo koga na referendum, jer bi to bilo nefer i direktno mešanje u unutrašnje stvari, a mi poštujemo Makedoniju - naglasio je Vučić.

Zaev: Ovo je još jedan primer velikog prijateljstva između Srbije i Makedonije

Premijer Makedonije, Zoran Zaev, izrazio je zadovoljstvo što je danas ovde sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i što je najavio ovaj važan koncept koji ćemo zajednički razvijati.

- Sam projekat znači da ćemo imati zajedničku ispostavu koja će turistima olakšati prelazak preko granice i značajno umanjiti čekanja na prelazima. Ovo je još jedan primer velikog prijateljstva između Srbije i Makedonije i nadam se da ćemo u budućnosti još bolje sarađivati i otvoriti dodatne granične prelaze - rekao je premijer Zaev.

Ovo je još jedan primer velikog prijateljstva između Srbije i Makedonije i nadam se da ćemo u budućnosti još bolje sarađivati-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zaev je rekao da veruje da će brzo biti potpisan Protokol o realizaciji projekta, na zajedničkoj sednici dve vlade, koja je, kaže pripremljena, i koja bi trebalo uskoro i da se održi.

- Jedna milijarda evra izgubi na Balkanu zbog čekanja na granicama. Do 80 odsto vremena se prilikom prevoza roba "potroši" na graničnim prelazima, a svega 20 odsto na putu - rekao je on.

Zaev je podvukao da Makedonija podržava pozitivno rešenje za Kosovo, koje će da unapredi život i Srbima i Albancima i koje će garantovati mir i bezbednost i prosperitet "i Srbije i Kosova". On je rekao i da je značajno to da svi lideri u regionu budu objedinjeni oko zajedničkog cilja regionalne saradnje i članstva u EU.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zaev je rekao da je njihov posao da služe građanima, a ponajviše u ekonomskom aspektu, da je "jedna od alatki" za to i projekat o kome danas pričaju, te da podržava zajedničke ekonomske zone, a da će ekonomska saradnja svakako biti terma o kojoj će sa predsednikom Vučićem razgovarati.

Ovo je drugi bilateralni susret predsednika Srbije i Zorana Zaeva koji je u novembru prošle godine prvi put posetio Beograd u svojstvu premijera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Todor

    2. septembar 2018 | 18:44

    Uspostavljeni su najbolji odnosi izmedju Srbije i Makedonije u skorasnjoj istoriji .

  • sasa

    2. septembar 2018 | 21:25

    Nadamo se sto boljoj saradnji.

  • vsdsd

    2. septembar 2018 | 17:56

    Srbija je voljna sve sto je do nje da ucini da se objedini granicni prelaz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA