≫ 

U istoriji će ostati zapisano šta sam govorio, koliko smo mogli da dobijemo i šta smo prokockali: Vučić o rešavanju kosovskog pitanja

- Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti - poručio je predsednik Vučić

  • 49

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će biti veoma teško da se dođe do sporazuma o Kosovu i Metohiji, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali, kao bezbroj puta do sada.

Sve je jasnije da ćemo teško doći do rešenja za KiM! Vučić oštro odgovorio opoziciji: Ćutali ste kada je Kosovo priznato 2008. godine (VIDEO)

- Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti. Ali, strašno je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju, jer će se znati šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao bezbroj puta do sada. Važno je da ostane za istoriju zabeleženo - podvukao je on i naglasio da njegovi kritičari smatraju da je Kosovo celo nezavisno.

- Svi oni smatraju da je Kosovo celo nezavisno. Ne misle oni da su to granice Srbije, već smatraju da se radi o granicama nezavisne države Kosovo. Smatraju i žele da Srbija ne dobije ništa na Kosovu i da bi bio zločin da Srbija nešto dobije - objasnio je on.

Vučić je naglasio da oni neće reći, kao ni pojedina sveštena lica, koje su to granice Kosova.

Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti-Foto: Tanjug/AP

- Možete da uzmete čekić i lupate do mile volje, da ih budite do zore, da mučite - ne bi rekli da je Kosovo Srbija ni za živu glavu. Oni kažu Kosovo je celovito i nezavisno - rekao je on i dodsao da su za njih neprijatelji svi koji bi, kao i on, da sačuvaju nešto za Srbiju.

Njega je, kaže, baš briga šta pričaju, a opoziciji i kritičarima je poručio da treba da pročitaju Briselski sporazum, koji se sastoji samo od jedne strane.

- Kada već o tome pričaju, u Briselskom sporazumu smo izbegli podršku ulasku Kosova u UN, a izbegli smo i podvalu da regionalna policija za Sever bude sačinjena na osnovu ''komunističkog okruga'', zbog čega bi Albanci imali 70 odsto policajca, a mi samo 30, a danas imamo 98 odsto policajaca na severu - objasnio je on.

Vučić je kazao da su oni ti koji su postavili granice Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, hapsili one koji su spaljivali te granice, lovili ih po celoj Srbiji da bi pokazali kako niko njima ne sme da se suprostavi u donošneju takvih odluka. Zatim su išli sa presudom Međunarodnog suda prave i dali legitimitet nezavisnom Kosovu.

Prelaz Jarinje na Kosovu-Foto: Tanjug

Danas, kako kaže, njima smeta što bi neko da kaže "mi smo protiv granica na Jarinju i Brnjaku".

- Ne mislimo da postoje granice između Srba i Srbije. Pustite da vratimo, barem nešto da dobijemo. Oni hoćeće po svaku cenu da izbegnu da Srbija dobije nešto - naglasio je on.

Upitan da li će se, ako se ne postigne rešenje u dijalogu, Srbija vratiti u 90-te, Vučić je kazao da se nećemo vratiti u 90-te, iako bi neki da nas vrate u mnogo strašniju eru kriminala, kakve su bile 2000-te.

Vučić: Most na Adi je "model za pljačku"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je most na Adi, u Beogradu, model za pljačku.

On je, odgovarajući na pitanje novinara o komentaru Dragana Ðilasa da je Žeželjev most skuplji nego onaj na Adi, naveo da je Ðilas, za koga je rekao da je jedan od tri najveća tajkuna u Srbiji, priznao da je na krađu potrošio 300 miliona evra onda kada je rekao da je most preko Ade koštao 161 milion evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je most na Adi, u Beogradu, model za pljačku-Foto: Marko Todorović

Kako je Vučić naveo, most na Adi je koštao 460 miliona evra, a povodom reči bivšeg gradonačelnika Beograda da je 300 miliona otišlo na saobraćajnice, upitao - koje to pristupne saobraćajnice koštaju 300 miliona evra?

Na pitanje novinara  o Ðilasovom komentaru na račun zamenika gradonačelnika "nismo svi Vesić", predsednik Vučić je rekao da njih dvojica jednostavno, nisu za poređenje.

- Pretpostavljam da Vesić nije simpatičan nikome ili možda malom broju ljudi, a sa mnom je bio u sukobu još od studentskih dana - primetio je on.

Vučić je sledećim rečima naveo u čemu je razlika između Vesića i Ðilasa.

- Vesić je bio član DS i borio se za neke svoje ideje još od devedesetih, za razliku od Ðilasa koji nije imao nikakvih ideja. Vesić nije ni tada bio bogat, a mislim da to nije ni danas. Ali, borio se, "nekad čisto, nekad prljavo, ali se borio", a proterali su ga iz DS jer je bio blizak Ðinđiću, a vrh DS je hteo da se obračuna s Ðinđićevim nasleđem. Vesić, nastavio je, devet godina nije ušao u DS, ali nije ni jednu ružnu reč o njima rekao - rekao je on.

Foto: Marko Jovanović

Kad je ulazio u SNS, znao je da mnogim naprednjacima neće biti drago jer su oni došli iz SRS, kao što im nisu bili dragi ni ljudi iz G17, odakle je Zorana (Mihajlović) došla, podsetio je Vučić i dodao:

- Ali, ja sam mu rekao da smo mi neke stvari promenili, neke nove ideje imamo, ako je on za to, a ja ću da platim najveću cenu zbog promene plana, i ako mu se to dopada neka dođe. I, on je samo pratio ono za čim je išao, kao što je činio dok je bio kod Ðinđića - poručio je Vučić.

Na drugoj strani, dodao je, Ðilasu je jedina ideja uvek bila samo da pljačka i otima, obogatio se dok je bio na vlasti, sam priznaje 25 miliona evra, a ko zna šta sve nije priznao, niti prijavio...

- I vi upoređuete Vesićevo potkrovlje i to što se on danas bori s Ðilasom? Pa, to su stvari koje moramo da poštujemo, sviđao mi se Vesić ili ne, a prema ovom lopovu i prevarantu...nemam šta da dodam - poručio je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deki83

    2. septembar 2018 | 18:10

    Odnosi između naših zemalja ne mogu biti bolji.

  • Milance

    2. septembar 2018 | 16:22

    Jedini cilj Prištine je da zauzme sever Kosova, a formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ih ne zanima. Rok za ZSO istekao je 4. avgusta, bilo je jasno da od toga neće biti ništa

  • vsd

    2. septembar 2018 | 17:52

    KIM je jako ozbiljno pitanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA