≫ 

Posle više od dva sata završen sastanak Vučića i Mogerinijeve u Briselu: Predsednik Srbije se vraća u Beograd (FOTO) (VIDEO)

U Briselu je došlo samo do pojedinačnih sastanaka, pa se šefica EU diplomatije Federika Mogerini, najpre sastala sa Hašimom Tačijem, a potom i sa predsednikom Srbije

U Briselu danas nije održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da se ne sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Došlo je do pojedinačnih sastanaka, pa se šefica EU diplomatije Federika Mogerini, najpre sastala sa Hašimom Tačijem, a potom i sa predsednikom Srbije.

U subotu se u prečniku od 300 km na 3 događaja rešava sudbina regiona

12.35 - Vučić završio sastanak sa Mogerinijevom, vraća se u Beograd

Predsednik Aleksandar Vučić završio je sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i vraća se u Beograd, javlja Tanjugov izveštač iz Brisela.

Predsednik Vučić napustio je zgradu EEAS nešto posle 12.30 časova i, kako Tanjug saznaje u diplomatskim izvorima, zaputio se na aerodrom i vraća se u Beograd.

Sastanak Vučića sa Mogerini trajao je više od dva sata.

12.30 - Đurić: Imamo dokaze da Vučiću brane da poseti Gazivode

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, objavio je danas na Tviteru faksimil dokumenta iz kog se vidi da je Priština zabranila Vučiću da obiđe Gazivode, čiju rekonstrukciju je finansirala država Srbija.

Jezero Gazivode-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

12.00 - Premijerka uputila snažnu poruku međunarodnoj zajednici

Premijerka Ana Brnabić uputila je danas poruku međunarodnoj zajednici i apelovala da se ne stavlja na test više ni strpljenje, ni razumevanje Srbije, već da se shvati ozbiljnost situacije i ponaša u skladu sa tim.

11.15 - Predsednik Vučić odlučio - danas u Briselu nema razgovora sa prištinskom delegacijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće danas u Briselu razgovarati s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a pitanje je da li će se i kada nastaviti razgovori s Prištinom.

To je novinarima u Briselu rekao direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, nakon razgovora Vučića sa Federikom Mogerini.

Predsednik se na to odlučio zbog, kaže Ðurić, svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca.

10.10 - Predsednik Srbije stigao na sastanak sa Federikom Mogerini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 10.00 sati u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, gde se sastao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

10.00 - Tači: Poseta Vučića Kosovu je legitimna

Predsednik Kosova Hašim Tači se posle sastanka oglasio porukom na Tviteru i zaključio da su "dobro započeli dan bilateralnim sastankom sa Mogerinijevom".

- Govorili smo o okvirima za mirovni sporazum o normalizaciji i omogućavanju evropske integracije za Kosovo i region - naveo je on u poruci.

U izjavi medijima, Tači je kazao da je odluka kosovskih institucija o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji poznata i da je on poštuje, kao i da poštuje legitimno interesovanje predstavnika Srbije da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice na KiM.

On je rekao da podržava sastanak Vučića sa predstavnicim Srba na KiM, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika.

Tači je rekao da podržava sastanak Vučića sa predstavnicim Srba na KiM, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika-Foto: Tanjug/STR

- Nadam se da ce biti poslate poruke o dobrosusedskim odnosima, miru, zajedničkom životu i neophodnosti za postizanje konačnog posrazuma između Kosova i Srbije - kazao je Tači.

Tači je kazao da je Kosovo jedinstveno u vezi sa dijalogom, kao i da su jedinstvene sve instiucije, predsedništvo, Vlada, političke partije, civilno društvo, mediji.

09.45 - Tači ipak stigao u Brisel

Iako do poslednjeg trenutka nije bilo poznato da li će prištinska strana prisustvovati današnjem sastanku u Briselu, portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić potvrdila je da je Tači ipak stigao u Brisel podelivši na svom nalogu na Tviteru fotografiju sa početka sastanka.

09.00 - Predsednik Vučić stigao u Brisel

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, doputovao je u Brisel. Prema Tanjugovim informacijama, predsednik Srbije će se u 10.00 sati sastati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, posle čega bi trebalo da usledi trilateralni susret, uz učešće i kosovskog predsednika Hašima Tačija, čije prisustvo još uvek nije potvrđeno.

08.45 - Dačić potvrdio: Vučić sigurno na sastanku sa Mogerinijevom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić  je rekao da će Vučić sigurno razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a da će o drugim sastancima odlučiti tamo

- Predsednik je u avionu za Brisel. To je važna vest jer se razmatralo da li da ide u Brisel. Mi ćemo učestvovati u dijalogu, razgovaraćemo sa Federikom Mogerini - rekao je Dačić.

Predsednik je u avionu za Brisel i to je važna vest jer se razmatralo da li da ide u BriselFoto: Tanjug

Dan uoči nove runde dijaloga iz Brisela su poručili da se intenzivan posao tzv. "druge faze" nastavlja, ali da EU kao posrednik ne želi da ulazi u spekulacije o mogućim rezultatima sastanka kao ni o detaljima mogućeg rešenja.

- Druga faza je počela pre godinu dana. Dijalog je u toj fazi između predsednika intenziviran i tako se i nastavlja - portparolka Evropske komisije.

Vlada pojačano interesovanje za susret Vučića i Tačija

Mnogi strani mediji, zbog učestalih evropskih reakcija na moguća rešenja "kosovskog pitanja", očekuju da bi današnji sastanak mogao da donese i konkrete rezultate.

Iz Evropske komisije, pak, najavljuju da je u pitanju samo još jedan u nizu sastanaka na kojem će biti razmotreni pokušaji postizanja kompromisnog rešenja.

Postoji realna šansa da Vučić i Tači dođu do sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja posreduje u dijalogu, smatra da postoji "realna šansa da Vučić i Tači dođu do sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine".

- Moramo da uradimo sve što možemo zajedno sa našim patnerima u Evropi, regionu i međunarodnoj zajednici, posebno u Savetu bezbednosti UN, kako bi podržali ove pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice - zaključila je Mogerini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    7. septembar 2018 | 13:54

    Vucic be se dogovorio kada bi oni hteli, ali oni nece. Hoce sve za sebe.

  • Iva

    7. septembar 2018 | 19:27

    Stvarno dokle više iskušavanja strpljenja i poniženja.Ovo jednom mora da prestane.

  • Tina

    7. septembar 2018 | 11:31

    Srbija je spremna za dogovore, pregovore i svako ljudsko resenje koje je moguce doneti da svi budu zadovoljni, maksimum se daje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA