Albanci dižu tenzije s ciljem da izazovu reakcije Srba: Simić reagovao na pretnje Aleksandru Vučiću zbog planirane posete Kosovu

- Stvaranje tenzije ne ide u prilog nikome, a posebno ne Srbima koji žive na prostoru KiM - rekao je Igor Simić

  • 68

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić istakao je danas, povodom pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u vezi sa planiranom posetom Kosovu i Metohiji, da Albanci uvek, pred velike događaje, prave tenzije s namerom da izazovu reakcije Srba.

On je uveren da će predsednik Vučić, kada sve bude izvagao, doneti najbolju odluku u vezi sa posetom.

U Prištini smatraju da Srbija nema prava da razmišlja! Dačić poručio: Vučić se ne boji da ide na Kosmet

- Kada se god najave neki dogovori i pregovori, a to traje decenijama, Albanci naprave tenziju napadajući Srbe na jugu ili prete. Ovaj put to čine u pogrešnom trenutku i prema pogrešnoj osobi - ocenio je on u izjavi Tanjugu, dodajući da su Gazivode zbog njihovog statusa izuzetno značajne za sve koji žive na KiM.

Ukazao je da Albanci izgleda nisu svesni da na taj način samo podrivaju celokupan dijalog i mir na ovim prostorima.

- Stvaranje tenzije ne ide u prilog nikome, a posebno ne Srbima koji žive na prostoru KiM - kaže Simić.

Ističe i da bi međunarodna zajednica morala najoštrije da reaguje na svako ugrozavanje mira i bezbednosti.

Međunarodna zajednica morala najoštrije da reaguje na svako ugrozavanje mira i bezbednosti-Printskrin: Tanjug

- Na kraju mandat koji su dobili od SB UN ih na to obavezuje. Ispred Srpske liste ih molim da ne pokušavaju sa onim floskulama da se obe strane smire jer dobro znamo, i ko je zabranio posetu Marku Ðuriću pre nekoliko dana i ko šalje poruke o ratu i sličnim stvarima - naveo je Simić.

Simić kaže da Srbi posle 19 godina ne vole da čuju da im bilo ko preti, a posebno kada su pretnje upućene i vrhovnom komandantu naše zemlje Aleksandru Vučiću.

Preneo je da Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji željno očekuju da im se obrati predsednik Srbije, da od njega čuju šta mogu da očekuju u budućnosti, a da tenzije ne idu u prilog ni nastavku dijaloga.

- Namera je da se stvore tenzije, da dođe do probelma na terenu ne samo oko posete, već i kako bi se inscenirale i izazvale reakcije Srba koji žive na Kosovu i Metohiji - objasnio je on.

Simić kaže da se Srbi na Kosovu spremaju, uprkos svemu, za posetu kao da će biti realizovana.

Simić kaže da se Srbi na Kosovu spremaju, uprkos svemu, za posetu kao da će biti realizovana-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Nakon jučerašnje izjave stvorene su tenzije na severu i blagi bes kod Srba, koji se pitaju ko je to ko sprečava posetu predsednika Srbije. Pripreme idu po planu. Očekujemo obraćanje predsednika Srbije, a kao što je rekao Goran Rakić, to će biti nikada veći skup od 1989. čuvenog obraćanja predsednika Srbije na Gazimestanu - rekao je on.

Simić je, govoreći o uslovima života Srba na Kosovu, ukazao da predstavnci Srpske liste zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju ulažu napore da se unapredi njihov život gde god da žive na Kosovu i Metohiji.

- Činjenica je da i dalje postoji ogromna potreba da se pomogne ljudima, jer oni bez države Srbije žive u nemogućim uslovima. Namera prištinskih institucija je da im stvore što lošije uslove, kako bi otišli sa Kosova - objasnio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA