Sada je pravi trenutak za razvoj odnosa Srbije i SAD: Brnabić na sastanku sa prvim čovekom američke trgovine (FOTO)

- Ponosni smo na proslavu stogodišnjice od kada je u znak savezništva podignuta srpska zastava na Beloj kući - istakla je premijerka Brnabić

  • 4

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas državnom sekretaru SAD za trgovinu Vilburu Rosu na prvoj poseti našoj zemlji i istakla da je ovo pravi trenutak za razvoj naših političkih i ekonomskih odnosa.

Priština krši sporazume, hapsi, teroriše i vrši pritiske! Brnabić uputila snažnu poruku međunarodnoj zajednici: Ne stavljajte na test naše strpljenje

- Ponosni smo na proslavu stogodišnjice od kada je u znak savezništva podignuta srpska zastava na Beloj kući - istakla je premijerka i navela da se naši bilateralni odnosi moraju temeljiti kako na zajedničkoj istoriji, tako i na potencijalima brojne srpske dijaspore i značajnim američkim investicijama u Srbiju.

Premijerka Brnabić zahvalila je gospodinu Rosu na tome što su Sjedinjene Američke Države od 2001. godine do danas obezbedile skoro jednu milijardu dolara razvojne pomoći za projekte u Srbiji, koji su podstakli naš privredni rast i unapredili rad lokalnih zajednica.

Premijerka Brnabić zahvalila je na tome što su SAD od 2001. godine do danas obezbedile skoro jednu milijardu dolara razvojne pomoći za projekte u Srbiji-Foto: Vlada Srbije

Sjedinjene Američke Države, kao jedan od najvećih stranih investitora, uložile su oko četiri milijarde dolara, a ove investicije su omogućile da se zaposli preko 17.000 radnika.

Premijerka je posebno naglasila značaj kompanija "NCR" i "Majkrosofta", čiji dolazak u Srbiju predstavlja veliki impuls za privredni i tehnološki razvoj. Takođe je istakla da je cilj Vlade da se naša ekonomija transformiše od ekonomije koja je primarno zasnovana na investicijama u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, na čemu Vlada intenzivno radi.

Jedan od izazova je nedostatak 15.000 strčnjaka u IT sektoru, na čemu se radi kroz uvođenje novina u formalno obrazovanje i prekvalifikacijama za juniore programere, koje su namenjene ljudima sa talentom za IT i žele da promene karijeru.

Državni sekretar za trgovinu SAD Vilbur Ros posebno je istakao značaj vodećih američkih kompanija koje već posluju u Srbiji-Foto: Kancelarija za saranju sa medijima

Državni sekretar za trgovinu SAD Vilbur Ros posebno je istakao značaj vodećih američkih kompanija koje već posluju u Srbiji, ali je i naglasio da postoji još dosta prostora za investicije u našu zemlju.

Pohvalio je reforme koje se sprovode u Srbiji, i stoga očekuje intenzivniju ekonomsku saradnju i posebno istakao značaj juče potpisanog Memorandumada o razumevanju u oblasti infrastrukture između Srbije i SAD-a, koju vidi kao izvanrednu priliku za angažovanje američkih građevinskih, ali i svih drugih kompanija u našoj zemlji.

(telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    7. septembar 2018 | 19:38

    Srbija i SAD po prvi put nakon decenija stagnacije u odnosima imaju veliku šansu da preokrenu saradnju u pozitivnom smeru. Važno je biti vredan, radan i verovati u boljitak. Odlični rezultati neće izostati.

  • mladic

    7. septembar 2018 | 16:00

    samo daljeeee od ovih pacova...

  • sinisa

    7. septembar 2018 | 16:31

    Sa djavolom ko kupus sadi brace krastavac.Pa ljudi da li ste toliko stvarno naivni da ce mo mi sa amerikancima imati stvarno iskrenu saradnju.Oni da su nas stvarno toliko voleli nebi nas bombardovali i unakazili za narednih 100 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA