≫ 

Vučić doneo odluku: Idem na Kosovo (FOTO)(VIDEO)

Planove državnog vrha Srbije prvobitno je pokvario predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, kada je najavio da može da se desi da predsedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo

  • 98

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se narodu iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu počev od 21 čas. Ono je usledilo nakon poslednje runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu, ali i povodom zategnutog stanja oko njegove posete Kosovu, koja bi trebalo da usledi sutra i prekosutra, 8. i 9. septembra.

Nova zabrana za Vučića: Priština mu onemogućila i posetu Zubinom Potoku

- Prethodnih nekoliko dana bili su teški i za narod na Kosovu i za predstavnike, i za nas koji predstavljamo Srbiju na međunarodnoj areni - rekao je VUčić.

Sve je krenulo teškim, do sada neviđenim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije da se podrži Fatmira Ljimaja za pregovarača Prištine, što nije moglo da se izglasa bez poslanika Srpske liste.

- Čovek je optužen za najteže zločine našeg naroda - naglasio je Vučić.

On je zatim objasnio šta se dešavalo sa dolaskom Marka Đurića i zbog čega nije mogao da dođe na Kosovo juče, a sve kao deo atmosfere u kojoj je Vučić otišao u Brisel.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Shvatio sam da posle toga dobijamo zabranu da posetimo Gazivode, ali evropskoj javnosti je to drugačije predstavljeno. Zato nisam hteo da razgovaramo danas, ali nećemo prekinuti dijalog, to je nemoguće i nerealno. To bi bilo neozbiljno, nastavićemo te razgovore, ali ne kad su najavili iz EU, jer sam tada u Kini, gde treba da potpišemo važne sporazume - rekao je Vučić.

Moraćemo da nastavimo da razgovaramo, jer je ključna stvar da sačuvamo mir, poručio je predsednik.

- Borim se da rešim vekovne probleme s Albancima. Mnogo vode će Savom, Dunavom i Ibrom, ako hoćete, ima da proteče dok do toga ne dođe - zaključio je on.

Foto: Telegraf.rs

Mi Gazivode smatramo srpskim resursom, ali i Albancie ne nameravamo da ostavimo bez vode, želimo da se dogovaramo, poručio je Vučić.

- To je proces koji bi bilo katastrofalno da zaustavimo! - poručio je on i dodao da moramo da demografski oporavimo naciju, sad kad smo oporavili ekonomiju, kad smo nacija sa najboljim rastućim suficitom, ako bismo imali takvih 10 godina pred nama zaustavili bismo negativne demografske trendove.

Foto: Marko Jovanović

- Ja ću sutra ići na Kosovo i Metohiju, sa konkretnim planovima ekonomskog napretka i suštinskog boljitka za svakog čoveka. Prvo ću obići Gazivode, i imaću tešku i napornu posetu. Obratiću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, verovatno do ponoći možda i duže, ali želim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na KiM dobio najveću podršku, za mene je glasalo 80 odsto Srba, boriću se jer osećam ogromnu odgovornost - poručio je on i naglasio da se ne plaši očekivanih protesta Albanaca, jaja i kamenica.

Njemu će se pridružiti i pojedini ministri.

Vučić je prokomentarisao i Kurtijevo pominjanje njegove ćerke Milice (16), na šta ne gleda blagonaklono.

Kćerku srpskog predsednika je pomenuo lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Kurti, koji je istakao da su Vučić i Hašim Tači postali "toliko bliski prijatelji da preostaje još samo da Tačijev sin zaprosi Vučićevu kćerku".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Iz meni nepoznatog razloga, valjda zbog njihovih unutrašnjih potreba želeo je da pomene moju 16-godišnju kćerku Milicu - rekao je Vučić, uz komentar da bi

"svaki domaćin i otac bi mu ili zviznuo šamarčinu ili nešto drugo".

- Ali, ja to ne mogu da uradim, jer sam predsednik Srbije. Ja to ne mogu ni da kažem. To samo govori o njegovom (Kurtijevom) nevaspitanju i ni očemu više -rekao je Vučić i dodao da ne provodi dovoljno vremena sa svojom ćerkom, zbog čega je izrazio želju da po tom pitanju bude malo bolji u narednom periodu.

U šali je dodao da sebi po tom pitanju liči na oca iz filma "Mi nismo anđeli 2" ili Roberta De Nira iz filma "Fokerovi".

Vučić je istakao da to što mu je Kurti pominjao kćerku nikome ne bi prijalo, kao i što njemu ne prija što pojedini govore gluposti da je njegov sin Danilo Vučić menadžer fubalerima, a da je njegov brat vlasnik 100 kafana, iako nije vlasnik nijedne kafane.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na pitanje šta bi bilo ako bi sutra bio uhapšen ili bio deo incidenta, on je odgovorio:

- Nisam ja nikakav ovan na brvnu, uveren sam da sve mora da protekne na najbolji mogući način. Niti sam spreman niti je moguće da neko na takav način ismeva Srbiju - naglaio je Vučić.

Da podsetimo, planove državnog vrha Srbije prvobitno je pokvario predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, kada je najavio da može da se desi da predsedniku Srbije bude zabranjen ulazak na Kosovo.

Njegove pretnje su se ubrzo ispostavile kao tačne, jer Vučiću nije dozvoljeno da poseti jezero Gazivode, da bi u toku dana stigla direktiva iz Prištine kojom mu se uskraćuje i pravo da zagazi na teritoriju Zubinog Potoka.

VIDEO: Ovako je izgledala Vučićeva poslednja poseta Kosovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slađa

    7. septembar 2018 | 23:04

    Odlična odluka koja će obradovati sve Srbe na KiM !

  • Jovana

    7. septembar 2018 | 21:34

    Vucic je ponos nacije!

  • Boris

    7. septembar 2018 | 22:04

    Svaka čast predsedniče malo je tako hrabrih kao što ste Vi,hvala Bogu da je došao neko ko će stati uz namučen narod kroz našu veliku istoriju.Podržavam Vaš odlazak na Gazivode,Srbija je uz Vas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA