87

Nemačka ima crvenu liniju, a Amerika ne: Trampov specijalac o rešenju kosovskog problema

Ovo je trenutak za uspostavljanje stabilnosti, većeg mira i prosperiteta - rekao je Džonson

Rekao bih da je Nemačka podvukla crvenu liniju u odnosu na to koliko će daleko ići u rešavanju pitanja odnosa Srbije i Kosova, dok SAD nisu, izjavio je američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson.

Američki senator razgovarao sa Brnabićevom i Dačićem o 3 važna pitanja: Mora se gledati u budućnost (FOTO)

- Ovo je trenutak za uspostavljanje stabilnosti, većeg mira i prosperiteta - rekao je u intervjuu za RSE Džonson koji je juče u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Podsetivši da je pre Beograda posetio i Atinu, Skoplje i Prištinu, Džonson je rekao da, Džonson je rekao da Grčka i Makedonija imaju realnu šansu da reše spor vezan za promenu imena države koji traje dvadeset sedam godina.

- Smatram da obe zemlje imaju veoma odvažne premijere koji sagledavaju šta je u interesu naroda. Mislim da taj primer može koristiti Srbiji i Kosovu koji, po meni, vode veoma ozbiljne pregovore kako bi rešili međusobni višegodišnji sukob - ocenio je Džonson.

Ron Džonson - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Na konstataciju da se od njegove prethodne posete Srbiji u februaru dogodilo nešto što niko nije očekivao, a to je otvaranje diskusije o potencijalnoj izmeni granica između Srbija i Kosova, i na pitanje da li je to prihvatljivo za zvaničnike SAD, Džonson je odgovorio da misli da je stav Vašingtona "prilično konzistentan, a to je da rešenje mora doći od strana u sporu, iako se do tog rešenja neće lako doći".

- Rešenje mora doći od strane rukovodstva i naroda Srbije i Kosova. SAD se tu samo kako bi podržale i ohrabrile rešenje spora. Želimo da rukovodstvu obe strane damo prostor da budu fleksibilni i kreativni, da pronađu rešenje za ovaj izuzetno težak problem. Ja sam ovde prevashodno kako bih pružio takvu vrstu podrške i podstreka - istakao je Džonson.

Upitan kakav je utisak stekao o tome da li su srpski zvaničnici i vlasti u Prištini zaista ozbiljni kada kažu da bi podela mogla biti rešenje višedecenijskog problema, Džonson je kazao da misli da su "ozbiljni kada je reč o pronalaženju rešenja".

- Ponavljam, mi nećemo ništa nametati, rešenje mora proizaći iz tih razgovora. Razumem zabrinutost ljudi i ta zabrinutost je legitimna zbog opasnosti domino efekta, ali rešenje ćemo prepustiti rukovodstvu Srbije i Kosova i potom ćemo to rešenje razmotriti i izraziti naš stav i potencijalnu zabrinutost po pitanju istog - naveo je američki senator.

On smatra da je legitimna zabrinutost pojedinih eksperata aktivista i političkih analitičara koji upozoravaju na opasnost negativnih posledica na region i na Balkan, ali je ukazao da veruje da su "srpski i kosovski lideri toga takođe svesni, te to mora biti ukalkulisano u svaku vrstu rešenja".

- Ponavljam, mi nismo ovde da bismo diktirali o čemu treba diskutovati, šta treba razmotriti i kakvo konačno rešenje treba da bude. Mi smo ovde da ohrabrimo i pružimo podršku - naveo je Džonson.

Ron Džonson - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Džonson je upitan o tome što su neke države, pre svega Nemačka, kategorički protiv bilo kakve promene granica između Srbije i Kosova i u čemu se konkretno razlikuju stav Nemačke i SAD.

- Rekao bih da su oni povukli crvenu liniju, dok mi nismo. Ali mi veoma podržavamo dijalog koji predvodi EU u smislu približavanja dve strane. Pozdravljamo taj dijalog, ali ne podvlačimo nikakvu crtu - naglasio je republikanski senator.

Džonson je, na pitanje šta misli o tome što je Vučić u govoru u Kosovskoj Mitrovici pomenuo Slobodana Miloševića odgovorio da nije imao priliku da pročita ceo njegov govor i da ne bi da daje bilo kakav komentar pre nego što se upozna "sa kontekstom i njegovim govorom u celosti".

On je takođe dodao da mu je "drago da je predsednik Vučić mogao da ode na Kosovo i izrazi svoje stavove".

Američki senator je dodao da je sa premijerkom Brnabić i velikim brojem kongresmena u Vašingtonu prisustvovao obeležavanju 100 godina od kada je nekadašnji predsednik SAD Vudro Vilson podigao srpsku zastavu iznad Bele kuće "prepoznajući ogromnu žrtvu koju su podnele Srbija i njen narod tokom Prvog svetskog rata".

- Verujem da je premijerka prepoznala dubok nivo podrške za srpski narod u njihovom naporu da stabilizuju situaciju u svojoj zemlji, ovde na Balkanu i ostvare prosperitet i bolje mogućnosti. To je priznanje da je Amerika uz srpski narod i mi želimo da vidimo uspeh ove nacije - rekao je Džonson.

Ron Džonson - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Na konstataciju da u izveštaju organizacije "Fridom haus" stoji da je Srbija od država u regionu nazadovala u pogledu demokratije u 2017, više nego druge zemlje u regionu, uz navode da je, između ostalog, predsednik Srbije jedan od političara koji je odgovoran za to, i na pitanje da li se slaže sa tim, Džonson je odgovorio da "nije pročitao taj izveštaj".

- Koliko ja shvatam, predsednik Vučić je posvećen članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU), a naravno ukoliko imate želju da postanete članica EU, morate da se pokažete u smislu demokratskih institucija, vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobode medija. Ukoliko je to težnja predsednika Vučića, očigledno je da će morati da se uskladi sa zahtevima Evropske unije. Mislim da je to veoma dobro za Srbiju - kazao je Džonson.

O tome gde prepoznaje negativan deo ruskog uticaja u ovom regionu - u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu, u BiH, Džonson je rekao da je "pre svega, to za žaljenje, jer bi zaista želeo da Rusija prihvati pruženu ruku zapada i da u potpunosti integriše svoju ekonomiju sa zapadom, da prekine sa agresijom - kao što je invazija na Gruziju, nelegalna okupacija Krima, invazija na Ukrajinu, zamrznuti konflikt u Pridnjestrovlju (u Moldaviji), mešanje na Baltiku, širom regiona, pa i u SAD".

- Nažalost, oni imaju on-line uticaj. Želeo bih da Rusija bude prijateljski rival, ali je nažalost pre suparnik. Oni u Istočnoj Evropi, zaista ne nude ništa u kontekstu ekonomskog prosperiteta. Destabilizuju situaciju. Nadam se da će Vladimir Putin promeniti mišljenje i shvatiti da je za Rusiju najbolji put saradnja. Dakle, ne destabilizacija, već saradnja sa državama kao što su i Srbija i SAD i evropske sile, kako bi pomogli da se uspostave mir i stabilnost u Evropi i u svetu - naveo je američki senator.

Na podsećanje RSE da je u avgustu 2017. sugerisao predsedniku Srbije da se odupre ruskom zahtevu po pitanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i da osoblju tog centra ne odobri diplomatski imunitet, što se do danas nije dogodilo, kao i na pitanje da li veruje da se na osnovu toga može zaključiti da je Vučić prihvatio njegove sugestije, Džonson je odgovorio odrično.

- Ne, verujem da je predsednik Vučić doneo svoju odluku. Ja sam izneo moj savet. Mi, naravno, cenimo činjenicu da nije dao diplomatski status tom humanitarnom centru, pod znacima navoda - kazao je Džonson.

On je podsetio i da je u Srbiju po treći put i da "ne misli da je neku zemlju u Evropi posetio vise od tri puta".

- Jasno je da je ovaj region visoko na listi mojih prioriteta, takođe i pomoćnika državnog sekretara Vesa Mičela imajući u vidu i njegove posete - rekao je Džonson, koji je dodao da bi "voleo da se dogodi" i poseta predsednika SAD Donalda Trampa Srbiji.

VIDEO: Skat za Telegraf o SAD i Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Kosovo, Kosovo i Metohija, Ron Džonson, SAD, Sjedinjene Američke Države

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (87)
Poređaj komentare:
 • S
  Sanja

  U interesu nam je da sve prodje mirno i najbolje moguce po nas. Podrsku mnogih zemalja imamo a i Amerika je sada tu.

 • M
  Maja

  Svaka pomoc i svaki savet ako je u korist nase drzave i nasih gradjana je uvek dobrodosao.

 • I
  ina

  Svaki predlog oko resavanja Kosovskog pitanja je dobrodosao ukoliko doprinosi mirnom resenju

Cilj Rusije je da neutrališe Srbiju! Dramatično upozorenje stručnjaka od čijih analiza zavisi spoljna politika Angele Merkel

Vučić sa Putinom početkom oktobra u Moskvi: Razgovor o ključnim pitanjima

Postići sporazum koji je prihvatljiv i za Srbe i za Albance: Jasna poruka američkog ambasadora u Prištini

U okolinu Mladenovca u oktobru stiže hiljadu pripadnika članica NATO: Uvežbavaće hitan odgovor na vanredne situacije

Van Skupštine ujedinjeni, u Skupštini razjedinjeni: Ništa od zajedničkog poslaničkog kluba Saveza za Srbiju

Brnabić ide na prijem kod Trampa: Šta sve premijerku Srbije očekuje u Njujorku

Rusija za Dejton, ali protiv demonizacije Republike Srpske: Ivanić o susretu sa Lavrovim

U Briselu mogu da me vide kad god hoće, ali prvo da odgovore na dva pitanja: Vučić o dijalogu sa Prištinom i Haradinajevim pretnjama

Svaki Albanac u svetu je plaćao da se naoružava OVK, milom ili silom su plaćali porez: Dačić o Haradinajevim pretnjama i ćutanju EU

Tači nastavlja da kidiše: Korekcija granice na način da se "Preševska dolina" priključi Kosovu

Vanredna sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Francuski šamar Prištini: Ne daju im "beli šengen"

Ambasador EU bez komentara na pretnje Ramuša Haradinaja

Vesić: PKB služio Ðilasu za izvlačenje para

Sporazum između Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan: Stav Johanesa Hana o Kosovu jasan

Da li je sporazum sa Fronteksom dobro promišljen potez? Evo ko najviše dobija dolaskom EU straže na srpske granice

Šef nemačke diplomatije o Rusiji, SAD, pregovorima Beograda i Kosova, ali i čitavom Zapadnom Balkanu: Jaka EU, ujedinjena EU!

Besplatna pravna pomoć za korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka: Vlada Srbije usvojila predlog zakona

Dačić u Emiratima: Sa Bin Zajedom dogovorio ukidanje vize za Srbe koji putuju u UAE (FOTO)

Hašim Tači o odluci Vučića da ne ide na GS UN: Kosovska agenda nikada nije zavisila od Srbije

Brutalno krše dogovor! Albanski poslanici pored Kosova dodali reč "republika": Srpska lista odlučno protiv

Kako se međusobno vide Srbi i Albanci? Odnos pun stereotipa, nepoznanica i "tereta istorije" (FOTO)

Vulin i Čepurin saglasni u oceni: Vučićeva poseta Kini je istorijska!

Srbija 7. u Evropi po broju mirovnih operacija! NATO: Na vama je odluka da li ćete postati naša članica

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod znakom pitanja: Đurić poručio - Brisel će morati malo da sačeka na Vučića

Evropska unija je strateški cilj Srbije: Brnabić na sastanku sa turskim ministrom, u fokusu se našle tri važne teme (FOTO)

Haradinaj preti ratom: Ako dođe do pomeranja granica, trebaće vojničke čizme

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

Čini mi se da smo u "kritičnoj fazi" dijaloga: Ljajić poručuje - Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt na Kosovu (VIDEO)

Izgubiti život na vojničkoj dužnosti je najveća žrtva koja se može prineti domovini: Vučić uputio telegram saučešća Putinu

Nema pravljenja "depoa" za migrante na Balkanu, komesar za izbeglice tvrdi: Fronteks već prisutan na granicama Srbije

Izveštaj Stejt departmenta sa fokusom na terorizam: Srbija u dokumentu iz Vašingtona

Gde tu prestaje analitika, a postaje lobiranje? Milić i Liht debatovale na temu bezbednosnih izazova Zapadnog Balkana

Sinod SPC podeljen između grčkih i ruskih đaka: Kome će se Srbi prikloniti - Moskvi ili Carigradu?

Veliki talas ulaganja na Kosovu: Infrastrukturni i privredni projekti, ali i zajednička sednica Vlade Srbije i predstavnika Srba sa KiM

Veselji može da vidi Niš, samo sa lisicama na rukama i iz policijskog vozila: Vulinov odgovor predsedniku Skupštine Kosova

O dolasku Fronteksa na srpske granice juče su svi pričali: Šta je zadatak ove službe i šta će sutra biti dogovoreno u Beogradu?

Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova bez saglasnosti: Dačić o garancijama NATO-a

Podmukla Plenkovićeva pretnja: Put Srbije u EU vodi preko Zagreba! Ekspresni odgovor Beograda za Telegraf

Kinezi Vučiću pripremili neverovatno iznenađenje: Uz zvuke pesme "Pukni zoro" predsedniku Srbije uručili poklon (FOTO)

Brnabić na Generalnoj skupštini UN: Premijerka predstavlja Srbiju u Njujorku

Ništa od ukidanja veta! Srbiju će i dalje moći da blokira bilo koja zemlja na putu ka EU: Otkriveno ko stoji iza ove odluke