Prvo ispunite sve postavljene uslove, pa onda članstvo: EU postavila jasan zadatak pred Srbiju

- Evropska komisija je Strategijom za Zapadni Balkan opredelila indikativni datum, ali je jasno rekla da kriterijumi moraju da budu ispunjeni - rekla je Maja Kocijančić

  • 22

Srbija mora pre prijema u Evropsku uniju da ispuni jasno definisane kriterijume i da nastavi rad na sporazumu o normalizaciji odnosa sa Kosovom, izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Detaljan plan Vlade Srbije za ulaganje na Kosovu: Spisak investicija koje stižu u 10 opština

Ona je tako odgovorila na poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u četvrtak u intervjuu Rojtersu rekao da bi u slučaju postizanja sporazuma sa Prištinom, „Srbija trebalo da dobije jasne garancije da će biti članica unije 2025. godine“.

Evropska unija, podsetila je Kocijančič, ima dva važna elementa na kojima bazira pristup kada je reč o proširenju.

- Evropska komisija je Strategijom za Zapadni Balkan opredelila indikativni datum, ali je jasno rekla da kriterijumi moraju da budu ispunjeni. To je ključ koji u rukama ima samo Srbija. Dakle, Srbija je ta koja mora da uradi ono što je potrebno za napredak u procesu proširenja - istakla je Kocijančič.

EK je Strategijom za Zapadni Balkan opredelila indikativni datum, ali je jasno rekla da kriterijumi moraju da budu ispunjeni-Printksin: Tanjug

Takođe, dodala je, jasno je opredeljeno i da se mora nastaviti rad na sporazumu između Beograda i Prištine za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa.

- Taj rad je ovde u toku i mi smo bili jasni kakva su naša očekivanja - podvukla je Kocijančič izražavajući uverenje da je sporazum između Srbije i Kosova o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i dalje moguć.

(Telegraf.rs/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    14. septembar 2018 | 18:04

    Nista od EU niko nece na referendumu pristati da damo KIMu a tek kasnije da nas prime u tu EU. Eu je hitllerova okupacija evrope u mirnodobskom stanju nemacka se pita za sve , dobro je nama i ovako dobijamo investicije zemlja se razvija , 100godina cemo pregovarati da dobijemo bar 40% sto smo izgubili a ako sada mi to damo nikada ga vise necemo imati.

  • !!!

    14. septembar 2018 | 18:22

    Do kada novi uslovi,i posle ovih uslova opet ce nesto novo naci,pre 15-ak godina uslov je bio da se Srpski generali i politicari uhapse i posalju u Hag,kada je to sve uradjeno onda su trazili da se uhapse Karadzic i Mladic,kada su i oni isporuceni u Hag rekli su nema novih uslova,na kraju ce traziti od Srbije bilo sta,samo da nas ucenjuju

  • Vojin

    14. septembar 2018 | 19:33

    Ne EU !!! NE ! Ni sada ni ikada NE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA