≫ 

Palma postao počasni konzul Grčke u Jagodini: Premijer Cipras mu potpisao ukaz (FOTO)

On je rekao postoji prijateljstvo između Srbije i Grčke, ali i dobri lični odnosi između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aleksisa Ciprasa, te da Grčka podržava Srbiju na putu ka EU i ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije

  • 0

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma postao je danas počasni konzul Grčke u Srbiji.

Palma moli Đukanovića: Povucite priznanje Kosova

Marković je položio zakletvu u ambasadi Grčke u Beogradu, a svečanosti je prisustvovao ministar spoljnih poslova i njegov koalicioni partner Ivica Dačić.

- Danas je veliki dan za mene, za Srbiju i Pomoravski, Rasinski, Šumadijski i Braničevski okrug, jer će biti otvoren konzulat koji će biti u funkciji građana - rekao je Marković koji je zahvalio grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, jer je potpisao ukaz da Marković postane počasni konzul.

On je rekao postoji prijateljstvo između Srbije i Grčke, ali i dobri lični odnosi između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aleksisa Ciprasa, te da Grčka podržava Srbiju na putu ka EU i ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

Podsetio je da je još ranije u Paraliji otvorio Kancelariju koja pomaže turistima iz Srbije, te dodao da će nastaviti da na ovaj način pomaže jer, kako je rekao, "to voli da radi i čini ga srećnim”.

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

- Nikada se nije desilo da kada sretnem neke naše studente i da im ne dam neki dinar, evro…Ja sam čovek koji voli da pomaže. Kad pomažem, ja sam srećan. Meni ova funkcija leži zbog toga. Katerini me je proglasio sa počasnog građanina, a danas sam postao počasni konzul. To je veliko priznanje - rekao je Marković.

On je naveo da može mnogo da doprinese i kada je reč o poboljšanju ekonomskih odnosa.

Dačić je rekao da Srbija ima tradicionalne prijatejski odnose sa Grčkom koja je jedan od znajčajnijih partnera.

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

- Podržava nas na putu ka EU, zalaže se za unapređenje regionalne saradnje i sa drugim zemljama Balkana. Jedan je od vodećih investitora. Imamo oko 200 mešovitih kompanija, a četiri grčke banke zauzimaju 15 odsto banakrskog tržišta u Srbiji - rekao je Dačić.

Komentarišući otvaranje konzulata u Jagodini, Dačić je rekao da će to dati dodatni impuls intenziviranju odnosa dve zemlje.

- Imajući u vidu ličnost počasnog konzula, prijateljske odnose sa Grčkom, očekujemo da će prioritet njegovog delovanja biti jačanje ekonomske saradnje - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Ambasador Grčke Elias Eliadis se složio da su odnosi dve zemlje izuzetni i dodao da bi trebalo da postanu više paktični, a jedan od načina je i turizam.

Navodeći da je plan da se poveća broj grčkih turista u Srbiji, ambasador je rekao da je zbog toga vrlo važan konzulat koji će biti otvoren u Jagodini i istakao da je Marković najadekvatniji čovek za počasnog konzula.

- Velika nam je čast što je Marković pristao da preuzme funkciju. On godinama radi na tome da odnosi dve zemlje ojačaju - rekao je Eliadis.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA