Vučić sa studentima Univerziteta u Pekingu: U Kini se piše ćirilicom, sve veća potreba za srpskim jezikom (FOTO)

- Bila nam je velika čast što smo imali priliku da nas primi predsednik Srbije - rekla je profesorka srpskog jezika na Univerzitetu u Pekingu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Pekingu studente srpskog jezika pekinškog univerziteta za međunarodne odnose.

Vučić poklanja kineskom predsedniku srednjevekovni srpski mač sa ugraviranim motom vitezova

- Bila nam je velika čast što smo imali priliku da nas primi predsednik Srbije - rekla je za Tanjug profesorka srpskog jezika na Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu Hui Bin.

Profesorka, čije je, kako kaže, srpsko ime Helena, objasnila je da trenutno, na akademskom nivou, 16 studenata studira srpski jezik.

Prema njenim rečima, još 10 đaka uči srpski u srednjoj školi.

Profesorka Helena objasnila je da trenutno, na akademskom nivou, 16 studenata studira srpski jezik-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kazala je i da je sve veće interesovanje mladih Kineza za učenje srpskog jezika, zato što je sve veća saradnja Srbije i Kine i potreba za ljudima koji znaju srpski je sve veća.

- Između naše dve zemlje imamo tradicionalno i duboko prijateljstvo. Sve je veća bilateralna saradnja i raste potreba za ljudima koji znaju srpski - objasnila je ona.

Inače, kineski studenti predsedniku Srbije uručili su čestitku napisanu na srpskom jeziku, ćirilicom.

Kineski studenti predsedniku Srbije uručili su čestitku napisanu na srpskom jeziku ćirilicom-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Studenti, pod svojim srpskim imenom napisali su ličnu poruku predsedniku.

- Dobro došli u Kinu, poštovani predsedniče. Želim Vam srećan boravak u Kini. Mnogo volim srpsku kulturu. Nadam se da doprinosim komunikaciji i saradnji Kine i Srbije - napisala je studentkinja Mina.

Studenti, pod svojim srpskim imenom napisali su ličnu poruku predsedniku-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Dragi predsedniče Vučiću, dobro došli u Kinu. Milo mi je što imamo tako dobar odnos. Borimo se da imamo bolju budućnost. Nadam se da uživate na svom putovanju - napisao je student Vuk, a studentkinja Danka je zahvalila na podršci razvoja kinesko-srpskih odnosa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    18. septembar 2018 | 09:45

    Pravi primer prijateljskog odnosa dveju drzava. Drago mi je studenti zele da uce nas jezik, to je stvarno lepo videti i cuti.

  • Marjana

    18. septembar 2018 | 09:45

    Studentima ce biti dodatni podsticaj sto ih je predsednik obisao

  • milijana

    18. septembar 2018 | 09:46

    Lep docek naseg predsednika i dokaz da na svim nivoima saradjujemo na najbolji moguci nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA