≫ 

Podmukla Plenkovićeva pretnja: Put Srbije u EU vodi preko Zagreba! Ekspresni odgovor Beograda za Telegraf

Beograd ne pristaje na ucene - odgovaraju iz Vlade Srbije

Nova pretnja Beogradu na evropskom putu stigla je danas iz Zagreba. Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da put Srbije prema Evropskoj uniji vodi i preko Zagreba i rešavanja otvorenih pitanja. Na ovu njegovu uzjavu reagovali su srpski ministri Jadranka Joksimović i Ivica Dačić. Poručuju: Beograd ne pristaje na ucene.

Ništa od ukidanja veta! Srbiju će i dalje moći da blokira bilo koja zemlja na putu ka EU: Otkriveno ko stoji iza ove odluke

- Put Srbije u EU vodi i preko Zagreba i rešavanja akumuliranih pitanja - rekao je hrvatski premijer u Saboru odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Hrvoja Zekanovića o rešavanju otvorenih pitanja sa Srbijom, među ostalim i ratne odštete.

Andrej Plenković - Foto: Tanjug / AP

Plenković je dodao da njegova vlada, kao i prethodne, rade na rešavaju otvorenih pitanja. Podsetio je da se o njima razgovaralo prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, ali i hrvatskih funkcionera Srbiji.

Na njegovu izjavu reagovala je ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Ona je u izjavi za naš portal podsetila da se već pokazalo da bilateralne rampe tokom pregovora podrivaju poverenje u kredibilnost procesa pregovora i unose sumnju u jednako za sve važeće kriterijume.

- Verujem da to premijer Plenković kao bivši evroposlanik dobro zna. Ja sam više puta rekla, a evo nažalost, potvrde stižu redovno iz Hrvatske i to od najodgovornijih zvaničnika, da me ne bi iznenadilo da nastave sa unošenjem bilatetalnih pitanja u proces pregovora gde im nije mesto. To jeste postalo pomalo zamorno i da se komentariše, ali me i ne frustrira, jer znam da koliko bi Srbija i kada bi danas bila članica EU, i pored još mnogo reformi koje moramo da sprovedemo, doprinela u mnogim segmentima zajedničkih politika EU - rekla nam je Joksimović i napomenula:

- Mi radimo svoj posao, i verujem da smo na dobrom putu zbog boljeg života naših građana.

Jadranka Joksimović - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd želi najbolje odnose sa Hrvatskom, ali ne pristaje na ucene koje dolaze iz Zagreba, bio je prvi odgovor Dačića na poslednju pretnju Plenkovića.

- Put ka EU ne mora da vodi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunije, Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja - rekao je Dačić.

- Pošto je Plenković upotrebio taj izraz da bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravano Hrvatska je deo EU, ali svakako EU neće dozvoliti da nerešeni bilaternalni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja - rekao je ministar.

Dačić odgovara na pitanja novinara - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sa ovom Dačićevom konstatacijom se slaže i politički analitičar Dragomir Anđelković. On je, za Telegraf.rs, rekao da Plenkovićeva izjava pokazuje da Hrvati kolektivno pate od političkog i geopolitičkog autizma.

- O EU odlučuju veliki igrači, Berlin, Pariz, Rim. Hrvatska se tu ništa ne pita. Hrvatska podseća na marginalca, koji se u društvu predstavlja kao neko ko donosi odluke, a zapravo služi za podmseh. Ta paralela može da se napravi sa ulogom Hrvatske u EU i sigurno da takva Hrvatska ne može da odlučuje o našoj sudbini - kazao nam je Anđelković.

Dragomir Anđelković - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dačić je takođe podsetio da je Hrvatska ušla u EU preko Slovenije, a da nije rešila granični spor.

- Hoćemo sa Zagrebom najbolje moguće odnose. Hoćemo sa Hrvatskom najbolji odnos ali ne i ucene, zbog Hrvatske nećemo menjati naše osnovno opredeljenje - rekao je Dačić.

On je ocenio da Srbija i Hrvatska zajedno mogu da budu mnogo jače:

- Dajte, braćo Hrvati i sestre, hajde malo da se usredsredimo na budućnost. O čemu više da pričamo, kada ceo svet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, mi i dalje treba da se bavimo našim problemima.

VIDEO: Vučić o odnosima Srbije i Hrvatske

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola

    19. septembar 2018 | 14:42

    Koliko li se mržnje i zla nakupilo u Hrvatima.

  • Katarina

    19. septembar 2018 | 15:15

    Hrvatska ima problem sama sa sobom pre svega. Ne mogu da urade ni jedan pametan niti bitan korak koji bi ubrzao njihovu ekonomiju, privredu... pucaju po šavovima zbog uspeha i reči hvale koje stižu sa svih strana o Srbiji i to ih jako,jako boli, jedino mogu eto da prete, cenjuju i zato nas mrze jako..

  • Zoran

    19. septembar 2018 | 15:15

    Hvala gospodinu Plenkovicu,takva nam EU ne treba. Vi uživajte i dalje u njoj i ne brinite za nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA