Srbija 7. u Evropi po broju mirovnih operacija! NATO: Na vama je odluka da li ćete postati naša članica

- Imamo zajedničke izazove, ali želimo da imamo i zajednička rešenja - rekao je Ćezare Marineli

  • 11

Ukoliko Srbija ne želi da postane članica NATO to je njena odluka, a problem nije ni ako želi partnerstvo sa drugim državama - Rusijom ili Belorusijom, rekao je danas šef Kancelarije NATO za vezu u Beogradu general Ćezare Marineli.

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

On je istakao i da je Srbija mesto stabilnosti i da u toj organizaciji vrednuju poziciju i sve ono što se čini na tom polju, kao i napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama.

- Imamo zajedničke izazove, ali želimo da imamo i zajednička rešenja - rekao je Marineli na Konferenciji "Saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja članica NATO" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije.

Kako je dodao, odluka je na nivou Srbije ako želi da se pridrži i postane članica NATO-a, ili ako to ne želi.

- Ako Srbija ne želi da postane NATO članica nema problema, ako želi da se pridruži to je odluka na nivou Srbije. Ukoliko želi da radi sa NATO-om, to je opet na nivou Srbije. Ako Srbija želi da radi sa drugim zemljama Rusijom, Belorusuijom - to nikakav problem ne predstavlja za NATO - rekao je Marineli.

Ako Srbija ne želi da postane NATO članica nema problema, ako želi da se pridruži to je odluka na nivou Srbije-Foto: A. Nalbantjan

On je naveo primer da NATO ima dobru saradnju sa Švedskom i Finskom, koje su vojno neutralne zemlje.

- NATO želi mir i stabilnost i ceni napore koje Srbija ulaže učešćem u mirovnim operacijama - poručio je on.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović rekao je da je Srbija sedma u Evropi po broju angažmana u mirovniim operacijama, što znači da je Vojska Srbije iskusna i u stanju da podeli svoja iskustva. Načelnik uprave za međunarodnu vojnu saradnju Vojske Srbije pukovnik Milan Ranković rekao je da će se nastaviti sa vođenjem balansirane politike odbrane i da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u svetu.

Srbija je, kako je kazao opredeljana da doprinese jačanju regonalne ali i globalne bezbednosti.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović-Foto: Telegraf

Vojska Srbije učestvuje u devet multinacionalnih operacija u kojima je u preteklom periodu bilo angažovano 700 pripadnika VS i takav trend očekuje se i iduće godine, dodao je Ranković.

Šef delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz rekao je da saradnja funkcioniše na visokom nivou i podsetio da je Srbija u parlamentarnoj skupštini NATO-a pridruženi član što znači da ima pravo na podnošenje amandmana ali ne i da glasa.

Slika o Srbiji sada je dosta promenjena i svi predlozi koje dajamo uglavnom budu u usvojeni, rekao je Šormaz ističuhi da se Srbija smatra kredibilnim partnerom i tom telu.

Video: Srbi će biti u EU, ali je pitanje da li će biti kao narod ili kao država

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad vujicic

    20. septembar 2018 | 18:25

    Nato nek bude sretan da mu se uopce obracamo.To je kriminalna organizacija koja nije poznata u istoriji ove zemlje.Sramota i sljam.Nikad nato ,a to mogu reci i za evropu.Cast izuzecima ali glavni akteri kso sto su njem,fra.,britanija ,evropa smrdi da ni gas maska ne pomaze.

  • Brana

    20. septembar 2018 | 18:08

    Nikada.

  • Djole

    20. septembar 2018 | 17:00

    Hvala! Sa vama nikad!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA