Kako se međusobno vide Srbi i Albanci? Odnos pun stereotipa, nepoznanica i "tereta istorije" (FOTO)

Zajednički imenitelj za obe zemlje je evropska perspektiva i težnja evropskim vrednostima.

  • 2

Odnosi Beograda i Tirane utiču na regionalnu stabilnost i ako postoji saradnja Srbije i Albanije i region Zapadnog Balkana biće stabilan, ocenjeno je danas na skupu "U medijskom ogledalu - srpske i albanske međusobne percepcije".

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod znakom pitanja: Đurić poručio - Brisel će morati malo da sačeka na Vučića

Zajednički imenitelj za obe zemlje je evropska perspektiva i težnja evropskim vrednostima.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji profesor Mihailo Crnobrnja kaže da je studija "Albanija u očima srpskih medija" pokazala negativne ali i dobre, pozitivne poluge na kojima može da se zasniva saradnja dve zemlje a to su - kultura, ekonomija i turizam.

Mihailo Crnobrnja Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To predstavlja vrata kroz koja se najbrže može promicati i najviše učiniti - rekao je Crnobrnja i dodao da je Kosovo glavna tema u medijskom ogledalu.

On kaže da je ključ za kosovsko pitanje u smanjivanju spoljašnjeg uticaja i povećavanju kapaciteta za unutrašnji dogovor.

- Svaki dogovor koji je nametnut teško preživljava. Zbog toga ćemo težiti ka tome da se kosovsko pitanje reši dogovorom - naglasio je on.

Između Srba i Albanaca, kako kaže, postoje brojne predrasude te da je važno da se budući odnosi grade "na bazi informacija a ne na bazi rekla kazala".

Predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS-a Jelica Minić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS-a Jelica Minić rekla je da je vrlo važno videti kakva je situacija da bi ona mogla da se menja i da ovaj izveštaj doprinosi tome.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kaže da ta misija podržava projekte u kojima se radi na boljoj saradnji Srba i Albanaca.

- Odlučili smo da radimo najpre sa mladima i da podržavamo aktivnosti koje se tiču mladih Srba i Albanaca. Takođe, smo odlučili da podržimo razmenu između dva novinara gde svaki iz svoje zemlje piše o onoj drugoj zemlji - naglasio je Oricio.

On kaže da je najvažnije u oba projekta što su i mladi i novinari imali priliku da budu na drugoj strani.

- Ovde se radi o mladim ljudima, kategorijama koje su obišle svet a i dalje postoji potreba da se spozna onaj drugi - rekao je on i dodao da je na kraju svakog procesa uočena promena percepcije svakog od njih u odnosu na drugu stranu s početka.

Šef Misije OEBS rekao je da Srbija i Albanija dele region, strateške ciljeve i mnoge regionalne brige i da je za "uravnoteženu i bolju percpeciju važno da se poboljša uzajamno poznavanje" dve strane.

- Ako ne poznajete onog drugog, ako on ostaje 'onaj drugi' onda ostaje i teret istorije - rekao je Oricio.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kascio kaže da su Srbi i Albanci najveće nacije na Zapadnom Balkanu i da odnosi Beograda i Tirane utiču na regionalnu stabilnost.

On je rekao da Srbi i Albanci treba da se upoznaju bolje , da se prevaziđu stereotipi i da gledaju ka zajedničkom cilju, a to je EU.

- Mir i bezbednost u regioni ključni su za sve nas. Nastavljamo da podržavamo Srbiju i Albaniju na putu ka EU - naglasio je on.

Ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka kaže da postoje i dobri primeri saradnje Albanije i Srbije i navodi projekat u kojem srpski novinar objavljuje kolumne u albanskim novinama i obrnuto - albanski novinar u srpskim.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Pozitivni primeri su prisutni, a to je i prilika da se pokažu sve sličnosti i razlike među nama - zaključio je on.

Skup "U medijskom ogledalu - srpske i albanske međusobne percepcije" organizovali su Evropski pokret u Srbiji , OEBS i ambasada Italije u Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pogled u budućnost

    20. septembar 2018 | 17:28

    Vidimo ih u Albaniji to ispod Skadra 80 kilometara. Tu se nekako najbolje vide, ovo ostalo sve nekako... Ne vidim ih. Nema ih.

  • Gaučos

    20. septembar 2018 | 18:07

    Korisno je pokušati izgladiti odnose sa Albancima, ali neće to ići lako, suviše se zla desilo da bi tek tako moglo da se pređe preko toga. Situaciju dodatno otežava i to što besa nema više onaj značaj koji je imala kod starih generacija Albanaca. Nekad se znalo da ako daju besu da će nešto biti kako kažu, nema šanse da je pogaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA