Sporazum između Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan: Stav Johanesa Hana o Kosovu jasan

- Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan, a to je zajednička akcija o trajnom miru - izjavio je Johanes Han

  • 8

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom.

Šef nemačke diplomatije o Rusiji, SAD, pregovorima Beograda i Kosova, ali i čitavom Zapadnom Balkanu: Jaka EU, ujedinjena EU!

- Stav visoke predstavnice Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima je jasan i bio je jasan od početka njenog mandata, a to je zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU -rekao je on u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Upitan da li je za EU prihvatljiva promena granica i da li su stavovi Badinterove komisije o nepromenjivosti granica bivših federalnih jedinica Jugoslavije i dalje na snazi, on je rekao da što se tiče dijaloga Beograda i Prištine trajno rešenje znači održivo, realno rešenje prema međunarodnom pravu.

- Ovo je vodeći princip, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeli u julu prošle godine. Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagodjen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali kako vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji - rekao je on.

Zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini je glavni prioritet za EU-Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je dodao, kao posrednik neće komentarisati moguće elemente pravosnažnog obavezujućeg sporazuma.

- Trudimo se i nastavićemo da intenzivno radimo sa obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati medjunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane. Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja - dodao je Han.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prvi Hrvatski Redarstvenik

    21. septembar 2018 | 11:26

    Albanci sa Kosova neće sa Vama.Ne samo Albanci, neće ni CG,RH,Slov.,Mak. i BiH,jednom riječju nitko sa Vama neće i nikome ne trebate.I ako ste nebeski narod,i ako imate naj vojsku,ekonomiju,ceste i dr. i ako vam najbolje ide,bez Vas se može i želi!

  • Korićanac

    21. septembar 2018 | 10:23

    Pa i naš stav je jasan - Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244. Da nije tako, ne bi nas ni pitali.

  • Tosa

    21. septembar 2018 | 10:27

    Ko god prekrši nas Ustav - na sud! A oni da mogu otimacinu da legalizuju, uradili bi to odavno. Prema tome - bez zurbe, bez nas ne mogu nista. Vreme radi za nas, a ko Srbiji ne misli dobro - prepoznacete ga i po tome sto zuri, stvara tenziju i pritiska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA