Svaki Albanac u svetu je plaćao da se naoružava OVK, milom ili silom su plaćali porez: Dačić o Haradinajevim pretnjama i ćutanju EU

To tolerisanje stalnih ovakvih izjava, koje su preteće, tolerisanje neispunjavanja Briselskog sporazuma, tolerisanje ovih novih vladinih inicijativa za promenu zakona, da se ustanovi vojska Kosova, iako je međunarodna zajednica jasno rekla da to neće podržati, zatim najnoviji potezi, a to je brisanje granica između Kosova i Albanije, sve su to potezi koji izazivaju destabilizaciju u regionu - ocenio je Dačić

  • 12

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nakon toga što niko iz EU, kao ni predstavnici međunarodne zajednice nisu reagovali na izjave Ramuša Hardinaja o brisanju granica između Albanije i Kosova, rekao je da bi neko rekao da ćutanje znači odobravanje, kao i da su pomenute izjave preteće.

Ambasador EU bez komentara na pretnje Ramuša Haradinaja

- To "ćutanje znači odobravanje" nije daleko od istine. To tolerisanje stalnih ovakvih izjava, koje su preteće, tolerisanje neispunjavanja Briselskog sporazuma, tolerisanje ovih novih vladinih inicijativa za promenu zakona, da se ustanovi vojska Kosova, iako je međunarodna zajednica jasno rekla da to neće podržati, zatim najnoviji potezi, a to je brisanje granica između Kosova i Albanije, sve su to potezi koji izazivaju destabilizaciju u regionu - ocenio je Dačić za Novo jutro Televizije Pink.

Kako dodaje, ti potezi izazivaju, bar kod nas u Srbiji, negativnu reakciju i rukovodstvo Srbije se trudi da se ponaša racionalno, da ne reaguje baš na svaku ovakvu izjavu.

- Da reaguje, onda bi svaki dan morali da dajemo stotine kontra izjava, ali postavlja se pitanje smisla. Sam predsednik Vučić, sa kojim sam jutros razgovarao, je veoma potresen svim tim dešavanjima u smislu da smo svih ovih godina preduzimali poteze koji su vodili ka miru i stabilnosti. Poteze koji nisu politički popularni, koje bi jedna vlast teško preduzimala - kazao je Dačić.

Ivica Dačić - Foto: Vladimir Milovanović

Prema njegovim rečima, kada je potpisan Briselski sporazum, za njega i Vučića su držali opelo proglašavajući ih izdajnicima.

- Posle toga smo imali čitav niz kritika, pa čak i danas, nakon što je Vučić otvorio unutrašnji dijalog, koji podrazumeva da svako iznese svoje mišljenje, a mi imamo manjak ideja. Taj manjak ideja se ne odnosi samo na Srbiju, već i na Prištinu, na Brisel i druge evropske zemlje - izjavio je Dačić.

On kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić doživeo kamenadu posle izjave vezane za princip za koji se zalažemo i za koji mislimo da bi mogao da bude rešenje, a to je taj princip razgraničenja.

- Mogu i drugačije da nazivaju, ali mi to smatramo racionalnim predlogom jer poštuje stanje na terenu i neće imati nikakve negativne posledice po ljude koji tamo žive, jer svi ti ljudi koji su tu, već smatraju da je to to. Kada me pitaju da li ja podržavam taj predlog, ja kažem kako da ne, kada sam ga već sedam, osam godina iznosio kao svoj, a Vučić je prvi put izašao sa tim i rekao da je to predlog našeg pregovaračkog tima, odnosno naše države - rekao je Dačić.

Foto: Vladimir Milovanović

Kako dodaje, Vučić je nakon te izjave dočekan na nož sa različitih aspekata.

- Jedni govore da to nije dobro jer navodno će se time stvoriti neki sukobi, drugi govore da, eto, to nije dobro jer time gubimo Kosovo, a sve u svemu niko ne daje nikakav predlog, a Vučić je prošao kroz velike napade kod nas u Srbiji. Kada pročitam iz nemačkih izvora šta su govorili Tramp i Merkelova, saznajem da je Merkelova kao svoj argument Trampu uzimala stavove iz Srbije, jer je ona protiv promene granica, pa kaže da se tome protive i u Srbiji, kaže da se protivi opozicija, Srpska pravoslavna crkva, nevladine organizacije i tako dalje - izjavio je Dačić i dodao:

- Dakle, ako Angela Merkel ne prihvata kompromis, znači da se zalaže za nezavisno Kosovo. Tolerisanje ovog što Albanci pričaju, tolerisanje ovih poteza, sve to dovodi do toga da predsednik Vučić neće da učestvuje sada na Generalnoj skupštini UN, iako su bili predviđeni brojni susreti, učestvovaće predsednica vlade Ana Brnabić, biću i ja, ali to je odvojen program, kao ministar spoljnih poslova, takođe, neće biti u septembru nastavka dijaloga na najvišem nivou.

Prema njegovim rečima Vučić je napade doživeo nakon što je predložio mirno rešenje za stabilnost i mir u regionu, kao i da izgleda da to nekom ne odgovara.

- Ako dođe do mirnog rešenja i glavnu reč u tome vode Srbi i Albanci, onda neki treći predstavnici tu nisu baš neophodni, onda im se gubi radno mesto - izjavio je Dačić.

On je rekao da je sinoć pročitao da su u kosovskoj skupštini izmenili, ratifikovali sporazum iako nemaju pravo i da tako nešto nije zabeleženo u istoriji.

- To nije zabeleženo u istoriji, kada je reč o ratifikaciji, iako oni to nemaju pravo jer ih ne smatramo državom, ali oni imaju neke sporazume oko IPA fondova, pa su ono što je EU obeležila po dogovoru koji mi imamo, sa zvezdicom i fusnotom, oni su u svojoj verziji, koju su usvojili u skupštini, svuda izbrisali te zvezdice i fusnote i dodali republika Kosovo, Srbi su naravno demonstrativno izašli, ali to je obesmišljavanje i ismejavanje EU - ocenio je Dačić.

Kako dodaje, baš ga zanima kako će na to što su uradili da reaguje Evropska unija.

Dačić je zapitao da li su, nakon ovih događaja, oni koji su bili protiv razgraničenja, zadovoljni i rekao da su Albanci uvek bili jedinstveni.

- Albanci su čak davali, milom ili silom, porez nezvanični, svaki Albanac u svetu je plaćao da se naoružava OVK - kazao je Dačić.

(Telegraf.rs/Pink.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    21. septembar 2018 | 14:02

    Pa ko je Srbima branio da plaćaju naoružavanje svoje vojske.

  • Draško

    21. septembar 2018 | 12:39

    Tačno, svaki patriota to bi uradio za svoju zemlju, osim tebe! Ti gledaš da svoju zemlju srozaš do kraja, da uzmeš tuđe i time se dičiš. Jaka ti je politika, seljačiću kafanski.

  • Titty Mcboob

    21. septembar 2018 | 12:34

    Pa zasto srbi iz dijaspore ne placaju tako nesto ako se moze iskoristiti za napredak drzave u svakom smislu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA