≫ 

Vučić pred Mekalisterom oštro poručio Haradinaju: Gde piše da možete da formirate vojsku? Nema, mama i tata su vam rekli (FOTO) (VIDEO)

- Srbija hoće da bude deo vrednosti koje Evropa danas pruža! - rekao je Vučić

  • 41

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister sastao se u zgradi Predsedništva sa predsednikom Srbije AleksandaromVučićem, nakon čega su se obratili medijima.

NATO? Ne, nismo zainteresovani za to: Vučić u velikom intervjuu za Vašington Post o balansiranju Srbije između Rusije i Zapada

Mekalister je došao u Beograd kako bi iz prve ruke čuo šta je Srbija uradila na putu ka EU, pre svega u sferi vladavine prava, u sprovođenju reformi, stanju u medijima...

Mekalister kod Vučića Foto: Dimitrije Goll

Predsednik Vučić izjavio je da očekuje da će buduća rezolucija o napretku Srbije ka članstvu ka EU biti pozitivna i da će bti prepoznata posvećenost Srbije pristupnim pregovorima i članstvu EU.

Vučić je zahvalio Mekalisteru na njegom ličnom odnosu i podršci u EP evrointegracijama Srbije i naznačio da je izvestioc EP uvek hteo da čuje šta Srbija misli. Naveo je da nikada ne komentarišemo tuđe ocene, ne molimo nikoga za poglavlja, ali očekujemo pozitivnu rezoluciju o našem napretku.  Pre kraja oktobra ili početkom novembra u Skupštini će biti izmene Ustava vezane za pravosudni deo, najavio je, što je od značaja za poglavlja 23 i 24.

Kako je rekao, poglavlje 35 je od posebnog značaja za našu zemlju, a tiče se odnosa sa Prištinom i rešavanju kosovskometohijskog problema.

- Srbija jasno i nedvosmisleno stoji na evropskom putu i to će nastaviti štiteći svoj ponos i dostojanstvo i štiteći budućnost građana Srbije - rekao je Vučić i dodao da smo, prepoznati po brojnim ekonomskim i političkim reformama, i da imamo ekonomski napredak.

Naveo je da je naša zemlja zaostajala u odnosu na mnoge evropske zemlje, da narod još uvek teško živi, ali razumeju da Srbija krupnim koracima grabi napred, da imamo najnižu stopu nezaposlenosti u regionu, da će nam javni dug od 1. januara dogodine biti ispod 50 odsto BDP, da smo jedna od zemalja koja u u prvih sedam - osam meseci ove godine ima javni rasto u Evropu, da imamo 56 odsto direktnih stranih inveticija koje stižu u region, ali i poručio da hoćemo još više i još bolje.

On je istakao i vladavinu prava, pre svega zakonodavstvu koji su ključni za poglavlja 23 i 24.

On je upoznao Mekalistera i sa stvarima, "ne mnogo dobrim" na Kosovu i Metohiju.

On je otkrio da ne zna šta je to što EU želi od Srbije po pitanju KiM, procenio da ni sami, verovatno, to ne znaju, ali je ponovio da nema govora o tome da prizna kosovsku nezavisnost.

- Što se tiče međunarodnih faktora, rekao sam da nemam pojma šta hoće od Srbje, ali Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova, kako bi oni voleli, pa makar me maltili motkama po glavi. Dobro je da imamo mir i neku vrstu stabilnosti. A do kad će to traje, niko ne zna. Mi hoćemo da odbranimo mir, ali za tango je potrebno dvoje - rekao je Vučić.

- Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir. Rekao sam Mekalisteru da ne znam šta se očekuje od Srbije. Nikada neću prihvatiti nezavisnost Kosova. Mi smo spremni da razgovaramo, i uvek dijalog moramo da pretpostavimo drugačijem rešavanju problema. Ali to ne zavisi samo od Srbije - dodao je predsednik Srbije i naglasio da mu je dosta ćutanja i ponižavanja naše zemlje.

Zatim je istakao da su razgovarali i o regionu.

- Srbija hoće da bude deo vrednosti koje Evropa danas pruža! - rekao je Vučić.

Foto: Dimitrije Goll

Uskoro će i 2.000 dan, 10. oktobra, kako ZSO nije formirana, iako im je to bila jedina obaveza za koju su se obavezali Briselskim sporazumom.

- Ne očekujem niti mislim da će da ispune. Nadam se da će neko da nam u nekom periodu kaže šta se od nas očekuje - dodao je Vučić i zahvalio se dragom prijatelju Mekalisteru na poseti.

Zatim se obratio Evropski investilac za Srbiju Dejvid Mekalister, koji je izrazio nadu da će izveštaj o Srbiji biti usvojen sa velikom većinom, kako bi se pokazala podrška evropskom putu Srbije.

On je rekao da je poseta usledila u pravo vrene, jer 9. oktobra u Komitetu za spoljne poslove Evrospkog parlamenta treba da bude usvojen njegov izveštaj o Srbiji. Najavio je da će Evropski parlament o izveštaju imati debatu 28. Ili 29.novembra u Briselu.  On je istakao da je došao u Beograd kako bi razgovarao o nekim pitanjima i da razmeni mišljenje.

- Dobro je čuti šta srpski predsednik ima da kaže, ne samo o dešavanjima u Srbiji, već i regionu. Ovde sam da razgovaram o konačnim detaljima izveštaja - kazao je Mekalister.

On je naglasio da veruje u posvećenost Srbije evropskom putu, i kazao da će to biti istaknuto u njegovom izveštaju, kao nešto što se ne dovodi u pitanje.

Foto: Dimitrije Goll

Mekalister je objasnio da je pristupni proces, i usaglašavenje sa pravnim tekovinama EU naporan posao.

- Otvoreno je 14 poglavlja i Srbija nastavlja sa putem u EU. Srbija je na pravom putu. Kao izvestilac mogu da kažem što se više otvori to je bolje, jer će to biti ohrabrujući signal za Srbiju da nastavi reforme - rekao je on, ukazujući da je veoma važan napredak u poglavljivam 23 i 24, kao i kontinuirani koraci u poglavlju 35.

Nekoliko poglavlja su tehnički spremna za otvaranje, ukazao je on i izrazio nadu da će moći da budu otvorena na međuvladinoj konferenciji 10.decembra u Briselu.

Mekalister je kazao da voli da dolazi u Srbiju i Beograd i sastaje se sa toliko političkih predstavnika, koji su postali i prijatelji, te da je počastvovan što je u društvu šefa Delegacije EU Semom Fabricijem i novog ambasadora Nemačke Tomasa Šiba.

- Veoma sam zahvalan Vučiću što je pored guste agende našao vremena da raspravimo neke probleme u zemlji i celom regionu - Rekao je Mekalister i dodao da ga narednih dana očekuje put u Prištinu, gde će se susresti sa Tačijem.

EP smatra da bilo kakav dogovor Beograda i Prištine može biti prihvaćen, samo ako se dogovore obe strane i ako se uzme u obzir stabilnost u regionu i međunarodno pravo, rekao je Mekalister, ističući da EP nije sklon stvaranju etnički homogenih država.

Foto: Dimitrije Goll

Evropski parlament je upoznat sa debatom koja se odnosi na moguću korekciju granice između Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija, rekao je izvestilac za Srbiju, ali je ukazao da evropski parlamentarci zastupaju "multietničku prirodu Kosova i Srbije". 

Drago mu je, kaže, što su on i izvestilac EP za Kosovo Igor Šoltes u svojim izveštajima po tom pitanju, kako je rekao, koristili "isti vokabular":

- A, on je takav da EP primećuje tekuću debatu koja se odnosi na moguće izmene granice Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija. EP isitiče mutlietničku prirodu i Kosova i Srbije i etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu - rekao je Mekalister, upitan da li će tokom sastanaka u Beogradu, a potom i u Prištini, danas i sutra, biti reči o korekciji granica.

Poručio je da Evropski parlament podržava dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU i postizanje sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa.

- To je bio težak diplomatski posao, da se dođe do identičnih formulacija u oba izveštaja a ovo je stav kome se EP nada kada je reč o ovom pitanju. Ja pažljivo slušam ono što predsednik Vučić ima da kaže, kao i i šta će mi ljudi sa Kosova reći - rekao je Mekalister.

Istakao je da su Vučić i Tači pokazali posvećenost da normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije uzdignu na sledeću nivo i dodao da bi sveobuhvatna normalizacija bila od koristi za stabilnost i budućnost ne samo regiona, već i cele Evrope.

Kako je rekao, u ovom momentu nije moguće predvideti ni sadržaj, ni datum mogućeg dogovora.

- O temama koje su na rasporedu u ovim pregovorima odlučuju dve strane zajednički, EU deluje kao posrednik. U ovom momentu nije moguće predvideti ni sadržaj, ni datum mogućeg dogovora. Mogu samo da ohrabrim obe strane da nastave na ovom izazovnom putu - naveo je Mekalister.

O VOJSCI KOSOVA

Foto: Dimitrije Goll

Upitan o izjavi Ramuša Haradinaja da će kosovske bezbednosne snage ubuduće moći da se kreću i severom Kosova, bez ikakvih ograničenja, Vučić je rekao da nije video tu izjavu, ali da je video da su mnogi izjavili da svako može da se kreće kuda hoće, ali da to neće tako moći.

Ponovio je, na zajedničkoj pres konferenciji s Dejvidom Mekalisterom, da naoružane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine mogu da uđu uz dva uslova - uz saglasnost NATO i lokalne, odnosno srpske zajednice.

- Da ste dobili podršku NATO uopšte ne sumnjam. Mogu da pričaju šta hoće. Što se tiče drugog uslova, on sigurno nije ispunjen, jer niko nije dao dozvolu za upad - rekao je Vučić.

Kako kaže, Haradinaj priča o kosovskoj vojsci i severu Kosova, a nema očigledno nikakvo pravo na to.

- Haradinaj je sposoban čovek, može mu se. Moje pitanje za njega je, a gde to piše, u kom to tačno aktu piše da možete da formirate vojsku? Nema, to su oni zamislili, piše u njihovom ustavu, mama i tata im rekli. Ali, očegledno sve može - rekao je Vučić i naglasio da se kosovska vojska neće šetati severom Kosova.

O ODLASKU U ISTOČNO SARAJEVO

Za ljude koji ne znaju, Vučić je rekao da je sutra trebalo da putuje u Istočno Sarajevo, srpski deo Sarajeva, pošto Srba u „multietničkom gotovo da nema, ima ih jedan odsto, kao i Hrvata“, ali da neće ići, pre svega zato da ne bi dao priliku da Srbija bude optužena za mešanje u izbore u BiH.

- Neću ići. Dobio sam pismo predsednika RS Milorada Dodika neposredno pred ovaj sastanak. Srbija se nije mešala, za razliku od nekih drugih, u izborni proces u BiH. Molim sve Srbe da u demokratskoj atmosferi provedu izbore u RS i želim uspešno okončanje izbora u BiH, kao što želim dobre odnose sa BiH - kazao je on.

Vučić je najavio da će, oni koji su pokušavali Srbiju da optužbe, krijući neke druge, dobiti odgovarajući odgovor čim se izborni proces završi. Rekao je da nije zaboravio šta je rekao ljudima i da će na jednom ili više primera shvatiti šta su radili neki na izborima i dokle se išlo kako bi se uticalo pre svega na izbornu volju srpskog naroda.

O REFERENDUMU U MAKEDONIJI

Kada je u pitanju referendum u Makedoniji, on kaže da smatra da je dogovor između Grčke i Makedonije dobar za oba naroda i obe države.

- Ali, nisam ni ćorav ni glup, niti slep kod očiju i neću da potcenjujem narod u Makedoniji koji je oko imena te države doneo jasnu i nedvosmislenu odluku. Neću da se dodvoravam, moj posao je da govorim istinu - rekao je Vučić i dodao da su oba naroda bratska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mara

    4. oktobar 2018 | 22:31

    Lazna drzava, lazna vojska.

  • Ana

    4. oktobar 2018 | 22:31

    Nikada nece formirati svoju vojsku, kao sto nikada nece biti drzava.

  • Smokva

    4. oktobar 2018 | 22:28

    Srbija ide pravim putem i uspela je za kratko vreme da postigne mnogo toga pozitivnog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA