Milić o Vučićevom sastanku sa Putinom, neodlasku u Ujedinjene nacije i rešenju kosovskog problema

Smatra da je Rusiji u interesu da do kompromisa ne dođe zato što bi, ako do kompromisa dođe, Moskva onda imala jedan manje kanal uticaja u regionu

  • 68

Predsednica Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić smatra da je kontradiktorno to što predsednika Srbije Aleksandra Vučića kritikuju da kontroliše sve što se dešava u zemlji, a sa druge strane ga ti isti kritikuju kada na Generalnoj skupštini UN neko drugi predstavlja Srbiju.

Tehnički dijalog između Beograda i Prištine je "umro": Arifi ponovo provocira, optužuje Srbiju da blokira pregovore

- Postoje različiti aršini što se toga tiče. Ja ne mogu da znam pozadinu i razlog njegovog neodlaska u Njujork, ali Srbija nije bila bez adekvatnih predstavnika. Imali smo premijerku, ministra spoljnih poslova, što je veoma slično većini drugih delegacija - kazala je Milić.

Foto: Tanjug/MSP

Ona je za Al Džaziru navela da u Vučićevom neodlasku na Generalnu skupštinu ne vidi "nešto mnogo" skrivenih poruka.

Prema njenim rečima, argumentaciju predsednika Vučića da u Njujork ne ide, jer je već sve rekao predstavnicima međunarodne zajednice, nije loše često ponavljati.

Upitana o tome kakvu je vrstu podrške Vučić mogao da dobije od predsednika Rusije Vladimira Putina, Milić je kazala da su, prema njenim saznanjima, tokom sastanka njih dvojica razgovarali pre svega o ekonomiji, razvoju turizma, vojno-tehničkoj saradnji.

- Predsednik Vučić je rekao da je pričao i o Kosovu. Verujem da je predočio ruskoj strani neku ideju u vezi korekcije administrativne linije, ali ne mogu da garantujem. Moj strah je da čak i to što bi teško mogao da dobije i na političkom zapadu, Vučić teško može da dobije od Putina, jer on ima svoje interese zašto je protiv toga - kazala je Milić.

Smatra da je Rusiji u interesu da do kompromisa ne dođe zato što bi, ako do kompromisa dođe, Moskva onda imala jedan manje kanal uticaja u regionu.

Milić je kazala i da je otkazivanje velike vojne parade, kao i skoro održavanje NATO vežbe u Srbiji mali pozitivni korak ka integraciji u politički zapad.

Upitana o kakvim je provokacijama predsednik Vučić mogao da obavesti Putina, Milić je navela da smatra da se to pre svega odnosilo na ponašanje kosovskih vlasti i "na frustraciju srpskih zvaničnika pre svega ponašanjem EU".

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Govoreći o rešenju kosovskog problema, Milić je navela da korekcija administrativne linije između Beograda i Prištine treba da bude način dolaska do sveobuhvatnog rešenja, a ne cilj sam po sebi.

- Ta korekcija može da ide i sa juga i sa severa. Ako se već ovo između Beograda i Prištine zove dogovorom, onda mi to najviše liči na brakorazvodnu parnicu u kojoj vi morate da se dogovorite o nekoj zajedničkoj imovini, u šta je ko ulagao, sa čim ko izlazi, a ima stvari i o kojima možete da razgovarate kao o nečemu o čemu ćete u najboljem interesu obe strane zajednički da upravljate u budućnosti - rekla je.

Istakla je da nije čula nijednog zvaničnika Srbije da priča o bilo kakvom etničkom čišćenju, niti da je to podela po etničkoj liniji.

- Ostaće veliki broj Srba da živi južno od Ibra, živi i veliki broj Albanaca na jugu Srbije. Dakle, niko ne stvara nikakve monoetničke države, niti razgovara o nasilnom premeštanju ljudi - navela je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marija

    4. oktobar 2018 | 19:40

    Srbija tačno zna šta joj je cilj, ima dobru politiku, odlične saveznike i predsednika koji zna kako treba da dodje do tog cilja.

  • Marko

    4. oktobar 2018 | 19:43

    Vučić na najbolji način vodi Srbiju, i nema potrebe da mu bilo ko zamera bilo šta jer se lavovski bori za svoj narod. Srbija i Rusija su dva bratska naroda i ne treba nikoga da čudi što se toliko često sastaju predsednici ove dve države.

  • Mia

    4. oktobar 2018 | 19:19

    Vucic svoj posao radi odlicno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA