≫ 

U slučaju krize na Kosovu, dogovoreno brzo stupanje u kontakt: Zajednička poruka Vučića i Stoltenberga sa vežbe "Srbija 2018" (FOTO) (VIDEO)

U pitanju je međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija u kojoj učestvuje 2.000 pripadnika iz 38 zemalja

  • 44

Jedna od najvećih NATO vežbi u Srbiji počela je danas u Mladenovcu i trajaće do  11. oktobra u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora za vanredne situacije, i Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije NATO-a, čiji se generelani sekretar Jens Stoltenberg u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića obratio medijima.

Počela najveća NATO vežba u Srbiji za 2.000 učesnika iz 38 zemalja u prisustvu Stoltenberga, Vučić poručio: Znamo koliko je važna međusobna pomoć, ostajemo vojno neutralni (FOTO) (VIDEO)

U pitanju je međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija u kojoj učestvuje 2.000 pripadnika iz 38 zemalja.

Vučić je otkrio da se dogovorio sa Stoltenbergom da u slučaju bilo kakve krizne situacije na KiM mogu brzo da stupe u kontakt, kako bi mogli da se spreče sukobi i teže posledice.

Vučić je rekao da je zamolio Stoltenberga da se ne smanjuje misija Kfora na KiM, jer je to jedina zaštita za srpski narod.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Imao sam duge razgovore sa Stoltenbergom i razgovarali smo o svim vrstama saradnje Srbije i NATO. Ta saradnja je dobra i imamo dosta zajedničkih aktivnosti. Posebu pažnju smo obratili pitanju KiM i na ulogu Kfora i bezbroj puta sam ga molio da ne smanjuje svoju misiju na KiM - rekao je Vučić ističući da Kfor ima efektinu ulogu u zašitu Srba.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić ističe da su se dogovorili da u svakom trenutku kada postoje krizne situacije mogu da stupe u kontakt kako bi se izbegle teže posledice i zahvalio mu što je to prihvatio.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Ako budemo imali potrebe u najkraćem roku, od nekoliko minuta stupićemo u kontakt i moći da rešavamo to odmah i pomognemo, kako bi mogli da objasnimo šta je to što se dešava na terenu i pomognemo u zašititi stanovništva - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Malo mi je lakše, jer ćemo moći da kažemo šta se dešava na terenu i pomognemo u zaštiti stanovništva, istakao je Vučić. On je naglasio da moramo više da radimo na odnosu prema NATO, s obzirom na to da unapređujemo saradnju s tom Alijansom.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić izjavio je danas da je sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom razgovarao o nedavnoj situaciji na Gazivodama. Vučić je rekao da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine u tački devet definisano kako se formira policija za sever Kosova i Metohije i da je regionalni komandant te policije Srbin.  On je objasnio da tog dana niko iz regionalne policije nije znao da dolaze "ljudi sa dugim cevima, puškama i snajperima".

- Da li su znali Euleks i NATO ne znam, ali regionalni komandant nije, kao što ni vlasti u Srbiji nisu znale za Tačijevu ideju da obiđe Gazivode - rekao je Vucicć.

Prema njegovim rečima, postoji dogovor u Briselu o dva uslova za ulazak albanskih naoružanih trupa na sever Kosova - uz dozvolu NATO-a, i uz saglasnost srpske zajednice. Kako kaže, ne zna da li su imali dozvolu NATO-a, ali srpsku zajednicu nisu pitali.

Vučić smatra da na KiM niko drugi osim Srba nije ugrožen i da ne postoji slučaj gde Srbi ugrožavaju Albance, dok je Srbima ugrožen povratak, kradu im stoku,tuku decu... On je zamolio KFOR da čuva Srbe u skladu sa rezolucijom 1244.

Istakao je da je Stoltenberg jedan od retkih koje je te večeri, kada se dogodila situacija na Gazivodama koga je mogao da dobije što je, ocenjuje, doprinelo smirivanju situacije.

Vučić je rekao da je na tome zahvalan i izrazio uverenje da će na uspešan način sarađivati i u budućnosti.

- Mi ne doživljavamo KiM kao nezavisno. Zamolio sam Stoltenberga da uđe u naše cipele i da pogleda stvari iz srpskog ugla. Upoznao sam ga sa strahovima srpskog naroda. Važno je da uvek možemo da budemo u kontaktu kako bismo sačuvali mir i stabilnost - rekao je Vučić.

Stoltenberg je odgovorio da je KFOR prošle subote, 29. septembra, kada su se specijalci ROSU pojavili na jezeru Gazivode, poslao ljude na teren, koji su izvestili da nisu videli da se tamo izvodi vojna operacija, niti da je iko uhapšen, ali je poručio i da je važno da se svi sudrže od provokativnih poteza i izjava.

- KFOR je na Kosovu i Metohiji da bi štitio sve zajednice koje tamo žive, naravno i Srbe. KFOR je pratio pažljivo i brižljivo situaciju od subote, poslali su ljude na teren, izvestili da nisu videli vojnu operaciju da se zivodi niti da je iko hapšen - rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanja novinara u Mladenovcu.

Dodao je da je bio u kontaktu sa predsednikom Srbije, koji mu je izneo zabrinutost srpske strane, kao i da je razgovarao o tome i sa rukovodstvom u Prištini.

Istakao je da je važno da KFOR i dalje bude priustan na KiM, da bude u prilici da reaguje i štiti ljude ako bude potrebno, ali i da se istovremeno radi na smirivanju napetosti u na potrazi za političkim rešenjem.

Stoltenberg je poručio da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine.

- Pozivamo na suzdržanost i nastavićemo da radimo, da budemo prisutni na KiM u okviru naseg mandata UN. Svi treba da se suzdrže od provokatvnih dela i govora. KFOR će nastaviti da da bude prisutan na KiM i da prati stanje i da štiti sve - rekao je Stoltenberg.

Vučić je rekao novinarima da u srpskom narodu postoji niska popularnost prema pitanju saradnje sa NATO i da je to, pre svega, zbog onog što se dešavalo 1999. godine, kao i prethodnih nekoliko godina na KiM.

- Ali, iz našeg ugla, na racionalnom nivou, zadovojni smo našom saranđom. Tu se radi više o emotivnim i psihološkim pitanjima, uglavnom zbog 1999. godine i pitanja KiM. To je pravi razlog, a sve ostalo je manje ili više sporedna pojava, ali ovo je nešto na čemu moramo da radimo. Mi unapređujemo našu saranju, Srbija je vojno neutralna zemljla i nemamo težnju da postanemo deo bilo kakvog vojnog saveza - rekao je on.

Naglasio je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg po treći put izrazio najdublje saučešće srpskim žrtvama iz 1999. 

- To je veoma važna poruka za naš narod i nadam se da će naš narod to veoma ceniti. Nema nijedne osobe u ovoj zemlji koja mrzi Stoltenberga. Srbi ne vole baš sve oko 1999. i šta se dešavlao na KiM proteklih godina, ali mislim da ako bi Stoltenberg bio prisutniji ovde, to bi dobar put da unapredimo našu saradnju i na ovom emotivnom i psihološkom nivou - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Stoltenberg je objasnio da su Srbija i NATO započele saradnju 2006. godine i da je ona sve jača i jača.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas da KFOR osigurava bezbedno okruženje za sve zajednice na KiM, uključujući i Srbe, te da u punoj meri podržava proces normalizacije odnosa.

Stoltenberg je kazao da je dijalog najbolja platforma za nalaženje rešenja koje poštuje prava svih zajednica.

- Dijalog je ključ stabilnosti u regionu. Ova vežba je bitna, jer je to nacicn da se osnaži naša spremnost da odgovorimo na prirodne katastrofe. Takdoje pokazuje kako radimo zajedno na razvoju novih tehnologija, boljih načina međusobnog komuniciranja, organizujemo zajedničko komandovanje - poručio je šef NATO.

Stoltenberg je kazao da je ovo bila prilika da se pokaže kako NATO i Srbija razvijaju svoje prijateljstvo i partnerstvo.

- Ovo nije vojna vežba, budući da NATO nije samo vojni savez. Ovo je civilna vežba koja se bavi odgovorima na vanredne situacije, sa ciljem spašavanja života. Videli smo da je ovaj region bio izložen rpirodnim katastrofama - naglasio je on.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Stoltenberg je kazao da je svestan da je NATO ostao kontroverzan u Srbiji, zbog sećanja na bombardovanje iz 1999.godine.

- To sećanje je i dalje bolno za mnoge, posebno one koji su izgubili bliske osobe. Međutim, cilj akcije je bio da se zaštite civili u regionu i svaki nevini život koji je izgubljen je velika tragedija. Žalim za svakom žrtvom na obe strane i upućujem saučešće porodicama. Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da gledamo u budućnost - nagalsio je on.

Stoltenberg je na istu temu rekao da je najbolje što možemo da uradimo po pitanju saradnje da pokažemo da možemo da pomažemo jedni drugima.

- "Ova vežba je dobar primer, ona je dobra ne samo za Srbiju već i za region, NATO i sve zemlje. Ponekad dela govore glasnije od reči. Da pokažemo da smo u prilici da osnažimo naše partnerstvo kroz ovakve vežbe - rekao je Stoltenberg.

Naveo je da je Srbijom do sada učestvovala u raznim aktivnostima te organizacije i da bi najbolja stvar bila da Srbija i NATO osnažuju partnerstvo.

- Jer, za NATO i Srbiju je od koristi sve ono što smanjuje tenzije i napetosti, pogotovo na KiM. NATO podržava dijalog Beograda i Prištine - poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da se svuda na Zapadnom Balkanu NATO posvećuje svom sveobuhvatnom cilju izgradnje mira i stabilnosti, koji su temlj za napredak.

- Danas su saveznici NATO najveći investitori u Srbiji, koji donose radna mesta i privredni rast. Srbija je ostavrila impresivan rast i reforme - kazao je on.

Stoltenberg je ukazao da su pojedine zemlje regiona članice NATO, a da Srbija to ne želi.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

NATO, prema njegovim rečima, u punoj meri pdoržava neutralnost za koju se opredelila Srbija i pozdravlja što se odlučila za partnerstvo sa NATO.

To, kako ističe, koristi obema stranama.

Podsetio je da je NATO pomogao uništenju velike količine oružja, obučavao više hiljada pripadnika Vojske, a da Srbija ima obuičeno medicinsko osoblje koje učestvuje u NATO misijama.

Na kraju je ukazao da ima lepa sećanja iz svog detinjstva u Srbiji, i da mu je posle puno decenija uvek zadovoljstvo vratiti se u Beograd.

- Ova poseta pokazuje snagu partnerstva, a vežba šta možemo da uradimo zajedno izgrađujući bolju budućnost - zaključio je on.

VIDEO: Pogledajte svečano otvaranje vežbe "Srbija 2018"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    8. oktobar 2018 | 10:51

    Svi se nadamo da ce NATO i odrzati svoje obecanje,kao sto mi svoja obecanja ispunjavamo.

  • branka

    8. oktobar 2018 | 10:51

    Ovim vezbama smo obezbedili mir i stabilnost gradjana.

  • star

    8. oktobar 2018 | 10:50

    Mislim da su naši predstavnici bili dobri na ovoj vežbi i da spravom možemo na njih računati u vanrednim situacijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA