≫ 

Drecun konstatuje da su zatvorena vrata za opstanak Srba na Kosovu: Rezolucija iz Prištine je velikoalbanska!

Na pitanje zašto ovakva rezolucija u ovom trenutku, Drecun kaže da se radi o zauzimanju maksimalističkih pozicija u raspletu kosovskog čvora, koji se očekuje

  • 29

Dogovor predstavnika kosovskih vladajućih partija o finalnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine predstavlja stav ekstremnog dela albanske političke scene koji je korak unazad u odnosu na ono što je do sada bilo u dijalogu i pokušava da "zabetonira" albansku poziciju, rekao je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun.

Rezolucija izrađena, dogovor postignut: U Skupštini Kosova donosiće se odluka o teritoriji u dijalogu Beograda i Prištine

On smatra da bi usvajanje i primena ove rezolucije, koja u jednoj tački propisuje da kosovski parlament može da odluči o teritoriji u okviru konačnog dogovora sa Beogradom, znači da više nema nikakvog prostora za dogovor sa Beogradom, te da je ona u startu besperspektivna i destabilišuća.

- Zapravo, ona je velikoalbanska i tu nema o čemu da se razgovara sa njima. Dakle, pozicija da Srbija prizna ovakvu samoproglašenu državu je jednostavno neostvariva i Srbija to ni po koju cenu neće uraditi - naglasio je Drecun u razgovoru za "Sputnjik".

Na pitanje zašto ovakva rezolucija u ovom trenutku, Drecun kaže da se radi o zauzimanju maksimalističkih pozicija u raspletu kosovskog čvora, koji se očekuje.

Albanci pokušavaju, navodi on, da definišu svoj polazni stav koji je u značajnoj meri suprotstavljen onome što je kosovski predsednik Hašim Tači govorio o mogućnosti postizanja dogovora Beograda i Prištine o konačnom statusu KiM.

Foto: Tviter@MajaEUspox

- Dakle, to je igra i poruka koja je namenjena i Beogradu i međunarodnoj zajednici, ali i Albancima, da ništa manje od priznanja samoproglašene države i njenog članstva u UN, EU, NATO-u, Albanci ne očekuju. I s druge strane, potpuno su zatvorena vrata za definisanje i realizaciju bilo kakvog statusa srpskog naroda na KiM koji bi mu obezbedio siguran opstanak. Nema ni govora o tome da su oni spremni da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) - objašnjava Drecun.

Traži maksimalno da bi dobio što više - dobro je poznati stav mnogih pregovarača, podseća Drecun, ali novu rezoluciju vidi i kao način da se ograniči uloga Hašima Tačija, jedinog koji je dozvoljavao mogućnost „korekcije granice“.

- To jeste jedan ekstreman politički stav i on u ovoj fazi treba da bude u značajnoj meri, ako ne i potpuno, neutralisan, prevashodno od strane onih kojima Albanci duguju tu samoproglašenu nezavisnost - rekao je Drecun upitan šta će se dalje dešavati kada je predočeno donošenje ovakve rezolucije u Prištini.

Predstavnici kosovskih vladajućih partija postigli su juče dogovor o finalnoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom i izradile rezoluciju u kojoj su napisale da kosovski parlament može da donese odluku o teritoriji.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali su da kosovski parlament može, takođe, da odluči o teritoriji u okviru konačnog dogovora sa Beogradom, čime, kako se navodi, rezolucija zvanično otvara mogucćnost da neko postigne saglasnost o teritoriji i procesuira je u parlamentu.

- Skupština Kosova glasanjem dve trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim pitanjima: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja - piše u klauzuli 6.

List navodi da se predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji sastao u subotu sa premijerom Ramušem Haradinajem, zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem, Enverom Hodžajem i Dardanom Gašijem, pred kojima je iskazao potrebu za konsenzusom parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom.

Opozicione stranke nisu uspele u tome da se odobri rezolucija kojom bi sprečile predsednika da razgovara o granicama.

Kako se navodi, kosovska vlada je uspostavila tim za dijalog sa Fatmirom Ljimajem u kome se, između ostalog nalaze Dardan Gaši, Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli napisao je na svom Fejsbuku da je inicijativa za donošenje rezolucije o dijalogu Beograda i Prištine "otvorila put za jačanje procesa dijaloga u cilju postiznja međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma izmedu Prištine i Beograda".

- Rezolucija podiže ustavni duh i odlučnost naše zapadne orijentacije, strateško partnerstvo sa moćnim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vreme ističe, rezolucija čeka da se što pre odobri - napisao je Pacoli.

VIDEO: Vučić: Želimo trajni mir sa Albancima, ali to ne zavisi sam od Srbije

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    8. oktobar 2018 | 15:08

    Samo drakonske mere...ali bez mrtvih! Ostaviti Kosovo šiptarima i preseci sve kablove i cevi...narod dovesti u Srbiju,pa onda nek se šiptari je'u sami sa sobom! Dosta je bre bilo,zivot mi ogadise!!!

  • Gaga

    8. oktobar 2018 | 11:30

    Svi zeljno iscekujemo rasvetljenje Kosovskog cvora .

  • Dragan

    8. oktobar 2018 | 11:39

    Najvaznije je da se mir odrzi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA