≫ 

Nekome ukidanje viza, nekome kompjuteri, a nekome pomoć na njivi: Kako se sve Srbija bori za Kosovo?

- Sve što je u skladu sa međunarodnim pravom je legitimno uraditi - izjavio je Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku

  • 3

Broj država sa kojima je Srbija ušla u diplomatsku borbu, kada je Kosovo u pitanju, širi se ubrzano prema malim zemljama Afrike i Južne Amerike, a rezultat su poboljšani bilateralni odnosi sa pomenutim državama. Ukidanjem viznog režima, donacijama, otvaranjem predstavništva i kulturnih institucija, Srbija "nagrađuje" države koje nisu priznale Kosovo ili su povukle njegovo priznanje. Sve ovo otvara pitanje gde prestaje granica dozvoljenog?

Evropskom parlamentu predloženo da prihvati sporazum o promeni granica ako se slože Beograd i Priština: Usvojen nacrt rezolucije na predlog Mekalistera

Poslednji u nizu bila je donacija Vlade Srbije Zelenortskim ostrvima od 10.000 dolara, za opremanje učionica kompjuterima, a ovoj zemlji su potom ukinute vize, uvedeno je stipendiranje zelenortskih studenata i najavljeno otvaranje srpskog konzulata.

Za sve one kojima je ovaj paket pomoći delovao neuobičajeno, usledilo je objašnjenje - ova afrička zemlja se nije ni pojavila na glasanju za članstvo Kosova u UNESKO, a protiv nezavisnosti lobira i među zemljama portugalskog govornog područja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović dogovorio je letos, tokom posete Liberiji, dodatno jačanje saradnje u poljoprivredi i privredi dve zemlje, a potpisao je i Protokol o saradnji sa ministrom poljoprivrede Mogana Flomom, što, kako je ocenio, predstavlja osnov za ponovno uspostavljanje kako institucionalne, tako i privredne saradnje dve zemlje nakon 30 godina.

Branislav Nedimović dogovorio je letos, tokom posete Liberiji, dodatno jačanje saradnje u poljoprivredi i privredi dve zemlje-Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ministar inostranih poslova Ivica Dačić imao je za šest dana preko 100 sastanaka sa predstavnicima drugih zemalja.

Tom prilikom, ministri spoljnih poslova Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulah bin Zajed potpisali su sporazum o međusobnom ukidanju viza između dve države.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulah bin Zajed potpisali su sporazum o međusobnom ukidanju viza-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Srbija je poslednjih godina ukinula ili najavila ukidanje viza određenim zemljama, a na toj listi su se našli Surinam, Ujedinjeni Arapski Emirati, Gvineja Bisao, Sent Vinsent, Bahami, Zelenortska ostrva, Meksiko, Iran. Sve ove zemlje su glasale protiv nezavisnosti Kosova, a za uzvrat su, pored bezviznog režima, dobile i druge povlastice.

Sve što je u skladu sa međunarodnim pravom je legitimno uraditi, tvrdi Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

- Ovo su naročito važni koraci sada kada se ušlo u završnicu dijaloga Beograda i Prištine - izjavio je on za Telegraf.

Sve što je u skladu sa međunarodnim pravom je legitimno uraditi-Foto: Medija centar Beograd

Kako analitičari ocenjuju, ovo nisu neuobičajeni potezi, a takozvana "meka" i "tvrda" moć predstavljaju legitimna sredstva u diplomatskoj borbi.

Meka moć, koju je uveo još Džozef Naj, američki profesor sa Harvarda, kada je govorio o potezima država, koje „žele da primoraju druge da urade nešto što njima ne mora da bude u interesu", predstavlja ukidanje viza, stipendiranje studenata i razmene edukacija policijskih službenika i podršku  u međunarodnim institucijama, a tvrdu sankcije i rat.

Diplomata Zoran Milivojević, objašnjava da se Srbija bori argumentima pre svega, tako što gradi dobre odnose, vraća se na prostore na kojima nije bila, gradi dobre odnose sa određenim zemljama, pa one posle toga preispituju svoje odluke i stavove.

Srbija bori argumentima pre svega, tako što gradi dobre odnose i vraća se na prostore na kojima nije bila-Foto: TV Pink

- Posle svega toga, bori se unapređenjem bilateralnih odnosa, a pa i ukidanjem viza, ali je to nešto što se inače radi. Ne potkupljujemo mi te zemlje novcem, to nisu sredstva kojima se služi država. Druga je stvar ako mi zbog bilateralnih odnosa investiramo, to nema veze sa potkupljivanjem. Srbija se pre svega bori argumentima koji idu nama u prilog - izjavio je on za naš portal i naglasio da je cilj Srbije da poboljša bilateralne odnose, a ne da kupuje nečiji glas.

U toj borbi, objasnio je Milivojević, ima puno postupaka koji su nelegalni.

- Neko je rekao nešto, Vlada nije donela zvaničnu odluku, nije država sprovela proceduru ili nije prošlo kroz pparlament. Uloga diplomatije je da plasira naše argumente protiv toga. To navodi naročito male zemlje koje su glasale pod pritiskom da preispituju odluke, neke od njih nisu ni znale šta potpisuju i prosto sad kada su se okolnosti promenile, one menjaju odluke - objasnio je Milivojević.

VIDEO: Vučić: Snažnije ćemo se boriti za narod na KIM

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bulidža

    9. oktobar 2018 | 20:24

    Ujedinjeni Arapski Emirati su priznali nezavisnost Kosova i tu odluku neće promeniti, jer oni Albance smatraju svojom braćom. Naši odnosi sa njima se zasnivaju isključivo na njihovom finansijskom interesu

  • Rade

    9. oktobar 2018 | 18:35

    Uglavnom pozivima na podelu i razgraničenje

  • slađa

    9. oktobar 2018 | 22:43

    Ko poštuje Srbiju po pitanju KiM, poštuje i sebe Boljeg argumenta nema, a budućnost će pokazti koliko je dobro što se ostvaruje saradnja sa svim zemljama koje su zainteresovane za trenutne probleme Srbije i regiona. Treba obnavljati komunikaciju iz perioda Nesvstanih, pa i šire. To je korisno u svakom slučaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA