Naši prijatelji iz EU moraju preciznije da se izjasne, Orlić poručuje: Konferencija u Briselu je prilika da se potvrdi evropska perspektiva Srbije

- Jedna od glavnih poruka skupa jeste da se progres, odnosno dostignuća svake države na putu evrospkih integracija ocenjuje na osnovu individualnih rezultata - izjavio je Vladimir Orlić

Konferencija u Briselu, 16.oktobra, posvećena bezbednosti i ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana, a koju organizuje Evropska narodna partija (EPP) biće prilika da se potvrdi evropska perspektiva Srbije, ali i njen značaj u kontekstu evropskih integracija na regionalnom nivou, kaže zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić.

Da li je posle 20 godina moguće pomirenje Srbije i NATO? Vučić poručio: Mislim da ćemo morati da preispitujemo neke odluke

Orlić, kao jedan od učesnika konferencije, podseća da je Srbija prepoznata kao faktor mira i stabilnosti, ali i generator dobrih ekonomskih tokova koji su važni za čitav region.

- Jedna od glavnih poruka skupa jeste da se progres, odnosno dostignuća svake države na putu evrospkih integracija ocenjuje na osnovu individualnih rezultata - rekao je Orlić za Tanjug i dodao da će na skupu biti reči o prekograničnoj saradnji, regionalnoj saradnji pre svega u oblasti ekonomije, ali i modernim tendecnijama, kao što su principi digitalne ekonomije.

Regionalna saradnja koja je bazirana na ekonomiji predstavlja jednu od najvažnijih poruka koje je definisao predsednik države i predsednik SNS Aleksandar Vučić, rekao je Orlić i istakao da su sa tom idejom upoznati i predstavnici Evropske narodne partije.

Ta tema će, kako kaže, sigurno biti jedna o kojoj će se diskutovati, ali će, dodaje, biti reči i o rezultatima koji se tiču modernizacije Srbije u sferi digitalizacije.

Jedna od glavnih poruka skupa jeste da se progres, odnosno dostignuća svake države na putu evrospkih integracija ocenjuje na osnovu individualnih rezultata-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mi smo i po jednom i po drugom osnovu dosta dobrih stvari izgradili u našoj zemlji i dosta dobrih rezultata smo već uspeli da dostignemo. Srbija jeste prepoznata kao jedan od lidera evropskih intergacija čitavog regiona, po rečima samih aktera iz EU - naveo je funkcioner SNS.

Na pitanje da li će se na skupu insistirati na punopravnom članstvu Srbije u EU do 2025. godine, Orlić kaže da je to okvir koji je postavljen upravo u EU na direktan upit predsednika Srbije.

- To je nešto što su kao okvir postavili oni i ostaje da vidimo koliko su ta uverenja sa njihove strane snažna. Što se tiče Srbije i ispunjavanja naših obaveza, to je više nego potvrđeno u mnogo situacija do sada. Prednjačimo u dostizanju visokih standarda, tako da ne treba da nas brine tempo ukoliko budemo radili ovoliko ozbiljno i marljivo kao do sada. Ostaje da se i naši prijatelji iz EU preciznije izjasne sa svoje strane - rekao je Orlić.

Ne sumnja da će i pitanje Kosova i Metohije takođe biti pokrenuto i da će to biti jedna od neizbežnih tema u svim razgovorima koji se u Briselu budu vodili.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    10. oktobar 2018 | 20:33

    Evropa se ponasa mnogo neodlucna kada se radi o prijemu nase zemlje u Evropsku Uniju.

  • Marmaris

    10. oktobar 2018 | 19:28

    Rezultati Srbije u svakoj sferi života su itekako dobri,imamo puno toga da pokažemo.

  • Rajko

    10. oktobar 2018 | 20:02

    Odličnom politikom nekada premijera, a danas predsednika Srbija je na pravom putu evrointegracije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA