Srbija se velikodušno ponudila da organizuje NATO vežbu, treba da budete naš partner: Jasna poruka Alijanse

Svakako bi trebalo da nastavimo da radimo zajedno - poručili su iz NATO

  • 16

Srbija treba da bude važan partner NATO-a i da učestvuje u različitim aktivnostima i stvarnim vanrednim situacijama, kaže direktor međunarodne terenske vežbe Evroatlantskog centra za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCH) pri NATO-u Klaudiju Zoikaš.

Albanska jedinica jedina je sa Balkana koja postoji samostalno unutar ISIS: Spremni su da zapale Kosovo

- Svakako bi trebalo da nastavimo da radimo zajedno i da Srbija bude važan partner koji će učestvovati u našim aktivnostima i stvarnim vanrednim situacijama - rekao je Zoikaš u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ocenio je da je "odlično" što se Srbija "velikodušno ponudila" da od 8. do 11. oktobra bude domaćin vežbe "Srbija 2018", koju su zajedno organizovali NATO EADRCH i MUP Srbije.

Prema njegovim rečima, sve zemlje učesnica impresionirane su kako je transformisana baza vežbe u Mladenovcu na mestu bivše kasarne Bagremar.

Direktor međunarodne terenske vežbe EADRCH je, takođe, ocenio da je "dobro znati da će ovaj centar u budućnosti postati nacionalni centar za trening, što znači da će ceo ovaj napor dovesti do toga da se spasioci obučavaju kako bi spasavali živote u Srbiji".

- Možemo sarađivati na mnogo načina – ovde ću se osvrnuti na stvarne vanredne situacije. U slučaju stvarne vanredne situacije, država, ako je ozbiljno pogođena razmerama katastrofe, može se pozvati na međunarodni mehanizam za koordinaciju odgovora na katastrofu. Jedna od opcija je da kontaktira NATO centar EADRCH - rekao je Zoikaš, podsećajući da je Srbija sa ovim centrom sarađivala i ranije.

Učesnici vežbe "Srbija 2018" - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kao glavni cilj vežbe, Zoikaš je naveo poboljšanje kapaciteta timova, koji rade zajedno, odnosno interoperabilnost.

- To je prakticno realni prikaz situacije u kojoj će timovi sarađivati kada dođe do neke katastrofe. Veoma je važno da uvežbavaju svoje sposobnosti da uzajamno deluju, jer to je upravo glavni cilj vežbe. Pobrinuli smo se za to da na svakoj lokaciji budu timovi koji dolaze iz različitih država ili timovi iz različitih disciplina, primera radi, timovi za spasavanje u urbanim sredinama i medicinski timovi sarađuju na svakoj od lokacija - objasnio je on.

Zoikaš je ocenio i da je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić "sjajan lider", koji je sastavio sjajan tim ljudi za planiranje ove vežbe.

- Oni su uspeli u tome da ono što je isplanirano zaista tako bude i realizovano - rekao je Zoikaš.

Napominjući da je za sve zemlje važno da idu u korak s novim tehnologijama, Zoikaš je, ipak, ukazao da se ne može reći da je jedna zemlja "spremnija" od druge, a kao primer naveo je da Srbija ima najsavremeniji sistem koji snima fotografije sa različitih lokacija i čini ih dostupnim u realnom vremenu onima koji donose odluke u Beogradu ili negde drugde.

- I to se upravo dešava. Imali smo cepelin iznad jedne od lokacija na kojoj se organizuje vežba. Ja to do sada nisam imao prilike da vidim na nekim drugim vežbama. Tako da, ako posmatrate različite zemlje, svaka od njih je u nečemu dobra, u nečemu bi mogla da se unapredi. To je ono što je sjajno kod ove vežbe – imamo učesnike iz toliko zemalja koji rade zajedno i pokazuju tehnologiju kojom raspolažu, mi praktično učimo jedni od drugih - rekao je Zoikaš.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA