≫ 

SAD šalje svog ključnog čoveka za borbu protiv terorista na Kosovo: U posetu stiže posle pretnji džihadista da će razoriti Gračanicu

On će boraviti i u Albaniji i u BiH

  • 7

Koordinator za borbu protiv terorizma iz američkog Stejt departmenta Nejtan Sejls će ove nedelje boraviti na Balkanu - u Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu, navode danas prištinski mediji. Sejls će sa sagovornicima razmeniti mišljenja o saradnji u borbi protiv terorizma, suđenjima teroristima i bezbednosti na granicama, saopštio je Stejt department.

Izglasavanje kosovske vojske krajem novembra: Nacrt zakona pred poslanicima na dan kada se slavi zastava Republike Albanije!?

Podsećamo, istraga kosovskog tužilaštva protiv šestočlane grupe džihadista, uhapšene zbog pripreme napada na Izraelce, Srbe i KFOR, pokazala je da su optuženi pokušali da nabave eksploziv i bojne otrove u Albaniji, kao i da su planirali da izazovu haos na Kosovu, poput onog koji se dogodio tokom martovskog nasilja 2004. godine.

Optužnica protiv ove grupe predata je kosovskom pravosuđu prošle sedmice i u njoj se navodi kako su optuženi pokušali da organizuju i izvedu terorističe napade na Kosovu, na koji način su birali mete, te kako su njihove akcije finansirane.

Jedan od optuženih, Bujar Behrami, u iskazu je policiji otkrio detalje vezane za planiranje napada, regrutaciju bombaša, kao i načine na koji su pripadnici ove grupe pokušali da nabave oružje, eksplozive i bojne otrove.

Osim Bujara Behramija, za terorizam su optuženi i Resim Kastrati, Gramos Šabani, Albert Ademaj, Leutrim Musliju i Edona Haliti. Bujari je, prema optužnici, pokušao da formira grupu "Pomagači Islamske države u zemlji orlova", koja bi delovala na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji.

Leutar Musliju je u maju osuđen na tri i po godine zatvora zbog planiranja napada na izraelske navijače tokom meča u Elbasanu.

Istragom je utvrđeno da im je Islamska država prebacila oko 9.000 evra za finansiranje napada. Planirali su i da napadnu dva ugostiteljska objekta u Gračanici, kao i pravoslavnu crkvu u Kosovskoj Mitrovici.

Takođe, i britanski list "Tajms" objavio je tekst pod nazivom "Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat" u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

VIDEO: Albanci kamenuju srpsku školu 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    15. oktobar 2018 | 12:11

    Ko veruje još amerima?

  • Hm

    15. oktobar 2018 | 12:33

    On to dolazi da ih podrzi i da im pomogne.

  • Dusan

    15. oktobar 2018 | 13:14

    Zna se ko je stvorio Al kaidu. AMERIKA.Pa imje to malo bilo pasu stvorili ISIS idruge terorističke organizacije. Najveći Terorusti su AMERI oni su ih stvorili idalje ih podržavaju u naoružanju i Novčano. U katolike nema vera kao u psa.To su Satane služe djavolu !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA