Da li je imenovanje Mojsilovića gest dobre volje Srbije prema NATO? Novi načelnik Generalštaba dao iskren odgovor

Govoreći o sprovedenim reformama Vojske Mojsilović je rekao da je bilo nekih "neadekvatnih mera", ali da one nisu uticale na sposobnost Vojske da "adekvatno odgovori"

  • 7

Ključni regionalni problem koji ugrožava suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije jeste složena situacija na Kosovu i Metohiji, ali građani nemaju razloga za strah jer Vojska neprekidno prati situaciju i spremna je da adekvatno reaguje na eventualne promene stanja bezbednosti i spreči prelivanje krize na teritoriju centralne Srbije, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Veseljija ne interesuje stav Srba: Formiraćemo oružane snage želeli to neki ili ne

On je u intervjuu za "Večernje novosti" izjavio da je niz postupaka vlasti u Prištini u poslednje vreme doprineo nestabilnosti regiona, objasnivši da misli na ignorisanje briselskih sporazuma, nametanje rešenja bez uvažavanja stavova Srbije i srpske zajednice na KiM, transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i posetu kosovskog predsednika Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Prema njegovim rečima, jedini adekvatan sagovornik za pitanje bezbednosti na KiM je Kfor s kojim Vojska Srbije ima razvijenu saradnju.

- Mi ćemo učiniti sve da se poštuju međunarodne obaveze i pravna akta i da u duhu odluka predsednika Republike i premijera nastavimo profesionalnu saradnju s Kforom, ali insistiramo da ih poštuju i svi drugi akteri - izjavio je Mojsilović i dodao da iako su međunarodne snage jedina legitimna oružana formacija, od KFOR-a se traže garancije da će srpski narod u potpunosti biti zaštićen.

Mojsilović - Foto: mod.gov.rs

Upitan da prokomentariše medijske napise da je blizak NATO-u i da je njegovo imenovanje "gest dobre volje Srbije prema Zapadu", Mojsilović kaže da je živeo i u Rusiji i u Briselu, učestvovao u ratnim dejstvima na prostoru bivše Jugoslavije i na KiM i da nema razloga ikome da se pravda, kao i da će voditi računa isključivo o interesima države u skladu sa Ustavom.

Govoreći o sprovedenim reformama Vojske Mojsilović je rekao da je bilo nekih "neadekvatnih mera", ali da one nisu uticale na sposobnost Vojske da "adekvatno odgovori".

- Promene u okruženju veoma utiču na ono što će se u narednom periodu dešavati. Mnoge stvari menjamo i unapređujemo. Vojska Srbije, bez obzira na promene bezbednosnog okruženja, uvek će biti spremna da adekvatno vojno odgovori - rekao je Mojsilović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    16. oktobar 2018 | 16:26

    Ne obmanjujte sebe i oficirski kodeks Kao bivsi oficir JNA moram vam reci g Mojsilovicu iako sam po cinu nizi od vaseg cina koji imate i nosite na epoletama zemlja i narod se brani vojskomGde je Srpska vojska u juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji od 1999 do danas?

  • alex roth

    16. oktobar 2018 | 19:54

    ako je mojsilovic nagnut prema vazalnom delu ? vojnog vrha onda bi bilo bolje da srpsku vojsku pretvorite u privatnu organizaciju,sto bi drza vi smanjilo izdatke za vojne troskove.pogotovu sav tekuci politicki raz voj ne donosi neka poboljsanja za srpski narod nego mu natovaruje sve ve ce probleme kojih dosadasnjom politikom nije moguce izmeniti.

  • Alo

    16. oktobar 2018 | 12:34

    Kulundzija,Simovic ta gospoda su trebala ispred tebe da budu Nacelnici.Ti su pravi ljudi,ratnici gospoda koje je volela vojska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA