Srbija na skupove s Kosovom i bez fusnote?

Napuštanjem foruma je gubila samo Srbija, jer se glas druge strane čuo, a uz to je trošen bespotreban novac na putne troškove, navodi izvor iz Vlade Srbije

  • 1

Vlada Srbije razmatra model koji bi omogućio da Srbija učestvuje na regionalnim skupovima na kojima bi Kosovo predstavljeno i bez fusnoste.

Pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, Blic piše da će Vlada u narednih nekoliko dana najverovatnije promeniti zaključak o neučestvovanju predstavnika Srbije na regionalnim forumima na kojima učestvuju i izaslanici Prištine.

Na tom modelu, kako navodi list, zajednički rade potpredsednica Vlade Srbje zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i šef Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.

List piše da bi taj model praktično omogućio srpskim zvaničnicima da učestvuju na međunarodnim konferencijama bez priznanja nezavisnosti Kosova i bez obzira na ranije insistiranje srpske strane da na tabli ispred predstavnka Prištine osim "Kosovo" stoji i fusnota.

- Zaljučak svih u Vladi je da je napuštanjem foruma gubila samo Srbija, jer se glas druge strane čuo. Osim toga, trošen je bespotreban novac na putne troškove, a našim ljudima je bilo neprijatno što su morali demonstrativno da odlaze. Zbog toga će predlog biti takav da obraćanje naših predstavnika na forumima obavezno sadrži "ogradu" i poruku da učestvovanje ne znači priznanje Kosova - kazao je izvor Blica iz Vlade Srbije.

Prema dogovoru Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju iz februara, Kosovo na regionalnim skupovima treba da bude predstavljeno uz zvezdicu i fusnotu koja glasi: "Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti".

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • region

    15. avgust 2012 | 20:05

    samo vas cekamo da priznate i vi u srbiji kosovo pa da vas svi pljunemo jer ste druge zemlje pljuvali i govorili da su crnogorci izdajnici i braca sa albancima vidjecemo kakvi ste obilici i kako bjese ono kosovo je srbija,losa ste nacija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA