Dačić: Sartid prvi na udaru ispitivanja privatizacija

Premijer Srbije najavio je preispitivanje privatizacije više od 26 firmi i podsetio da je o "pljačkama" na koje je ukazao Brisel informacije dao Savet za borbu protiv korupcije

  • 0

Premijer i ministar policije Ivica Dačić rekao je danas da su formirani timovi od 60 pripadnika iz 12 policijskih uprava koji će raditi na preispitivanju spornih privatizacija i najavio da će oni istovremeno započeti preispitivanje sumnjivih privatizacija.

Iako najpre nije želeo da nabraja koje će firme biti proveravane, jer, kako kaže, nije pristalica takvog načina rada, Dačić je rekao da će se prvi "na udaru" naći "Sartid". On je pomenuo i da je deo posla u vezi sa preispitivanjem privatizacija završen još u vreme njegovog prethodnika u Vladi i da o tome postoje izveštaji.

- U svim preduzećima će istovremeno početi preispitivanje privatizacija, s tim da u nekim, za koje izveštaji već postoje, posao neće krenuti od nule - objasnio je Dačić u emisiji "Kažiprst" TV B92 i dodao da je reč od više od 26 firmi.

Dačić je ukazao da to nije jednostavan posao jer, kako je rekao, to nije pitanje samo policijske istrage koja je uobičajena kod nekih krivičnih dela.

- Reč je o ekspertizi šta je urađeno u skladu sa zakonom i da li su preduzeća kupovali oni koji su ih procenjivali, kao i da li je bilo korupcije - naveo je on.

Govoreći o prošlonedeljnoj poseti izvestioca EP Jelka Kacina koji je obišao neka preduzeća za koje se sumnja da su privatizovana na nezakonit način, Dačić je njegove izjave ocenio kao politički nekorektne uz napomenu da njemu lično Kacionovi stavovi "izazivaju sumnju".

Dodao je i da nije prvi put da se Kacin bavi, kako je rekao, stvarima koje su u nadležnosti istražnih organa u Srbiji.

Dačić, koji je i lider SPS, ponovio je da ta stranka nema nikakve veze sa spornim privatizacijama, s obzirom na to da su se one u najvećem broju dogodile u vreme kada socijalisti nisu bili u vlasti.

- Ali, mi smo i tada govorili da je tu bilo pljački... Sada su se svi setili toga kada je to rekao neko iz Brisela. Pa, nisu oni sami to napisali, oni su to pokupili od Saveta za borbu protiv korupcije. Meni je o tome govorila još Verica Barać - rekao je Dačić.

On je zaključio da to ipak ne znači da je svaka firma sa "briselskog spiska" sporno privatizovana.

"BAŠ ME ZANIMA DA LI ĆE ISTRAGA STIĆI DO SAD"

Dačić je dodao da ga "baš zanima" da li će istraga o ovom slučaju stići i do SAD, i da nedostaje još 100 miliona dolara.

- Baš me zanima koliko će daleko istraga da ide i da li će stići do SAD. Sartid je prodat za 20 i nešto miliona. Da li je to bila pljačkaška privatizacija ili nije? Gde je najmanje 100 miliona? Nadam se brzom rezultatu istrage - rekao je Dačić tokom obilaska beogradske osnovne škole "Jovan Dučić".

Na pitanje kako mu se usred borbe protiv korupcije dogodio takav previd da nestane 300 miliona evra iz Agrobanke, dok se istovremeno hapse doktori za 300 evra mita, Dačić je odgovorio da policija "sankcioniše krivična dela koja nastaju".

On je rekao da je policija, kada je policija istraživala Metals banku naišla na tragove svega toga.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA