Nikolić: Rusofil sam, jedino Srbiju volim više od Rusije!

Predsednik Srbije, uoči sastanka s Vladimirom Putinom, izjavio da očekuje pomoć "kako bi se preskočile neke barijere u nasleđenom praznom budžetu"

  • 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio uoči sastanka s ruskim predsednikom sutra u Sočiju, da Srbija očekuje pomoć "kako bi se preskočile neke barijere u nasleđenom praznom budžetu".

- Moja očekivanja su velika, ogromna. Velika je čast razgovarati sa predsednikom Ruske federacije već drugi put u tri meseca, to je znak da postoji obostrana želja da mnogo bolje sarađujemo nego do sada - rekao je Nikolić u ekskluzivnom intervjuu za Prvi kanal ruske televizije.

Predsednik Nikolić je dodao i to da postoje srpska očekivanja da Rusija u ovom najtežem trenutku za Srbiju pomogne kako bi se preskočile neke barijere u praznom budžetu koje su nove vlasti nasledile. On je dalje pojasnio da su odnosi dve zemlje u ovom trenutku “na nivou strateškog partnerstva” iako, kako je kazao, sporazum kojim bi to i zvanično bilo potvrđeno još nije potpisan.

- Dokument te vrste do sada nije potpisan - naglasio je Nikolić, ali ocenio je da su odnosi dve zemlje "na nivou kao da on već postoji" i da ostaje samo da se to "sprovede kroz papire".

Prema njegovim rečima, ono što je omogućeno izborom Vladimira Putina za predsednika Rusije, a potom i rezultatima izbora u Srbiji jeste veoma "tesna, bliska i čvrsta, na ekonomskim motivima i prijateljstvu zasnovana saradnja između Srbije i RF".

- Ono što narodi pokazuju - a to je velika ljubav - državna rukovodstva ne smeju i ne treba da sprečavaju. Mi nemamo zadatak da ubeđujemo Ruse i Srbe da treba da sarađuju, izgleda da to treba ubeđivati samo rukovodstva, a narod je potpuno opredeljen. Videlo se to samo na jednoj fudbalskoj utakmici kojoj je prisustvovao Putin, videlo se i na nedavno održanom aeromitingu u Beogradu  -  rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da priznaje da je rusofil i da je Srbija jedino što više voli od Rusije, te da je najvažnije da je Rusija stalni član SB UN koji, kako je naveo, nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije, što olakšava borbu Srbije.

- Mi neprijatelje u svetu nemamo - imamo manje i veće prijatelje. Što se tiče odnosa sa Rusijom biće potpuno otvoreni, kao što su odnosi sa EU. Unija od mene nikada neće čuti neku laž - rekao je on.

Govoreći o mogućnostima za saradnju u vojoj oblasti, Nikolić je rekao da postoje dogovori koji će biti realizovani, a cilj je da "imamo zajedničke proizvode, da zajednički nastupamo na trećim tržistima", ali da je doda da nije istina da će se srpska vojska naoružavati ruskim oružjem.

O poseti Putina Srbiji, koju mediji najavljuju u decembru, Nikolić kaže da će se još razgovarati, ali da bi tilo dobro da obojica predsednika prisustvuju početku radova na izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, što je planirano za decembar, a što je investicija vredna milijardu i 900 miliona dolara.

Nikolić je, međutim, kao netačne ocenio napise u medijima da Rusija za podršku Srbiji trazi da Beograd prizna Abhaziju i Južnu Osetiju.

Kad je reč o odnosu Srbije prema Evroazijskom savezu, Nikolić je kazao da će Srbija biti u svakoj organizciji, regionalnoj, međunarodnoj u kojoj za sebe može da pronađe korist, jer, kako je naveo, tržišta Rusije i nekih država Dalekog istoka su šansa za Srbiju, ali napomenuo i da Srbija još nema dovoljno robe za to tržište.

On, međutim, dodao je, uvek ima u vidu da su blagodeti civilizacije i na zapadu i da državu treba urediti tako da bude demokratska.

- Želimo da zakonodavstvo prilagodimo evropskim standardima, kako bi zemlja bila uređena kao Nemačka i pokušavamo da ostvarimo ono što sam nazivao Srbija - kuća sa dvoja vrata: jedna na istok, jedna na zapad, i jedna i druga otvorena za prijatelje - zaključio je predsednik Srbije.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA