ODLUKA VLADE: PDV povećan na 20 odsto!

Vlada Srbije donela je odluku da se opšta stopa PDV-a od oktobra poveća sa 18 na 20 odsto, dok će akcize na duvan biti povećane od 1.oktobra do 30. juna 2013. Umesto sadašnjih 33 dinara po pakli, predloženi iznos je 43 dinara

  • 0

Vlada Srbije donela je odluku da se opšta stopa PDV-a od oktobra poveća sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa PDV-a od osam odsto, a akcize na duvan će biti povećane, od 1.oktobra do 30. juna 2013. umesto sadašnjih 33 dinara po pakli, predloženi iznos je 43 dinara.

"Vlada Srbije usvojila je Predlog rebalansa budžeta za 2012. godinu kao i paket od 12 zakona kojima će se uvesti red u javne finansije i sprečiti propadanje države", saopšteno je nakon sednice Vlade.

Premijer Ivica Dačić istakao je da Vlada namerava da zaštiti slojeve stanovništva koji su najviše pogođeni krizom, što znači da neće biti zamrzavanja plata i penzija.

Dačić je rekao da će ove mere doneti uštede od milijardu evra i podrazumevaju drastične rezove smanjenjem nepotrebnih troškova države, između ostalog i ukidanje raznih agencija, direkcija i fondova.

Odlučeno je da će plate u javnom sektoru i penzije moći da se povećaju dva odsto u oktobru i isto toliko u aprilu sledeće godine da bi se od oktobra 2013. godine njihovo usklađivanje nastavilo kako je predviđeno fiskalnim pravilima.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da je merama predviđeno obaranje konsolidovanog budžetskog deficita sa sadašnjih 7,1 odsto na 6,7 odsto do kraja godine.

Dinkić je istakao da je Vlada odlučila da poveća akcize na cigarete kao i akcize na dizel gorivo, a porez na dividende i prihod od kamata povećan je sa 10 na 15 odsto.

Dinkić je rekao da je za više od pola miliona najugroženijih penzionera sa primanjima ispod 15.000 dinara vlada obezbedila posebnu pomoć od po 16.000 dinara godišnje, čija će prva rata biti isplaćena već tokom sledeće nedelje.

(D. Z. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA