Šulc: Očigledno je da Srbija mora da prizna Kosovo!

Moja individualna procena je zasnovana na realnosti i pragmatizmu, kaže predsednik Evropskog parlamenta

  • 1

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc kaže da njegova izjava da Srbija treba da prizna Kosovo ukoliko želi u EU predstavlja individualnu procenu zasnovanu na realnosti i pragmatizmu.

- Izjava da Srbija treba da prizna Kosovo ukoliko želi da postane članica EU jeste moja individualna procena zasnovana na realnosti i pragmatizmu, a ono što sam rekao za mnoge je očigledno - rekao je Šulc.

On je naveo da je tom izjavom "samo istakao nedoslednost koja postoji unutar EU", budući da su pojedine članice priznale Kosovo, dok pet još to nije uradilo.

- Da bih bio potpuno jasan, niti sam u poziciji niti želim da postavljam dodatne uslove. Već sam rekao da tu vrstu odluka prepuštam diplomatama, pregovaračima, vladama - kazao je Šulc.

Na pitanje šta znači njegova izjava da se na "kraju puta očekuje pomirenje i međusobno priznanje Srbije i Kosova u okviru EU", Šulc je naveo da je tom izjavom "mislio da u budućnosti vidim i Srbiju i Kosovo u EU i da će na kraju tog procesa morati da se nađe način za sporazumno, obostrano priznanje".

Na pitanje da li Srbija može očekivati nove uslove za dobijanje datuma za početak pregovora, on kaže da su svi uslovi već poznati.

Upitan da li je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora pre leta 2013, Šulc je rekao da se "iskreno nada da će tako i biti".

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    13. septembar 2012 | 10:43

    Rudna bogadstva i ono sve sto imamo na Kosovu,da nam je to sada ne bi morali da prosimo od Rusa i MMF-a kredit. Voleo bih da gledam kaki ce neko od ovih da se nadje jaci pa da im cepa i Britaniju,Nemacku a naravno i onu klosarsku drzavu Ameriku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA