USLOV ZA EU: Nemačka će od Srbije tražiti ugovor s Prištinom!

Zahtevi koje sam danas predstavio nisu novi i sagovornici u Beogradu nisu bili iznenađeni, rekao je predstavnik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije

  • 1

Nemačka će tražiti od Srbije da pre početka pristupnih pregovora sa EU potpiše s Prištinom obavezujući ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, izjavio je u Beogradu visoki predstavnik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof.

Šokenhof je naglasio da će njegova stranka u Bundestagu insistirati na tome da Nemačka zauzme stav da ugovor između Beograda i Prištine bude u pisanoj formi i da do kraja procesa pridruživanja EU svi detalji tog ugovora budu u potpunosti sprovedeni.

On je pozvao Beograd da "aktivno utiče" na ukidanje paralelnih struktura i bezbednosnog aparata na severu Kosova, kao i finansiranja, navodeći da je godišnji finansijski doprinos Beograda severu Kosova, prema nemačkim saznanjima, "veći nego doprinos koji Srbija dobija od EU".

Do momenta donošenja odluke o otpočinjanju pregovora Srbija mora da ispuni Akcioni plan koji je početkom 2011. godine sklopila sa Evropskom komisijom.

Od Beograda se očekuje i vidljiv napredak u razjašnjenju i krivičnom gonjenju zbog napada i podmetanja požara u zgradi ambasade Nemačke u Beogradu u februaru 2008. godine, nakon što je Berlin priznao nezavisnost Kosova.

Očekuju se i jasni signali u cilju nastavka pomirenja u regionu.

Šokenhof je dodao da zahtevi koje je danas predstavio nisu novi i da sagovornici u Beogradu nisu bili iznenađeni.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA