Lajčak: Za dobijanje datuma novi uslovi za Srbiju!

"Tu je decembar, pa jun, pa decembar sledeće godine. Nije ni drama ni tragedija, bez obzira na to šta bude odlučiovrh EU", kaže Specijalni izaslanik EU i šef slovačke diplomatije

  • 0

Specijalni izaslanik EU, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je da će Srbija za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU morati da učini "dodatne korake".

- Pored primene već dogovorenog, za otvaranje pregovora biće potrebno da Srbija načini dodatne korake. Koje konkretno, odlučiće Evropski savet - rekao je Lajčak.

Povodom nemačkog zahteva da Beograd i Priština potpišu sporazum o dobrosusedskim odnosima, on je rekao da ne bi trebalo obraćati mnogo pažnje na to šta pojedinci iz EU govore, nego da su važni mišljenje Evropske komisije i zaključci Evropskog saveta u decembru.

- Za Brisel je važno da vidimo da u srpskoj vlasti postoji odlučnost da se krene dalje - rekao je Lajčak i dodao da u prvim potezima nove vlasti u Srbiji "vidi dosta predanosti, dosta dobre volje" i izrazio nadu da će ta volja biti pretočena u konkretne rezultate.

On je ocenio i da "nisu važni datumi", nego da je ključno da Brisel vidi progres, reforme i predanost Vlade Srbije i svih zvaničnika da se kreće ka evropskim integracijama.

- Tu je decembar, pa jun, pa decembar sledeće godine. Nije ni drama ni tragedija, bez obzira na to šta bude odlučiovrh EU - rekao je Lajčak. Za početak, trebalo bi primeniti ono što je dogovoreno za status kandidata, pre svega sporazum o integrisanom upravljanju prelazima prema Kosovu, a onda bi Vlada Srbije i EU trebalo da se dogovore šta su uslovi za datum, dodao je slovački ministar.

(D. Z. / izvor: Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA