SAGLASNOST OKO BUDŽETA: Pajtić i Dinkić se dogovorili o iznosu novca Vojvodini

Predsednik Vlade Vojvodine i ministar finansija Srbije dogovorili su se da osnovica za obračun pokrajinskog budžeta bude veća za oko 9,5 odsto u odnosu na osnovicu koja je korišćena kada je rađen ovogodišnji budžet

  • 0

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić saglasili su se danas u Novom Sadu o načinu rešavanja problema u finansiranju pokrajine i istakli da je donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine nužan preduslov za njeno stabilno finansiranje.

- Postigli smo visok stepen saglasnosti o tome kako rešavati problem nesuglasica oko udela koji Vojvodini po Ustavu pripada iz republičkog budžeta - rekao je Pajtić posle više od dva sata razgovora u zgradi pokrajinske vlade.

Pajtić je napomenuo da nije do kraja razrešen taj problem, ali je naglasio da će biti zajednički rađeno na izradi zakona koji bi prema najavi Dinkića trebalo da bude donet u prvoj polovini iduće godine.

Dinkić je dodao da je dogovoreno da osnovica za obračun transfera Vojvodini, odnosno obračun pokrajinskog budžeta u celini, bude veća za oko 9,5 odsto u odnosu na osnovicu koja je korišćena kada je rađen ovogodišnji budžet.

- Vojvodina će imati veći udeo od prihoda koji će se ostvariti porezima na profit - rekao je Dinkić.

Dinkić je istakao da je ovaj razgovor održan u okviru priprema republičkog budžeta za iduću godinu, čiji bi predlog trebalo da bude gotov do sredine ovog meseca.

Podsetimo, Vlada Vojvodine uputila je Ustavnom sudu Srbije predstavku u kojoj je ocenjeno da je izmenama Zakona o budžetskom sistemu pokrajinski budžet "zakinut" za oko devet milijardi dinara.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA