DULIĆ NIJE SASLUŠAN ZBOG IMUNITETA: Protiv mene se vodi hajka! (FOTO)

Bivši ministar, koga su u Skupštini podržali najviši funkcioneri DS, tvrdi da se neće pozivati na imunitet... Policija ga jutros zatekla u pidžami i papučama... Priveden Dulićev bivši pomoćnik Nebojša Janjić, kao i direktor Direkcije za puteve Srbije Zoran Drobnjak, koji je saslušan, pa pušten... Tužilac Radisavljević najavljuje ukidanje imuniteta, Skupština o tome raspravlja u ponedeljak

  • 10

Zatekli ga u papučama i pidžami!

Upravo ova scena krasila je porodični dom Dulićevih u Subotici, gde je jutros u 8,25 policija pokušala da uhapsi Olivera Dulića, bivšeg ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, ali se on u tom trenutku pozvao na imunitet.

Ipak, oko 15,30 funkcioner DS se odazvao se pozivu na razgovor u policiji. On je došao u Platu Srbije u pratnji bivšeg ministra pravde Slobodana Homena i još tri osobe, najverovatnije advokata. Ipak, nije saslušan, jer je njegov poslanički imunitet i dalje na snazi.

- Dobio sam optužnicu. Stojim na raspolaganju državnim organima i poštujem sve institucije - poručio je Dulić.

Na konferenciji za medije koju je u podne održao u Skupštinio on je rekao da se neće pozivati na imunitet.

- Nema potrebe da se zbog mene sastaju ni Administrativni odbor, ni Skupština. Jutros sam se pozvao na imunitet kako bi mogao da sazovem konferenciju za novinare i javnosti ukažem da se protiv mene vodi politička hajka - rekao je Dulić, pa nastavio:

- Nikada nisam prekršio zakon i to ću i dokazati. Ovo što se danas dešava je kraj procesa koji je počeo pre mesec dana da bi se ja valjao po blatu, a vlast na jednom od bivših ministara Demokratske stranke pokazala da je spremna da iskoreni korupciju - rekao je Dulić, koji je ranije danas ponovio da je očigledno da se radi o političkom progonu, jer je već mesec dana satanizovan kroz dva tabloidna medija pod kontrolom vlasti, s ciljem da se spremi teren za njegovo privođenje.

- Nemam šta da krijem i jedva čekam razgovor s državnim organima - rekao je Dulić, pa nastavio:

- Kako je moguće da me danas tuži niže tužilaštvo za organizovani kriminal?

Dulić tvrdi da u svemu nema nikakvog krivičnog dela pa ni, kako je rekao, primanja i davanja mita, niti ima štete za građane.

-Radi se o političkom procesu jer je potrebno uprljati ljude iz Demokratske strnake. Ali ja sam spreman da se borim do kraja, da se javim policiji i spreman sam i za pritvor. Samo neka mi ostave porodicu na miru - poručio je Dulić.

On je naveo da nije istina da je firma "Nuba invest" imala povlašćen položaj jer je, kako je naveo, svako dobio dozvole onim redom kojim se javljao. Dulić je kazao i da on nije potpisao nijedan papir već da su to radili njegovi pomoćnici, kao i da je on, kao ministar, sve vreme svog mandata štitio zakon.

Upitan zašto misli da je ovo politički proces kada je tužilac Miljko Radisavljević postupao i za vreme bivše i aktuelne vlade, Dulić nije hteo da komentariše. On je kazao da je za sve kriv "ovaj režim" i da je za njega jedino relevantan izveštaj republičkog tužioca iz 2010. godine.

Dulić je podsetio da je Republičko javno tužilaštvo dopisom od 20. decembra 2010. godine obavestilo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja da iz izvršenog uvida u dostavljenu dokumentaciju proizlazi da je Ministarstvo u postupku izdavanja dozvola preduzeću "Nuba invest" za izgradnju optičkog kabla duž magistralnih i regionalnih puteva, postupalo u skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji.

Zapisnik Vlade Srbije potpisala je tadašnji pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandra Damjanović Petrović 13. januara 2011. godine.

Povodom navoda u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije da je firma "Nuba invest" dobila dozvole za izgradnju optičkog kabla kršenjem odredbi zakona Vlada Srbije je, u granicama svojih ovlašćenja, ispitala sve okolnosti slučaja i utvrdila da je postupak za izdavanje dozvola sproveden u skladu sa zakonom.

Konferenciji za novinare su prisustvovali bivši premijer Mirko Cvetković, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije Dragoljub Mićunović, Slobodan Homen, Dušan Petrović, Borko Stefanović, Nada Kolundžija, Dragan Šutanovac... Međutim, nisu bili prisutni čelni ljudi DS - Boris Tadić, Dragan Đilas i Bojan Pajtić.

Mićunović je rekao da se ovde radi o političkom procesu, ocenivši da to nije dobro jer je znači da u našem društvu postoji kriza vladavine prava.

- Svi su nevini dok se ne dokaže suprotno, a već mesecima se protiv Dulića vodi hajka - istakao je Mićunović.

U isto vreme, u Skupštini Srbije  Administrativni odbor predložio je skidanje imuniteta Duliću.

U policijskoj akciji priveden je i Dulićev bivši pomoćnik Nebojša Janjić, kao i direktor Direkcije za puteve Srbije Zoran Drobnjak. Drobnjak je dao izjavu u policiji, nakon čega je pušten.

Specijalni tužilac  za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da će to tužilaštvo u toku dana uputiti Narodnoj skupštini predlog za ukidanje imuniteta poslaniku i bivšem ministru Oliveru Duliću radi vođenja krivičnog postupka.

- Iz podataka koje je policija do sada prikupila proizlazi da postoje osnovi sumnje da su tri lica izvršila krivično delo zloupotreba sužbenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika, jer je prilikom izdavanja dozvola od strane Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja prekršen zakon o planiranju i izgradnji -  precizirao je Radisavljević.

Zamenik predsednika skupštinskog odbora za administrativno-budžetske i mandatno-imunitetska pitanja Nenad Konstantinović tvrdi da onaj ko se pozvao na poslanički imunitet ne može biti uhapšen, i ako je kojim slučajem priveden, mora odmah biti pušten na slobodu.

- Protiv onoga ko se pozvao na poslanički imunitet ne može da se vodi krivični ili bilo koji drugi postupak koji bi rezultirao kaznom zatvora - kaže Konstantinović, i dodaje da za skidanje imuniteta mora da glasa 126 poslanika.

RTS je javio da Dulić treba da bude priveden zbog zloupotrebe službenog položaja.

Dulić je ranije dovođen u vezu sa aferom oko izdavanja dozvola slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova duž srpskih puteva.

Za taj posao "Nuba" je podnela zahtev nadležnom ministarstvu samo nekoliko meseci nakon registracije preduzeća u Srbiji, u septembru 2009. godine. Dozvolu od resornog ministarstva "Nuba" je dobila već 16. oktobra. Trinaest dana kasnije, Ministarstvo je u ime ove firme, uputilo zahtev preduzeću "Putevi Srbije" radi izdavanja saglasnosti za postavljanje optičkog kabla na relaciji Batrovci-Beograd.

Zahtev je potpisao ministar Oliver Dulić.

"Putevi Srbije" prvo odbijaju zahtev nalazeći da je "Nuba" nekvalifikovana za taj posao. Odluka se ipak naknadno menja i favorizovana firma - uprkos manjkavom zahtevu i uz asistenciju Ministarstva koje ignoriše primedbe - dobija posao.

Na problematičnost ovog postupka prvi je ukazao Savet za borbu protiv korupcije još u novembru 2010. godine.

(I. Mitkovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gospodja Ministarka

    6. oktobar 2012 | 13:11

    Znas ti a znamo i mi sta si sve ovo vreme radio. Rasipao si se kao niko do sad. Davao si hiljade na satove, milione za firme i porodicu...ku*** ces dokazati da si nevin. Bas da vidim i to cudo. Lepo se ti predaj policiji pa da nam svima bude lakse da se ne mucimo vise.

  • milivoje

    6. oktobar 2012 | 13:34

    mogo bi ti malo u zatvor. sa tim se svi slazemo.

  • zullu

    6. oktobar 2012 | 15:02

    Hapsite bagru lopovsku opljackaše nam drzavu a mi ko ovce blejimo...Šutko je tu pored ovog najsumnjiviji!Pa kolko su pokrali mi da smo Švajcarska morali bi da propadnemo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA