SPRDAJU SE S NAMA: Srbija će ući u EU za vreme predsedavanja Turske!

"Kopenhagen post" je u okviru teksta o problemima s kojima se Srbija suočava na svom evropskom putu naveo šalu, navodno, neimenovanog zvaničnika EU

  • 5

"Srbija će postati član Evropske unije za vreme predsedavanja Turske"!

Ovu šalu objavio je najtiražniji danski list "Kopenhagen post", citirajući neimenovanog zvaničnika Unije, u tekstu koji se bavi preprekama koje stoje na putu Srbiji ka EU.

- Jedan zvaničnik EU u šali je rekao: 'Srbija će postati član EU za vreme predsedavanja Turske'. Velika prepreka je Kosovo, koje mnogi Srbi posmatraju kao deo svoje teriorije, iako je ono proglasilo nezavisnost još 2008. godine - piše na početku teksta objavljenog u "Kopenhagen postu".

Ipak, autor ovog teksta kaže da Kosovo nije najveći problem s kojim se Srbija suočava.

- Ekonomija države je posrnula i mnoge ljude ostavila očajnima. Brojke govore tužnu priču: 30 odsto nezaposlenih, inflacija je deset odsto a dugovi su ogromni. Mnogi mladi ljudi kojima se ukaže prilika napuštaju Srbiju tražeći "zelenije pašnjake" - navodi se u tekstu.

Da u Srbiji nije sve "crno", dokazuje visok nivo obrazovanja stanovništva, kao i pozitivna iskustva vlasnika inostranih firmi sa zaposlenima u Srbiji. Takođe, zvaničnici Unije su izgleda zadovoljni stepenom poštovanja manjinskih prava.

- Nažalost, poštovanje prava manjina se i dalje ne odnosi i na homoseksualce, što je trend i u drugim državama u istočnoj i centralnoj Evropi. U oktobru 2010. grupa protivnika "Parade ponosa" napala je učesnike ove manifestacije, što je razultiralo nasiljem i neredima u centru Beograda - podseća "Kopenhagen post".

Kao najvažnije pitanje ističe se politika koju će voditi predsednik Tomislav Nikolić i Vlada Srbije u kojoj sede, kako se navodi, predstavnici "desničarske" Srpske napredne stranke.

Međutim, autor teksta ističe da pregovori sa Unijom nisu isto što i članstvo.

- Naravno, treba istaći da je početak pregovora daleko od stvarnog pristupanja. Turska, na primer, pregovara o ovom pitanju od 2005, ali bez ikakvog realnog izgleda da se ikada postane član. Najveća prednost određivanja datuma početka pregovora će, međutim, biti da se izvrši pritisak na Srbiju da sprovede ključne ekonomske, političke i socijalne reforme. 'Evropeizovana Srbija' je u našem interesu - bez obzira na to da li postane ili ne članica EU - zaključuje se u tekstu.

(M. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • igor

    13. oktobar 2012 | 10:07

    ko kaze da se sprdaju...tako ce biti na kraju,a sve sto pise ovde nije laz...takvo je stanje trenutno... :-)

  • Buba

    13. oktobar 2012 | 00:32

    Danci su ustvari nasa braca , pa se zato tako i sale . Ja njih obozavam i odlicno poznajem njihov humor.Oni ne vole Turke , ali nas jako vole kao i ostali Vikinzi. U zivotu su mi najvise finansijski i svakako pomogli bas Danci , kada mi je bilo najteze sto od Srba nisam dozivela.

  • Сиротињо и богу си тешка

    12. oktobar 2012 | 23:10

    Нитко, ко је добро стојећи, не би примио у своју кућу убогу сиритињу, нераднике, који би мукте живели на рачун другог. Сиротињом и нерадницима нас је створала и ствара власт и политичари Србије. Због тога се измишљају разлози Косово, »трта мрта ово па оно...« итд.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA