PALO RUKOVANJE! Dačić Tačiju: Kosovo je moje koliko je i tvoje!

- Ja sam mu (Tačiju) rekao da koliko je Kosovo njegovo, toliko je i moje. Ja sam rođen na Kosovu - rekao je srpski premijer nakon sastanka sa predsednikom kosovske vlade u Briselu

  • 4

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je posle susreta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da je tema tog sastanka bila "dogovor o dijalogu". On je najavio da će u novembru biti održan sledeći sastanak, do kada će rukovodstvo Srbije pripremiti platformu za vođenje dijaloga sa Prištinom.

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se u Briselu s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem uz prisustvo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

- Ja sam mu rekao da koliko je Kosovo njegovo, toliko je i moje. Ja sam rođen na Kosovu - ispričao je Dačić za RTS i dodao da je Tači učestvovao i u razogovorima u Rambujeu, kao i u pregovorima u Beču.

Dačić je rekao da sada sledi sednica državnog rukovodstva Srbije na kojoj će biti utvrđena platforma za dijalog u kome će, kako ističe, biti otvorene sve teme - od primene do sada postignutih sporazuma, telekom,unikacija i energetike pa do političkih pitanja.

- Srbija je učešćem na ovom sastanku dokazala da ona nije problem - rekao je Dačić posle sastanka sa Ešton, a potom i sa Ešton i Tačijem.

Prema njegovim rečima, "vreme je za istorijski dogovor Srba i Albanaca".

On se osvrnuo na činjenicu da se sastao sa čovekom koji je u izveštaju saveta Evrope osumnjičen za trgovinu organima Srbija na Kosovu, istakavši da kao premijer mora da učestvuje u dijalogu.

Eštonova se prethodno odvojeno sastala s Dačićem i Tačijem.  Dačić se sastao sa Ešton oko 13 sati, a nešto kasnije u sedište EU je došao i Tači. Zajednički sastanak završen je oko 15.45.

- Nakon odvojenih susreta, predsedavala sam zajedničkim sastankom u mojoj kancelariji, koji je protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi. Složili smo se da se dijalog dve strane o normalizaciji nastavi i obojica su se obavezala da će raditi zajedno. Uskoro ćemo se ponovo sresti - navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Ona je, takođe, rekla da čvrsto veruje da je dijalog u interesu obe strane.

- Njegov cilj je da se poboljša život naroda i da im se pomogne da reše probleme, a to će i Srbiju i Kosovo približiti Evropi - ocenjuje Ešton.

Kako je ranije najavljeno, glavna tema razgovora je unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, a posle razgovora predviđene su izjave za medije.

Uoči sastanaka u Briselu, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se od razgovora Ketrin Ešton s Dačićem i Tačijem očekuje da obe strane pokažu spremnost da se angažuju u dijalogu, kog nema već šest meseci.

Premijer Srbije je juče izjavio da je zvanični Beograd spreman za početak procesa dogovora i političkog dijaloga s Prištinom, "ako je potrebno već sutra".

Dačić je rekao i da Srbija ne beži ni od jedne teme ni od jednog sagovornika, niti od razgovora s bilo kojim predstavnikom prištinske vlasti.

- Priče da nećemo da razgovaramo zbog nekoga s druge strane su deplasirane, naš interes je da se pitanje Kosova reši. S kim, uostalom, da vodimo dijalog ako oni nisu tu? Spremni smo da razgovaramo, i ne želimo da nas optužuju da kočimo sve to - rekao je Dačić.

(D. Z.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    19. oktobar 2012 | 16:16

    Budi iskren Dacicu da si danas taciju (muka mi sto moram da napisem njegovo ime) priznao Kosovo!

  • beskoni

    19. oktobar 2012 | 18:44

    Kosovo izgleda nije nicije mozda pripada vanzemaljcima

  • beretka

    20. oktobar 2012 | 13:08

    e nek ste vas dva indijanca popusili jedan drugome lulu mira a izginuli narod i ljude bez krova nad glavom ko sisa ccccc smesna li je nasa politika sve za pare .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA