PLATFORMA ZA KOSOVO: Nacrt za pregovore sa Prištinom je državna tajna

Aleksandar Vučić izjavio je da su učesnici sastanka o platformi za Kosovo dobili od Tomislava Nikolića nacrt u kome su minimumi i maksimumi za pregovore u okvirima realnog

  • 0

Državni vrh Srbije završio je sastanak na kome je razmatrana radna verzija platforme za pregovore sa Prištinom.

Dačić je rekao da je cilj državnog vrha da postigne jedinstveni pristup i dovoljno fleksibilnu platformu koja će imati i crvenu liniju iza koje ne može da se ide.

- Ovo je nastavak razgovora. Potrudićemo se da postoji što šira saglasnost, iako, naravno, nije moguće postići koncenzus baš o svakom pitanju - rekao je Dačić.

Suštinsko pitanje je, kako je rekao, da platforma Srbije bude dovoljno fleksibilna kako bi omogućila učesće u razgovorima jer niko, pa ni predstavnici međunarodne zajednice koji posreduju, nisu načisto s tim o čemu sve treba razgovarati.

- U platformi treba odvojiti dva pitanja. S jedne strane, predloge za konačno rešenje, a s druge, ono što je napisano u stavovima Evropskog saveta, a to je da se do konačnog rešenja postigne veća relaksacija i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine koje ne menja pozicije Srbije o statusu - kazao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su učesnici sastanka o platformi za Kosovo od predsednika Repubike Tomislava Nikolića dobili nacrt platforme, koji je mnogo konretniji nego bilo koji prethodni i da predstavlja državnu tajnu.

- Svi smo videli taj papir, treba da pripremimo naše predloge do sledećeg sastanka koji bi trebalo da bude održan naredne nedelje - rekao je Vučić.

On je istakao da se radi o mnogo konkretnijem nacrtu nego što je do sada postojao.

- Ono što je važno, jeste to da se sada stvari kreću u okvirima realnosti, minimum i maksimum je u okvirima onoga što je realno i onoga što je moguće - rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade je kazao da su ključna dva principa, prvi je očuvanje državnih i nacionalnih interesa i drugi nastavak evropskog puta Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA